Boeken om je op te verheugen, deel 4: de "buitencategorieën"

Als een soort toegift nog een paar boeken die niet vallen in de categorieën die ik al besproken heb, maar die ik toch nog wilde vermelden:

Theodore Dalrymple - Struinen, lezen en denken. Notities van een liefhebber. Ik kan natuurlijk niet alle boeken die ik in deze posten heb besproken, zelf kopen. De meeste zal ik op enig moment wel uit de biep halen. Maar dit is een boek dat ik echt zelf wil hebben. Ik heb al eens een recensie gelezen van de oorspronkelijke engelse versie, The pleasure of thinking; a journey through the sideways leaps of ideas. Toen wilde ik het al aanschaffen, maar dat is er niet van gekomen. Maar deze nederlandse editie, met zo'n omslag, die kan ik niet laten liggen!

Van de uitgever: "Welk verband bestaat er tussen God en de Londense wijk East Sheen? Hoe praat je jezelf een Albanese gevangenis uit? Waarom maken dictators zo graag stripboeken? Hoe kan een gemiste penalty tot een bloedige oorlog leiden? Theodore Dalrymple, een psychiater die als getuige-deskundige optreedt in moordprocessen, heeft een passie voor bijzaken en zijpaden. In dit nieuwe boek neemt hij ons mee op een geestige en erudiete reis langs de verborgen wegen die ideeën met elkaar verbinden. Struinen, lezen en denken is even luchthartig als verhelderend; het is een amusante vlucht van de verbeelding, een boek over het toevalsgeluk van mensen die eindeloos nieuwsgierig blijven. Een must voor iedere boekenliefhebber."

Uitgeverij Nieuw-Amsterdam, verschijnt in november

Raoul de Jong - De grootsheid van het al. Een hedendaagse odyssee. Een sympathiek idee van een sympathieke jongeman;

Van de uitgever: "....De meeste dingen zijn tegenwoordig met één druk op de knop op te lossen of uit te vinden. Onze machines maken ons groter, vlugger en efficienter dan we ooit zijn geweest. Maar wat doen we nog als zelf handelende en denkende mens? Wat zijn we vergeten over onszelf en de wereld om ons heen? Raoul de Jong besluit de proef op de som te nemen. Op een warme zomerdag trekt hij de voordeur van zijn huis in Rotterdam achter zich dicht en begint aan een voettocht naar zijn moeder in Marseille, ruim duizend kilometer verderop - zonder training, zonder tomtom, zonder uitgestippelde route. Op de bonnefooi. Zijn belevenissen onderweg zijn amusant, treurig, verrassend, angstwekkend, rauw - zoals het digitale leven nooit kan zijn."

Uitgeverij De Bezige Bij, verschijnt eind oktober


Oek de Jong - Wat alleen de roman kan zeggen; een boek over romans en romanschrijvers van een romanschrijver;

Van de uitgever: "Aan het begin van de eenentwintigste eeuw moet de roman zich zien aan te passen aan nieuwe tijden. In een sprankelend en enthousiasmerend betoog laat Oek de Jong zien wat het unieke en onvervangbare is van de roman en waar voor romanschrijvers de nieuwe mogelijkheden liggen. In 'Wat alleen de roman kan zeggen' spreekt een gepassioneerd romanschrijver over zijn metier, over klassieke auteurs als Tolstoj en Proust, maar ook over Jonathan Frantzen en Ian McEwan, over het zien van films en het lezen van romans, sex en intimiteit in de roman, zijn verhouding tot actualiteit en literaire traditie, zijn grote leeservaringen - en veel meer. Het boek bestaat uit een reeks korte hoofdstukjes.
'Wat alleen de roman kan zeggen' laat zich ook lezen als een introductie tot de romankunst."

Uitgeverij Atlas Contact, verschijnt in oktober


Brené Brown - De moed van imperfectie; Brené Brown schreef al eerder een soortgelijk boek, De kracht van kwetsbaarheid. Er is een aanstekelijke TED talk van haar over dit onderwerp.

Van de uitgever: "...Op basis van Brown's jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een 'bezield leven': leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven."

Uitgeverij Lev, verschijnt in oktober


Claudia Roth Pierpont - Roth. Een schrijver en zijn boeken. Ik ben een groot fan van Philip Roth, al heb ik nog lang niet alles van hem gelezen. Ik dacht dat dit boek geschreven was door zijn dochter of vrouw, maar zij schijnt niets met hem te maken te hebben. Ik kan tenminste geen enkel aanknopingspunt voor familiebanden vinden. Wel schijnt zij hem persoonlijk te kennen. Toevallig, dan. Dit lijkt me wel HET boek over Philip Roth en zijn werk. Zeker nu hij gestopt is met schrijven zodat zijn oeuvre niet verder meer zal uitbreiden.

Van de uitgever: "Claudia Roth Pierpont, al meer dan twintig jaar verbonden aan de New Yorker, onderzoekt alle complexe lagen van Roth's werk en de daaruit voortkomende contraverses. Pierpont, die Roth persoonlijk kent, heeft haar gracieuze stijl en uitgebreide onderzoek verrijkt met anekdotes, over Roth's familie, zijn inspiratie, zijn critici, zijn hele oeuvre en zijn vriendschappen met onder andere Saul Bellow en John Updike. Roth is een grootse prestatie, een fascinerend en uiterst toegankelijk werk over één van de belangrijkste schrijvers van onze tijd."

Uitgeverij De Bezige Bij, verschijnt in januari 2014



4 opmerkingen:

  1. Het boek van Oek de Jong lijkt me erg interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je tip van Struinen, lezen en denken - Theodore Dalrymple. Lijkt mij een erg mooi boek!

    BeantwoordenVerwijderen