Komt een lezer bij de dokter

Dokter, ik heb een groot probleem.

"Daar ben ik voor, problemen, wat scheelt er aan?"

Ik zie mezelf als een hartstochtelijk lezer, altijd geweest, van kinds af aan. Maar de laatste tijd vraag ik me steeds meer af waar het toe leidt, al dat lezen. Al die verhalen, en dan al die meningen over die verhalen. Ik word er verschrikkelijk moe van. Die verhalen komen allemaal op hetzelfde neer: de liefde, de dood, de zoektocht die het leven is. Vriendschap, relaties, ziekte. Ik weet het, het klinkt raar als ik het zeg, maar ik heb het wel gezien allemaal. Ik heb er geen lol meer in. Ik ervaar een gevoel van....verveling?

"Mmmm....dat klinkt ernstig. Slaapt u wel goed?"

Nou nu u het zegt, ik heb snachts steeds dezelfde nachtmerrie, dat ik bedolven wordt onder een enorme berg boeken. Dat zijn dan allemaal nieuw verschenen boeken waarvan ik het idee heb dat ik die heel graag zou willen lezen. Maar het zijn er zo veel, dat dat nooit kan. Ik kan dan niet kiezen, met als gevolg dat ik helemaal niet meer lees.  Dan word ik badend in het zweet wakker met een gevoel alsof ik stik.

"Leest u nog wel, of bent u er helemaal mee gestopt?"

Nee, ik lees nog wel, mondjesmaat, maar het is nu bijna alleen maar non-fictie, omdat ik daar nog wel wat van opsteek.

"Maar dan valt het probleem toch wel mee, afgezien van uw nachtmerries?"

Ja maar ik wil dolgraag schrijven over die non-fictie boeken, omdat daar hele interessante dingen in staan.

"Maar wat wilt u nou zeggen dan?"

Nou, ik kan totaal geen inspiratie vinden om te schrijven, de lust ontbreekt mij. Ik kan me er gewoon niet toe zetten. Dus ik ben allerlei andere dingen gaan doen, maar lezen en schrijven horen daar niet bij.

"Als ik het allemaal zo eens beluister, lijkt mij dit een typisch geval van een existentiële leescrisis. Die past naadloos in de algemene midlife crisis, waarin u zich naar mijn mening bevindt. Ik heb goed en slecht nieuws."

Ja?

"Het goede nieuws is, dat het over gaat. Ik weet niet wanneer, maar het komt goed.
Het slechte nieuws is, dat ik u moet adviseren in therapie te gaan, hoewel ik weet dat u een hekel hebt aan therapie. Maar lezen moet leuk zijn. Thomas Mann, die men toch niet direct als een schrijver van onderhoudende verhalen zou typeren, zei het zelfs:
Kunst mag geen huiswerk en geen corvee zijn, geen bezigheid contre coeur, maar ze wil en moet plezier verschaffen, onderhoudend en inspirerend zijn, en op wie het werk deze invloed niet heeft, die moet het laten liggen en iets anders zoeken.

Dus als u er geen lol in hebt, dan moet u het niet doen. Maar u weet zelf ook wel dat u zich ongelukkig gaat voelen als u helemaal niet leest. Dus ik geef u als therapie mee, dat u elke dag een uurtje in een non-fictie boek leest met een onderwerp dat u interesseert. Vervolgens schrijft u elke dag een regeltje over wat u getroffen heeft in wat u gelezen heeft. Eén regeltje maar. Als u het boek dan uit heeft, dan heeft u toch bijna een blogpost bij elkaar geschreven! Zonder al te veel moeite."

Briljant dokter. Dat ik dat nou zelf niet kon verzinnen.

"Tja daar word ik rijkelijk voor betaald hè. Ik stel voor dat u dit een maandje gaat proberen, en dat u dan bij mij terugkomt om te kijken hoe we verder gaan.
Om te beginnen geef ik u als huiswerk het boek Eendagsvlinders van Irvin D. Yalom mee, een collega van mij. Het zijn 10 niet te lange verhalen over mensen die zich net als u in één of andere crisis bevinden. Wellicht vindt u hier herkenning en kan dit u verder helpen. Als u bij mij terugkomt, wil ik het graag met u over uw leeservaringen hebben."

Afgesproken dokter! Bedankt, en tot volgende maand!

20 opmerkingen:

 1. Hoi Joke, ik kan helemaal met je meeleven. Lezen en bloggen is leuk natuurlijk, maar het is ook niet erg als het een tijd niet gebeurt. Ik ben de afgelopen weken in 5 boeken begonnen die ik de een na de ander weer heb weggelegd. Net als jij vraag ik me ook regelmatig af waar al dat gelees toe dient. Zeker als je al zoveel gelezen hebt als wij al hebben. Ik los het op door veel te herlezen en verder alleen aan die boeken te beginnen die ik echt graag wil lezen. Verder vind ik een uur per dag lezen over het algemeen ook wel genoeg. Critici zoals wijlen Michael Zeeman die 8 uur of meer per dag lazen begrijp ik ook niet goed, je moet immers ook tijd hebben om te leven. Succes met het terugvinden van het leesplezier en het geeft helemaal niet als dat even duurt, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het komt vast wel weer terug, Erik, maar ik denk in een andere vorm. Op dit moment ben ik liever buiten, lopen en fietsen, in de tuin. Met mijn handen iets doen, creatief zijn. 's Avonds pak ik dan dat uurtje lezen wel op. Ik heb ook een aantal boeken die ik graag wil herlezen, dus daar is het nu dan een goed moment voor.

   Verwijderen
 2. prachtig en brengt me aan het lachen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Joke.

  Ik bedenk dat ook weleens.
  Hoeveel tijd spendeer ik wel niet aan lezen. Zou ik niet beter wat meer gaan wandelen en fietsen denk ik dan of bij mijn ouders op bezoek gaan.
  Lezen is iets wat ik nog elke dag graag doe. Het is gelukkig nog steeds ontspanning, maar er kruipt wel heel veel tijd in.
  Maar soms lees ik ook een tijd veel minder. Er zijn dagen geweest dat ik amper aan een paar bladzijden per dag kwam. Andere dagen las ik een boek uit.
  Ik begin nu ook te denken dat ik liever meer non-fictie boeken zou willen lezen. Of boeken die ik wil herlezen zoals 'Een tevreden leven.' van Scott Nearing. Dat boek leende ik uit en ik heb het nog steeds niet terug gekregen :-( na toch al ruim twee jaar. Ik mis het echt dus ik ga het opnieuw kopen.
  Ik ga ook een groot deel van mijn boeken naar de kringloop doen of verkopen want ik heb er gewoon veel te veel en ik koop er nog steeds bij.
  Boeken die ik wil lezen.
  Bloggen doe ik ook nog , maar niet over boeken meestal.
  En het is zeker wel minder dan vroeger.

  Wat vroeger nooit gebeurde was dat ik boeken weg legde en besloot niet te lezen na een 50 tal bladzijden omdat het boek mij echt niet ging. Tijdverlies dus ....

  Bij mij blijft lezen ontspanning en dan is een spannend verhaal wat een film of een serie voor iemand anders is want zelf kijk ik zelden TV.
  Maar ik zou ook meer non fictie willen lezen.

  Groetjes

  Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja Sandra, lezer zijn heeft beslist ook nadelen. Ik kijk ook nauwelijks tv maar ben momenteel graag met mijn handen bezig, haken en borduren, genieten van kleuren en patronen.
   Ik denk dat het non-fictie lezen wel met het ouder worden te maken heeft. Als je jong bent kan een roman je regelmatig toch nieuwe inzichten opleveren maar als je ouder wordt heb je dat allemaal al wel eens meegemaakt. Er zijn dan veel dingen waar ik weinig van weet en echt in geinteresseerd ben, dus dan kom je automatisch bij non-fictie terecht.
   Je hebt me trouwens wel (onbewust?) een tip aan de hand gedaan, dat boek van Scott Nearing raakt nou echt aan zo'n onderwerp (zelfvoorzienend zijn) wat me echt mateloos interesseert. Dus pfffff dat heb ik toch weer besteld ;-)

   Verwijderen
 4. Beterschap! Enne, volgens mij hoeft lezen helemaal nergens toe te dienen. Mag wel natuurlijk, maar hoeft niet. Zolang je er maar plezier aan beleeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft zeker nergens toe te dienen, maar in een crisis kijk je daar anders naar. En (zie boven) zijn er nog maar weinig romans die me echt iets doen. Als ik nu een roman lees dan is het ook puur escapisme (wat een woord!)
   Gelukkig ben ik in goede handen bij Doctor Booklove ;-)

   Verwijderen
  2. Heel verstandig dat je naar Doctor Booklove bent gegaan en zijn/haar therapie bent gaan volgen ;-) Lezen en bloggen is geen heilig moeten, zoals ik soms wel eens de indruk krijg in boekbloggersland. Als het tegen heug en meug gaat, wordt het inderdaad hoog tijd om een flinke stap terug te doen. Geniet van het met je handen bezig zijn en laat de niet-escapistische romans lekker links liggen!

   Verwijderen
  3. ik moet stiekem wel eens lachen als ik boekbloggers zie babbelen over schema's. daar begrijp ik echt helemaal niets van..

   Verwijderen
 5. Als een hobby (lezen) het veld moet ruimen voor andere hobbies waar je plezier aan beleeft, is daar natuurlijk niets mis mee. Alleen als je ervan baalt dat je niet meer van het lezen kunt genieten, is dat heel jammer.
  Niets hoeft en geniet van wat je doet, dan komt hopelijk het gewone plezier in lezen ook weer terug. Lezen of erover bloggen is idd geen 'heilig moeten', maar als het goed is iets wat je doet omdat je het ongelofelijk leuk vindt.
  Beterschap :-)

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och Bettina, het is niet zo dat ik tijd te kort heb hoor, alleen heb ik veel meer zin in iets 'doen' dan iets lezen. Schrijven wil ik wel graag althans in mijn hoofd schrijf ik heel wat af, maar als het er op aan komt mis ik gewoon de drive. Het lezen is/wordt minder belangrijk, en dat is heel raar voor een read o'holic ;-)

   Verwijderen
 6. Vooral het erover 'moeten' bloggen kan het lezen tot een klus maken. Mij bevalt het heel goed op Goodreads, gewoon sterren toekennen en in 1 regel zeggen wat ik ervan vond (soms met een link naar een deugdelijke bespreking van Anna, haha). Maar soms moet al die input eerst een tijdje tot output leiden, lijkt me logisch. Dokter heeft het goed gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik dat maar een poosje hier ga doen, sterren uitdelen en met 1 regeltje omschrijven wat het was. Ik lees helaas niet vaak hetzelfde als Anna dus dat mazzeltje heb ik niet ;-)
   Ik luister goed naar dokter hoor!

   Verwijderen
 7. oh wat naar Joke. wat ik vaak ervaar is dat niets helpt, echt niets, behalve een prettige leeservaring; een heel gemene paradox.

  ik geloof overigens niet dat mijn wezen ineens wil stoppen met lezen, eerder dat ik bang ben de verkeerde boeken te lezen; wellicht begin ik te veeleisend te worden. het helpt in ieder geval goed te letten op mijn 'gevoel' bij het kiezen van nieuw leesvoer, en me vooral niet door iemand te laten pushen iets te lezen.

  nouja, zo gaat het wel eens bij mij. hopelijk gaat het snel de goede kant op, welke kant dat dan ook is..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh zo naar is het niet hoor, het is meer 'vreemd'. Het enige vervelende is dat al die boeken mij aan staan te staren en ik geen antwoord heb. Het is gewoon een rare situatie....

   Verwijderen
 8. Beterschap Joke :-) Ikzelf heb er nog geen last van, ik heb altijd gelezen en zolang ik het leuk vind blijf ik het doen. Soms wel uren per dag als ik de tijd aan mijzelf heb. Heb ik geen zin, wat zelden voorkomt, maar het kan, dan lees ik gewoon niet, ook goed. Het is geen heilig moeten, ik heb genoeg andere liefhebberijen. Ik vind wel dat ik na ieder gelezen boek een stukje moet schrijven op mijn blog. Daar heb ik niet altijd even veel zin in, maar corvee vind ik het nooit want ik weet dat ik tevreden ben als het er op staat. Ik zie wel dat mijn besprekingen gewoon minder goed zijn als ik wat minder zin heb (die gooi ik er gewoon sneller op) en weet je, dat vind ik ook ok.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Koen, ik had al lang losgelaten dat ik over elk boek moet schrijven, omdat dat voor mij echt niet fijn voelde. Er moet al zo veel in het leven.
   Het is niet echt dat ik nu geen zin heb om te lezen, maar het is meer dat er niet zoveel is wat mijn aandacht vast kan houden....komt wel weer goed hoor.

   Verwijderen
 9. Schrijven gaat je in elk geval nog prima af! Het is een kunst om het leuk te houden, want lezen is een hobby en geen verplichting. Heel goed dat je geniet van andere dingen. Het is toch ook heerlijk om lekker naar buiten te gaan en in beweging te zijn. Alleen maar in je stoel hangen met een boek is echt niet gezond voor een mens.

  En als je dan toch nog nieuwe inzichten hebt gekregen door een boek, dan lezen wij dat natuurlijk graag :) het maakt niet uit met welke frequentie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik loop voortdurend met inzichten in mijn hoofd, en nu ik meer non-fictie lees vermenigvuldigen die inzichten sneller dan ik kan bijhouden. Nu nog wachten tot de output begint te stromen...

   Verwijderen