Lou Niestadt - Groots en meeslepend leven

Ik ben maar weer begonnen met tikken....linkshandig. Want ik krijg het idee dat mijn armblessure wel eens wat langer kan gaan duren. En bovendien ben ik bang dat ik toch wel wat ga vergeten van de boeken die ik gelezen heb. Dus op m'n dooie gemak met één linkse vinger dan maar, want ik heb wel wat dingen te vertellen over wat ik gelezen heb!

Te beginnen met dit boek: Groots en meeslepend leven. Een ode aan dagelijkse sleur.
Wat een bijzonder boek was dit, en wat werd ik er blij van!
Ik kwam op dit boek via het tijdschrift Flow, in een artikel over herwaardering van de creativiteit.
Het is onconventioneel: in zijn onderwerp; groots en meeslepend leven in je dagelijkse sleur. In zijn vormgeving: handgeschreven teksten met heel veel tekeningen en heel veel kleur. In zijn inhoud: het boek barst uit zijn voegen van de creativiteit. En dit alles maakte mij vrolijk!

De vorm van dit boek is een zgn. 'art journal', een uit de VS overgewaaide trend om op een creatieve manier vast te leggen waar je mee bezig bent en wat er in je omgaat. Waarin het in dit geval gaat om creativiteit. In het bijzonder: hoe breng je meer creativiteit in je leven?
Op een buitengewoon frisse en dartele manier neemt Lou haar eigen leven als ijkpunt. Een leven dat ook niet van een leien dakje ging, als gescheiden moeder met 3 kinderen. Niestadt schrijft met een ontwapenende en humoristische eerlijkheid over haar eigen leven, en hoe zij zelf meer creativiteit bracht in haar leven. Ze heeft daarbij uitvoerig geput uit andere creatieve bronnen, zoals Sark en Keri Smith.
Dat ziet er dan zo uit:

10 dingen over Journaling
Mijn zonderlinge zielenSommige ideeën gingen mij een beetje te ver, zoals 'spontaan' stiekem leuke kaartjes in andermans boodschappentas stoppen (een idee overigens van Keri Smith). Waarbij het natuurlijk al per definitie iets gekunstelds krijgt als je uit een boek moet lezen dat je dat kunt doen....

Maar er zaten ook eye-openers bij, soms herkenbaar maar op een totaal andere manier gebracht. Niet: je moet dat niet doen maar: als het toch moet, kun je het ook zo doen, en dan kreeg het opeens iets inspirerends. Of het nou gaat om je werk, je huis, je kinderen, je kledingkast....niets ontsnapt aan de creatieve blik van Lou. Elk onderwerp behandelt ze in '10 dingen'.

De toegift bestond voor mij uit de bibliografie achter in het boek; tekeningen van haar boekenplanken, met daarop de boeken die haar zelf hebben geinspireerd:Voor iedereen die wat meer sjeu in het leven wil, die af en toe denkt: kan het niet wat minder druk allemaal, die zoekt naar manieren om meer creatief en losser in het leven te staan: lees (en vooral ook: kijk)  dit heerlijke boek!


4 opmerkingen:

 1. Dit lijkt me echt fantastisch! Bedankt voor de tip! En nu weer even rusten met die arm!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joke! Wat een leuke blogpost over mijn boek, dank je!

  Liefs,

  Lou

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En jij bedankt voor je leuke boek! (en je reactie)

   Verwijderen