The long goodbye

Het is weer die tijd van het jaar: de blaadjes vallen, het net moet over de vijver. En het oude katje ligt weer in het mandje bij de verwarming.
En, de titel verraadt het al, ik ga jullie vertellen dat ik ermee stop. Met bloggen.
Ik kan er een heel ingewikkeld verhaal van maken, en dan ga ik zeggen dat ik me bevrijd voel, en uitleggen hoe mijn leesgedrag werd beïnvloed door het bloggen, en...en...
Maar toen las ik dit bij Hella:

Vaak houden we vast aan iets onvruchtbaars, niet omdat we geloven dat het nog iets zal voortbrengen, maar omdat we willen vasthouden aan het verhaal zoals we besloten het te vertellen. Door je terug te trekken kun je je valse zelf achter je laten. We trekken ons niet terug om te verdwijnen, maar om nieuwe grond te vinden en een nieuw gezichtspunt.

En ik dacht: ja, zo is het. Ik wilde aan die blog vasthouden maar ik geloofde er zelf al niet meer in en daarom heb ik een blogpauze geforceerd.  Het past niet (meer) bij mij, wie ik nu ben. In deze tijd, waarin steeds meer gedeeld (moet) worden, schiet ik in de weerstand, en heb ik juist helemaal geen zin meer om te delen. En daarbij voelt het zinloos, die ene mening van mij in de berg van meningen.

Wat ik wel graag zou willen, is schrijven over thema's. Ik ben meer non-fictie gaan lezen, en daar tekent zich wel een aantal thema's af waar ik iets over te zeggen heb. Meer essay-achtig, op basis van een aantal boeken die iets met elkaar te maken hebben. Maar daar is het nu niet het goede moment voor. Misschien, ooit....

Lieve lezers, ik maak het niet te lang.
Ik dank jullie voor al die jaren trouw lezen van en reageren op mijn blog en wens jullie alle goeds en natuurlijk heel veel mooie leeservaringen!

Lees, lach, huil en verwonder.

Joke

6 opmerkingen:

 1. Hoi Joke, veel succes met wat je verder gaat doen. Je hebt gelijk, het moet wel leuk blijven. Hartelijke groeten, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, wat jammer! Maar als het niet meer uit jezelf komt, is het zinloos om door te gaan. Als je blogt om aan andermans verwachtingen te voldoen, is het geen goed idee meer. Gelukkig spreken we elkaar binnenkort en dan kunnen we het er nog eens uitgebreid over hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jammer Joke, ik wachtte geduldig af, maar je hebt gelijk natuurlijk, je moet het wel leuk vinden om te doen. Wij nemen de honneurs gewoon voor je waar :) Veel succes met wat je wèl gaat doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het jammer voor ons, want je besprekingen waren altijd interessant om te lezen, maar het gaat er natuurlijk om wat goed is voor jou! Dat je ooit een hobby had of ergens mee bent begonnen, wil niet zeggen dat je er altijd mee door moet gaan. En een hobby moet je alleen doen als je er plezier aan beleeft. Ik hoop dat je gewoon heel andere leuke en fantastische dingen aan het doen bent!

  Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh snik, ik dacht juist "hoi, ze is er weer!"
  Blijf je wel voor jezelf schrijven?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Joke,

  Jammer voor ons, fijn voor jezelf dat je een knoop hebt doorgehakt.
  Ik ben zelf nu al twee keer eerder met een blog gestopt, omdat ik een andere kant met mijn leven uitging. Dus ik begrijp het zeker. Maar ik heb de blogs resoluut verwijderd, en dat vind ik achteraf erg jammer. Misschien kun jij daar een andere vorm voor vinden.

  Bedankt voor alle gedachten en informatie die je hebt gedeeld, die mening van jou vond ik erg uitsteken boven de berg van meningen van anderen :), en succes met het vervolg.

  BeantwoordenVerwijderen