5 prachtboeken uit 2015

2015 was een raar jaar, niet alleen voor mij persoonlijk maar ook voor deze blog, omdat ik voor het eerst sinds ik deze blog begon (juli 2010 alweer) lang niet alles wat ik heb gelezen, ook hier heb besproken. Maar soms kan een ontmoeting met anderen je net weer dat duwtje geven om met nieuw élan iets op te pakken. In dit geval betrof het een ontmoeting met (boek)bloggers en leidde het tot een hernieuwde motivatie om het bloggen weer serieus op te pakken omdat ik me opeens realiseerde waarom ik ooit met bloggen begonnen ben en wat een plezier het kan geven.


Onderstaand 5 boeken die ik het afgelopen jaar heb gelezen, hier niet eerder heb genoemd maar wel zeer gedenkwaardig vond;

Joke van Leeuwen - De onervarenen; net uitgelezen, nog niet zo lang geleden verschenen. Over een groep in armoede geraakte arbeiders(voornamelijk boeren maar ook andere vaklui zoals een timmerman of een smid) die halverwege de 19e eeuw vanuit een niet nader genoemde plaats in Nederland zonder enige voorkennis emigreert naar een, eveneens niet nader genoemde,  plaats in Zuid Amerika met de belofte dat ze daar een beter bestaan zullen vinden. Daar aangekomen blijken de beloften niet uit te komen, zijn ze een soort slaven die een grote schuld opbouwen bij de landeigenaar en totaal onervaren met het leven in de tropen, waardoor alles misgaat. Het verhaal wordt verteld aan de hand van een stel (Koben en Odile) en de moeder van Odile. Odile is de vertelster, zij is de schakel tussen haar godsvruchtige man die zich ontpopt als een soort verlosser (en tegen beter weten in blijft geloven in een goede afloop) en haar moeder die een heel vrije maar vooral slimme en praktische vrouw blijkt te zijn.
Van Leeuwen schrijft speels en soepel, en wat een prachtig verhaal heeft ze hier van gemaakt, en wat een onvergetelijke heldin heeft zij met Odile geschapen. Het verhaal deed mij qua sfeer erg denken aan The Secret River van Kate Grenville, en dat bedoel ik als een groot compliment!
Overigens is Joke van Leeuwen afgelopen zondag, 13 december, te gast geweest in Boeken van Wim Brands om over dit boek te praten. Nog te zien op Uitzending gemist (onder 'VPRO boeken').

Rabih Alameddine - Un unnecessary woman; er was iets raars met dit boek, over een vrouw van 72, Aaliya, die al haar hele leven in Beiroet woont, voor het grootste deel alleen, in een appartement dat ze heeft overgehouden van haar zeer kortstondige huwelijk en dat wonder boven wonder alle bombardementen van Beiroet heeft doorstaan.  Aaliya is een eenzame vrouw maar zoals dat vaak is met eenzame mensen, heeft ze een 'geschiedenis'. Die geschiedenis kom je gaande het verhaal te weten. Aaliya heeft heel lang in een boekwinkel gewerkt maar daarnaast altijd literatuur vertaald in het Arabisch. Aaliya heeft zich teruggetrokken in haar met boeken volgestouwde woning en als lezer maak je een reis door het hoofd (en daarmee door het leven) van Aaliya en zie je Beiroet door haar ogen. Het is met veel humor verteld en drijft als het ware op de literatuur, en toch vond ik dit tijdens en vlak na het lezen geen bijzonder boek. Het rare is dus, dat dat pas weken later kwam, toen ik besefte dat ik de beelden van die vrouw in die met boeken behangen kamers, en lopend door Beiroet, en de sfeer van die stad, nog steeds bij me had. Dit verhaal heeft een lange nawerking en kwam pas ná lezing volledig bij mij binnen. Een bijzonder boek. (vertaald als: Een overbodige vrouw)


Jessica Grant - Come, thou tortoise;  ik ben denk ik zo'n beetje de laatste in (boek-)bloggersland die dit boek heeft gelezen maar dat maakt het plezier dat ik ervan heb gehad niet minder. Wat een héérlijk boek was dit! Van het soort waar je eigenlijk geen afscheid van wilt nemen, en als je het dan onvermijdelijk toch uit hebt gelezen, het liefst weer net zo'n boek wilt lezen (die je dan nooit kunt vinden).
Aan iedereen die het nog niet gelezen heeft zou ik het zonder enige twijfel aanraden, man, vrouw, oud, jong. Het is voor iedereen een feest om te lezen, zo'n warm-menselijk verhaal waar je blij van wordt. Ik ga niet eens vertellen waar het over gaat, maar als je dat toch persé van te voren wilt weten, kijk dan maar even bij Anna, die kan dat veel beter beschrijven dan ik.
Als je daarna nóg zoiets wilt lezen, de volgende  boeken vind ik zelf van ongeveer dezelfde feel-good categorie: I capture the castle van Dodie Smith (vert. Cassandra), The secret life of bees van Sue Monk Kidd (vert. Ver van huis) en mijn all-time favorite If you follow me van Malena Watrous (niet vertaald)Jolien Janzing - De meester; Charlotte Brontë gaat in 1842 als 26-jarige vrouw met haar zuster Emily, dan 24) naar Brussel om Frans te leren. Ze komen terecht in het meisjesinternaat van madame Heger. Charlotte wordt verliefd op Constantin Heger, de man van madame Heger en leraar op het internaat. Emily daarentegen trekt zich steeds meer terug. Het verhaal is gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, er zijn later brieven van Charlotte aan Heger gevonden en ook was bekend dat beide zusters eenmaal hun eigen omgeving (Haworth) verlaten hebben. Het boek, met een alwetende verteller die de lezer regelmatig direct aanspreekt (iets wat een typische 19e eeuwse literaire techniek schijnt te zijn) geeft een prachtig sfeerbeeld van zowel de oorspronkelijke omgeving van de zusters (Haworth) als van Brussel in de 19e eeuw, en poogt in fictie te vatten wat zich in het hoofd van Charlotte moet hebben afgespeeld dat zij dit heeft verwerkt in haar latere romans, vooral The Professor en Vilette. Iets waar Janzing naar mijn mening voortreffelijk in is geslaagd.Anne Tyler - Breathing Lesson; het eerste boek dat ik van Anne Tyler las, en meteen een lekkere binnenkomer. Het gaat over een huwelijk, namelijk dat van Ira en Maggie Moran. Maggie is zo'n vrouw die te veel praat en het altijd maar iedereen naar de zin wil maken en haar man Ira is het tegenovergestelde. Hun huwelijk is er dan ook één van vallen en opstaan en wordt beschreven terwijl de echtelieden op weg zijn naar de begrafenis van een vriendin van Maggie. Het heeft zowel een prettige humor als de nodige diepgang, een gouden combinatie. Ik ga zeker meer van deze schrijfster lezen, ik heb me door kenners laten vertellen dat Digging to America ook een topper is, dus die ligt al klaar. (vert. Ademlessen)11 opmerkingen:

 1. Interessante lijst, Joke, leuk die nieuwe boekentips. Ik ken Joke van Leeuwen alleen van een ander boek (waar ik de titel even van kwijt ben, maar dat vond ik geen goed boek, maar als ik jou goed begrijp dan is dit wel een aanrader. Hm, even over nadenken!)
  Ik ben nu bezig met een ander boek van Anne Tyler, ik ben er nog niet zo ver in gevorderd, maar tot nu toe bevalt het goed.
  Ja, soms moet je even weer weten waarom je ook al weer iets doet, zodat je met goede moed verder kunt gaan!
  Op nieuwe inspiratie in het nieuwe jaar!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond dit boek van Joke van Leeuwen erg goed, maar ik snap je bedenkingen. Als je al een keer teleurgesteld bent door een schrijver, wil je niet nog een miskoop. Daarom lees ik vaak nieuwe boeken waar ik over twijfel uit de biep, dan kun je je nog eens een misser permitteren. Wat je ook kunt doen is een preview downloaden van het ebook, bv. via Kobobooks.

   Verwijderen
 2. Heerlijk om weer zo'n mooie, informatieve, enthousiaste en goedgeschreven blogpost van jou te lezen, Joke.
  Het is me nu wel duidelijk dat ik het boek van Jolien Janzing nu eindelijk eens van mijn verlanglijstje moet halen en gewoon aan moet aanschaffen. En lezen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Anna. En ja er ligt nog een hele wereld tussen aanschaffen en lezen.....een wereld die bestaat uit heel veel boekenkasten ;-)

   Verwijderen
 3. Oh, fijn dat je ze nog even op een rijtje zet! En ja, die tortoise was een verrukking.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Joke, wat betreft het tortoiseboek ben je waarschijnlijk de een-na-laatste lezer, want de laatste dat ben ik. Althans, als het mij lukt dit veelbejubelde boek te pakken te krijgen. Enthousiast geworden door jouw mini-bespreking (en de lange van Anna) ging ik onmiddellijk op zoek. Bij Bol is de door mij gewenste Engelstalige uitgave niet leverbaar, en het alternatief van 19 euro voor een e-boek vind ik absurd. Dan maar de bieb, dacht ik. Helaas blijkt de Engelse tortoise in geen enkele bibliotheek in NL in de kast te staan! Voorlopig dus maar "bijgezet" op mijn lange lijst. Toch bedankt voor de goeie tip.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wim kun je mij 's even je mailadres mailen (huh?) misschien heb ik een oplossing...

   Verwijderen
  2. Het is inmiddels waarschijnlijk niet meer nodig :-) , maar de Nederlandse vertaling is behoorlijk goed. Die had ik eerst van de bieb gelezen voordat ik het boek in het Engels kocht.

   (Toen ik las dat de Engelstalige uitgave niet leverbaar was bij bol.com, ging ik onmiddellijk bij de Book Depository kijken. Vier verschillende uitgaven, en alle vier niet leverbaar! Een schande voor zo'n prachtboek.)

   Verwijderen
 5. Ik ben blij dat iedereen zo weg is van Come, Thou Tortoise! Wat leuk dat je If You Follow Me noemt in dit verband. Ik heb dat boek al heel lang op mijn Book Depository-wish list staan, maar er nog weinig over gehoord, en mijn bieb heeft het ook nooit aangeschaft. Misschien dat ik het dan toch maar eens moet gaan kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan alleen voor mezelf spreken natuurlijk, maar het was één van de mooiste boeken die ik in tijden gelezen heb. Een hartverwarmend verhaal met ook, net als in Tortoise, met van die fijne humor. Kopen!

   Verwijderen