Truus Matti - Mister Orange


Wat een verademing om eens iets te lezen zonder dubbele bodems, waar wat gezegd wordt ook bedoeld wordt. Ik heb het over het tweede jeugdboek van Truus Matti: Mister Orange. Matti, eerder redacteur en student aan de Rietveld Academie, weeft in dit boek de oorlog, kunst en Superman vindingrijk tot een geheel. Het is een speels boek over de kracht van de verbeelding.
De jonge held, Linus Muller, brengt in het New York van 1943 bestellingen rond voor zijn vader, een groenteman. Hij moet ook kisten sinasappels afleveringen bij een wat zonderlinge oudere man. Die man blijkt Piet Mondriaan te zijn, al wordt in het boek zijn naam nooit genoemd, zijn naam is te moeilijk voor Linus om uit te spreken; hij blijft Mister Orange.
De broer van Linus, Albert ('Apke') heeft zich aangemeld om dienst te nemen in het leger en wordt al spoedig naar de oorlog in Europa gestuurd. Het avontuurlijke beeld van de oorlog uit de stripbladen van Action Comics, waarin Superman de beschermer van de soldaten is, wordt al gauw een rauwe realiteit.
Linus maakt nader kennis met Mister Orange, die leeft in een wit appartement, met allemaal gekleurde vlakken aan de muur,in zoals hij zelf zegt 'de kleuren van toekomst', en die hele aparte muziek draait, hij noemt het: BoogieWoogie. Totaal nieuwe dingen voor die tijd, en Linus raakt enorm geboeid door die kleuren op de witte achtergrond, en door die merkwaardig vrolijke muziek. Hij praat met Mister Orange over zijn broer en over de oorlog.
'De oorlog winnen,' zei mister Orange, 'is zorgen dat de verbeelding vrij blijft. Dat is het allerbelangrijkste.'

Op een heldere wijze wordt het ontstaan van het beroemdste schilderij van Mondriaan, Victory BoogieWoogie, uit de doeken gedaan en op een zo aanstekelijke wijze, dat ik meteen zin had om een boek over Mondriaan uit de kast te trekken.

Achterin nog een beknopt overzicht van het leven en werken van Mondriaan, het leven in New York en het schilderij BoogieWoogie. Kort en begrijpelijk genoeg om kinderen enthousiast te maken.
Heerlijk no-nonsense boek. Geschikt voor kinderen van 10 tot 80 jaar.

Boekgegevens:
Leopold, Amsterdam, 150 blz.
Ik las dit boek uit de biep

Geen opmerkingen:

Een reactie posten