Anne Morrow Lindbergh - Geschenk van de zee

Anne Morrow Lindbergh (1906-2001) was een opmerkelijke vrouw, die niet alleen de vrouw van Charles Lindbergh, moeder van 5 kinderen en een begenadigd schrijfster was, maar ook solo-vlieger en de eerste Amerikaanse vrouw met een zweefvliegbrevet. Je zou denken, waar haalde ze de energie vandaan?
Dat vroeg ze zich zelf af en toe ook af, en uit een vakantie waarin ze in haar eentje 3 weken op een eiland ging zitten, kwam het prachtige boekje Gift from the sea voort.

Het was in die tijd, 1955, zeer ongebruikelijk voor een vrouw dat ze haar gezin in de steek liet en in haar eentje op vakantie ging. Maar nog opmerkelijker is dat ze toen al schreef over een eenvoudig leven en leven in het nu. In 1955! Ik dacht altijd dat die hele 'simpel leven' beweging is ontstaan omdat wij tegenwoordig zo'n hectisch leven hebben en zo worden overvoerd door informatie en keuzen. Maar die theorie wordt hiermee ontkracht.

Anne zit op haar eiland, waardoor ze zowel in ruimte als tijd het alleenzijn ervaart. Ze verzamelt schelpen, de geschenken van de zee. Elk hoofdstuk is genaamd naar zo'n schelp en die schelp laat haar associĆ«ren met het leven en de fases van een leven. Ze schrijft over geluk, over relaties, over wat het betekent een vrouw te zijn met alle eisen die aan je gesteld worden, en hoe je daarin overeind kunt blijven. Ze heeft dan zelf al het nodige achter de kiezen, want haar eerstgeboren zoon wordt als 2-jarige ontvoerd en vermoord teruggevonden.  Haar man heeft diverse relaties met andere vrouwen waaruit ook kinderen worden geboren. Dit alles maakt het des te bewonderenswaardig dat dit niet het verhaal is van een klagerige vrouw, maar van een vrouw die blij is met al het goede wat haar is toegevallen en die nu zoekt naar een rustpunt in haar drukke leven.

De manier waarop ze haar zoektocht naar een simpel leven beschrijft, is prachtig, poƫtisch en lijkt mee te gaan in de getijden van de zee. Er zit een zachte rustgevende flow in, ik kan het niet goed beschrijven maar haar dochter Reeve doet dat in het voorwoord des te beter (ik heb de engelse versie gelezen dus mijn quotes zijn in het engels):
"At whatever point one opens Gift from the Sea, to any chapter or page, the author's words offer a chance to breathe and to live more slowly. The book makes it possible to quiet down and rest in the present, no matter what the circumstances may be. Just to read it - a little of it or in its entirety - is to exist for a while in a different and more peaceful tempo."

Dit is een klein boek met grote wijsheden om vaak te herlezen en waaruit ik wel eindeloos zou willen citeren. Ik kan alleen maar erg veel bewondering hebben voor deze vrouw, die haar tijd ver vooruit was en ons op haar beurt een geschenk nalaat. Een geschenk voor iedereen die wel eens moe wordt van het drukke leven en zich afvraagt: hoe geef ik hier een nieuwe draai aan en vind ik rust in mijn leven?

Oorspronkelijke titel: Gift from the sea.
Ik las de engelse uitgave uit 2005.

6 opmerkingen:

 1. Wat interessant. Ik had nog nooit van deze 'vrouw van' en 'moeder van' als schrijfster gehoord, maar dit klinkt als een heel fijn boek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ook niet, sterker nog, ik had in eerste instantie de relatie met Charles Lindbergh helemaal niet eens gelegd. Het verbaasde mij ook dat een aantal van haar boeken, waaronder deze, in het Nederlands zijn vertaald!

   Verwijderen
 2. Klinkt heel boeiend! Ik kende haar niet. Ga het zeker eens opzoeken in de bib.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die haar kennen, ik liep er ook bij toeval tegenaan. Maar boeiend is ze!

   Verwijderen
 3. Wat een ontdekking! Dit lijkt me een inspirerend boek. (en een vakantie in mijn eentje zou ik ook wel zien zitten, alleen misschien geen drie weken. omdat iets dergelijks in mijn bestaan onmogelijk is, vervang ik die vakantieplannen door de lectuur van dit boek!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan me goed voorstellen dat als je een gezin hebt, je snakt naar tijd alleen! Maar misschien een weekje dan, theetante? Met dit boek?

   Verwijderen