Bron: themetapicture.com |
Ik begon onrustig te worden bij het aanschouwen van de najaarscatalogi van de uitgevers. Weer zó veel boeken erbij. Het houdt nooit op, het is een onuitputtelijke stroom. Ik loop wat lezen betreft al jaren achter.
Ik begin het nu te snappen: als ik een lichter leven wil met minder uren werk, moet ik stoppen met almaar meer geld in deze schijnbaar bodemloze put te storten. En als ik de jarenlange investeringen nu eens 'te gelde wil maken', kan ik beter eens wat meer uit eigen collectie gaan lezen. Want ik heb al meer ongelezen boeken in de kast en digitaal opgeslagen staan dan ik ooit de rest van mijn leven kan lezen. En daartussen staan heel veel prachtboeken! Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik denk dat ik de helft van de inhoud van mijn kasten nog niet gelezen heb.
Ik wist dit natuurlijk al een tijdje, maar het is moeilijk een
Ik had al een stop gezet op mijn wensenlijstje, maar het moet drastischer. Dat realiseerde ik me nu ik een boek heb gelezen van Andy Miller: The year of reading dangerously. Ik herkende zijn probleem als mijn eigen probleem en dat was confronterend!
Zijn oplossing was geen geld meer te stoppen in een almaar uitdijend ongelezen boekenbezit (het probleem in kwestie), maar dat bezit eens goed onder de loep te nemen en daaruit een lijst te destilleren van de 50 boeken waarvan hij een soort urgentie voelde om die te lezen.
Miller citeert uit een essay van Schopenhauer ('On Reading and Books'):
"It would be a good thing to buy books if one could also buy the time to read them; but one usually confuses the purchase of books with the acquisition of their contents."Dat essay is trouwens in zijn geheel de moeite waard, je vindt het HIER.
Ik ga hier natuurlijk niet zeggen dat ik de rest van mijn leven geen boeken meer koop. Ik kijk wel uit! Dan moet ik hier later weer met de billen bloot; het is zeker dat ik binnenkort het vijfde deel van Knausgard zal kopen. En ook zal ik vast nog wel eens wat van mijn nu bevroren wensenlijstje aanschaffen. Maar nieuwe boeken komen er vooralsnog niet meer op en ik ben aan het inventariseren wat er van die wensenlijst te lenen is bij de bibliotheek. Het moet wel een bijzonder boek zijn, wil ik het zelf gaan kopen. Het gaat er mij om, een ahum.."andere houding te ontwikkelen tegenover het kopen van boeken". Want huisje Boekhappen en mijn eigen portemonnee kan al die boeken niet meer verstouwen.
Ik heb naar het voorbeeld van Miller zelf ook een lijst opgesteld van de 50 voor mij meest urgente boeken uit mijn eigen collectie. Die lijst houd ik lekker voor mezelf, omdat ik er niet aan gebonden wil worden. Ik ken mezelf en weet dat ik de vrijheid moet hebben om af te wijken en tussendoor te lezen. De boeken in kwestie komen vanzelf wel een keer voorbij.
Ik wil hier nog wel even van de mogelijkheid gebruik maken om jullie te wijzen op de ebook-faciliteit van de bibliotheek. Hoewel de selectie voor ereaders nog wat tegenvalt, zag ik wel erg veel goede ebooks voor op de tablet (die lees je dan met een speciale readerapp van de biep). Ook veel engelstalig!
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar jullie mate van boekverslaafdheid, en hoe je daar mee omgaat? Koop je veel boeken? Of ga je juist veel naar de biep? Lees je de boeken die je koopt ook meteen? En wanneer vind je het tijd om jezelf tot de orde te roepen?
hoewel ik mijzelf toch als groot boekliefhebber beschouw heb ik nooit het idee gehad dat ik verslaafd ben.. ik koop zo nu en dan een boek maar dat lees ik dan ook direct, en dat is wel een soort afspraak die ik met mijzelf heb gemaakt. eerlijk gezegd is dit wel een gevolg van mijn geringe budget, en ik zou graag meer geld over hebben om zo nu en dan een stapel boeken te kunnen inslaan, maar het heeft dus ook wel echt zijn voordelen. er was een tijd dat ik kon kopen wat ik wilde en dat dus ook deed, waardoor ik nu enkele boeken heb staan (misschien vijf, ik heb veel titels al verkocht via een verkoopaccount op bol.com) die ik nog niet heb gelezen en me niet langer interesseren. dat is wel een dingetje, en het is goed dat vroeg te leren. ik zal het in ieder geval niet zomaar vergeten..
BeantwoordenVerwijderende bieb zou toch een uitkomst moeten zijn, ware het niet dat er niet veel bijzonders staat als standaard collectie hier in friesland, waardoor ik veel zou moeten reserveren, wat dan weer geld kost (€4 per boek buiten friesland), bovenop het abonnementsgeld (€42,50 voor een basis-abonnement). oh en verlengen kost ook geld. dit nodigt me nu niet echt uit om lid te worden..
het is misschien niet erg deftig om te vragen maar ik doe 't toch: hoeveel ongelezen boeken staan er in jouw kast? en hoeveel heb je wél gelezen? ik denk dat er misschien 5% ongelezen boeken bij mij in de kast staan, inclusief enkele klassiekers als Moby Dick die ik uiteindelijk ooit wel wil lezen.
dank, overigens, voor de link naar het essay! en heel veel succes met het beheersen van uw verslaving..
Ha Kim, het heeft zeker voordelen, een beperkt budget. Je bent dan denk ik toch kritischer bij wat je dan wel koopt en het lijkt me een erg goede afspraak om direct te lezen wat je koopt.
VerwijderenIk prijs mij wel gelukkig met een zeer goede regionale bibliotheek, als ik dat zo lees van jou. Raar dat je zelfs verlengen moet betalen (en eigenlijk ook raar dat de regels blijkbaar per biep verschillen, maar misschien heeft dat met de bevolkingsdichtheid te maken??)
Ik denk dat ik....schrik niet......nog ongeveer 700 boeken te lezen heb. Is dat erg of niet?
ps wilt u niet u-en tegen mij, dan voel ik mij zo oud....;-)
er wordt nogal eens geschreven over de book-buying-ban op boekblogs, meestal slaat dat echt nergens op, maar in jouw geval kan ik het me wel voorstellen.. ach, zolang het 700 mooie boeken zijn moet het toch enigszins te doen zijn? ;) succes hoor.
VerwijderenJa ik heb nu ook een soort van book-buying-ban.
VerwijderenIk weet zeker dat er bij die 700 veel mooie boeken zitten (ik heb ze immers ooit gekocht om die reden) maar wellicht zullen er ook wat bij zitten die me niet (meer) kunnen boeien. Maar dat ruimt dan lekker op ;-)
Ach Joke, je moet toch ergens aan verslaafd zijn. Wees blij dat het niet aan de drank is ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk ben wel een beetje leesverslaafd (moet elke dag een stukje lezen en sjouw overal mijn e-reader mee naar toe) maar zie mezelf niet als een boekenkoopverslaafde. Mijn huis is met zo'n 3000 papieren boeken (waarvan circa 500 ongelezen) vol genoeg, dus ik koop nu alleen nog eboeken en kan me daarin heel redelijk beheersen. Vind ik zelf. Lang niet alle boeken die ik koop lees ik meteen. Ik vind het heerlijk om een flinke voorraad met ruime keuze voor elk moment te hebben. Soms komt een boek pas na 15 jaar aan de beurt, maar dat geeft niet.
Wat betreft de bieb: daar doe ik niet aan. Ik ben ronduit bezitterig wat mijn boeken betreft.
Ja leesverslaafd ben ik ook, maar dat is dan ook de enige verslaving die ik graag wil houden ;-)
VerwijderenIk heb de laatste tijd ook vrijwel uitsluitend ebooks gekocht, je moet iets als je huis vol raakt. En het voordeel is: of er nu 50 of 5000 ebooks op je schijf staan, je merkt er niks van.
Met 500 ongelezen boeken heb jij trouwens ook nog een lekker voorraadje.
Hoi Joke, ik kan met je meevoelen. Jarenlang heb ik zo'n 300 boeken per jaar gekocht en daarvan slechts een gedeelte gelezen. Vorig jaar juli heb ik een besluit genomen om zo min mogelijk boeken erbij te kopen. Dat heeft goed gewerkt, ik heb in een jaar tijd maar 25 nieuwe boeken gekocht. Nu heb ik besloten tot een nog drastischere maatregel, ik ga binnenkort een groot aantal bananendozen met boeken weg doen. Ik had de boekenkasten op mijn woonkamer, slaapkamer en zolder overvol staan en daarnaast nog een aantal dozen met boeken. Het is de bedoeling dat na de opruiming de kasten in de slaapkamer en de dozen met boeken leeg zijn. In principe mogen alle boeken weg waarvan ik zeker weet dat ik ze toch niet meer ga lezen. Wat betreft de verhouding gelezen- ongelezen in mijn bezit: ik bezit zo'n 3000 boeken waarvan ik er naar schatting zo'n 1200 heb gelezen. De rest bevat natuurlijk een aantal boeken die niet direct bedoeld zijn om van voor tot achter te lezen, maar toch moet ik er nog zo'n 1500 van lezen. Dit gaat natuurlijk in de verste verte niet meer lukken. In totaal heb ik zo'n 2200 boeken gelezen. Ik las eigenlijk altijd uit eigen bezit, maar ik lees steeds meer boeken uit de bibliotheek en dat bevalt me erg goed. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenO Erik, je bent nog erger dan ik! ;-)
VerwijderenIk hoop dat het mij net zo goed gaat lukken als jij om me bij mijn besluit te houden.
Ik besluit nu ook bij elk boek dat ik heb gelezen of ik het wil houden of weg doe, in het laatste geval spaar ik een doosje vol wat via een oom in de familie wordt verspreid.
Maar 1500, dat moet toch nog wel lukken? Als je stokoud wordt?
Of misschien toch een snelleescursus. Dat laatste was een grapje, maar mij heeft het serieus geholpen want ik lees nu echt duidelijk meer dan voor die cursus, zonder dat mijn begrip of plezier er onder te lijden heeft.
Mijn 700 is trouwens maar een schatting, ik heb eigenlijk geen flauw idee en ben momenteel bezig een inventarisatie te maken. Het zou best nog wel eens wat hoger uit kunnen vallen.....
Ik ga meestal naar de bieb, van jongs af aan al. Nu gebeurt het af en toe wel dat ik een boek zo geweldig vind dat ik het een paar keer koop: om weg te geven en soms eentje voor mijzelf, zodat ik het over 10 jaar nog een keertje kan lezen.
BeantwoordenVerwijderenDe boekenkasten zijn vol, dus de meeste boeken die binnen komen geef ik ook weer weg. Sommige gaan naar mijn moeder, andere naar de boekenkast die in de buurt van het gemeentehuis van Amersfoort staat. Iedereen kan daar boeken in stoppen en uit halen. Het zou immers jammer zijn als die boeken staan te verstoffen in mijn kast, terwijl iemand anders er plezier van kan hebben.
Nu is mijn vraag natuurlijk: hoe komen die kasten zo vol, als je altijd naar de biep gaat??
Verwijderenen wat er in die volle kasten staat, heb je dat allemaal gelezen?
Ik koop veel boeken. Niet alleen voor mezelf , maar ook voor de kinderen. De ene keer kom ik met een vijftal boeken de boekhandel uit, de andere keer maar één. Niet alleen leesboeken of kinderboeken, maar ook boeken over bv tuinieren (terwijl ik dat niet doe!), ecologisch leven, kinderen, ...
BeantwoordenVerwijderenIn ons vorige huis stonden de muren echt vol boeken. Overal boeken!
Tijdens de verhuis heb ik de boeken die ik echt nog wou lezen eruit geselecteerd en die staan nu in onze boekenkast in de woonkamer. Vol is vol zeg ik nu tegen mezelf en ik heb nog zeker de helft te lezen. En eens ik het uit heb geef ik ze vaak weg of ik verkoop ze. Zo heb ik deze week nog een 9tal boeken verletst.
Vandaag kreeg ik weer de kans om via het school boeken goedkoper te kopen voor de kinderen en dat is zoooo moeilijk. Maar voor de kinderen die niet lezen koop ik geen boeken meer. Alleen voor die die werkelijk veel lezen zoals mijn bijna 13 jarige dochter die in augustus 12 dikke boeken las en in juli tien. Ik ben zo jaloers want ik heb helaas nog niet de tijd om zoveel te lezen.
Ik lees wel elke dag want dat moet anders voel ik mij ongemakkelijk. Tegenwoordig is dat meestal in bed.
Sommige boeken probeer ik tweedehands te kopen wanneer ik weet dat ze al een tijdje in de omloop zijn.
Maar sommige boeken moet ik gewoon hébben zodra ze uitgegeven zijn. Zoals die van Knausgard ook.
Ha Sandra, ja bij mij geldt nu ook: vol is vol. Maar ik herken je kriebel om sommige boeken toch te willen hebben, en dan vooral níét als ebook maar als het even kan als lekker kloeke hardcover. Ik koop inderdaad ook wel eens tweedehands, die geef ik dan ook wel weer gemakkelijker weg.
VerwijderenWat fijn dat toch één van je kinderen een lezer is geworden! Ik geloof dat dat tegenwoordig redelijk bijzonder is. Blijven stimuleren hoor!
Ik koop vrij veel boeken, maar ik let er wel meer op dan een aantal jaren geleden. Ik kan ook goed boeken wegdoen, eens in de zoveel tijd ga ik door de kasten heen en ruim ik op wat tegenviel of wat ik nooit zal herlezen. Boeken gaan naar familie en vrienden, of de kringloopwinkel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb denk ik een 150 ongelezen boeken staan en lees regelmatig uit die stapel (is geen echte stapel, ze staan gewoon tussen de andere boeken in), en dat aantal is netjes, nog geen 10%.
Maar het is goed om regelmatig eens na te gaan bij jezelf wat je wil en hoe je dat wil aanpakken. Succes met het verminderen van je NTL stapel!
Groetjes,
Ha Bettina, ja ik geef nu wel gemakkelijker boeken weg hoor. Vooral omdat ik weet dat ze nog een tweede leven in de familie krijgen, ze gaan dan van hand tot hand.
Verwijderen150 is inderdaad heel netjes, een comfortabel aantal om toch het gevoel te hebben dat je altijd nog iets hebt staan....
Ik zit er vrij relaxed in. Ik heb, volgens Librarything, nu 695 boeken en mag er nog 188 lezen. In principe heb ik voor mijzelf even een koopstop, maar daar licht ik rustig de hand mee. Kan mij het schelen (ik kijk altijd even naar Anna, die moet er nog veel meer lezen, hahaha). Dus ik heb een grote wishlist, en af en toe koop ik toch stiekem iets.
BeantwoordenVerwijderenHa Koen, o ja, die koopstop! die had ik ook regelmatig ingevoerd, maar omdat ik niet duidelijk met mezelf afsprak wanneer die dan afliep, was dat altijd maar heel kort. In jouw geval: 188 is heel netjes, dan zou ik het ook niet zo'n probleem vinden.
VerwijderenHet gaat me trouwens niet alleen om het feit dat ik er nog zoveel te gaan heb, maar dit vooral in combinatie met het feit dat ik het wat zuiniger aan wil/moet doen.