Pleidooi voor de egel

Nu de bladblaasterreur weer is losgebarsten, vind ik het tijd om een klein maar warmhartig pleidooi voor de egel te houden. Ik vraag me namelijk af of al die mensen die op hun vrije zondagmiddag hun tuintje schoon staan blazen met die lawaai-monsters, zich realiseren dat ze daarmee de overwinteringskansen van o.a. de egel behoorlijk reduceren? Om het maar niet te hebben over al die andere kleine dieren die graag onder een hoop bladeren de winter uitzitten, zoals padden en kikkers. Omdat zich in die rottende bladeren veel insekten verzamelen, zijn ook vogels je swinters erg dankbaar als je het blad laat liggen.
Zelf veeg ik het altijd zoveel mogelijk de borders in. Pas in het voorjaar verwijder ik het daar (maar dan is het inmiddels behoorlijk gereduceerd, nog een bijkomend voordeel). De egel maakt een hol in de hoop bladeren (vaak aangevuld met mos, gras en twijgen) en gaat van oktober tot maart in winterslaap.

Ja, je las het goed, ik had het over vegen. Daar heeft de mens een vernuftig stukje gereedschap voor gemaakt, het is een stok met aan het uiteinde een soort van haren. Je hebt ze in veel variaties en we noemen het: een bezem.
En waarom zou het dan belangrijk zijn om die egel een handje te helpen in zijn voortbestaan? De egel is een heel nuttig dier in je tuin, omdat hij veel, voor de tuin schadelijke, insekten, kevers en slakken eet. En daarnaast natuurlijk een prachtig dier is, dat helemaal geen reden nodig heeft om onze bescherming te krijgen!

Dus beste bladblazers: denk even na voordat je de knop indrukt!

6 opmerkingen:

 1. natuurlijk ben ik het hier volledig mee eens; waar bemoeien we ons toch mee.. het verschil tussen de mens en het dier: arrogantie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Kim, op kleine schaal kunnen we gelukkig zelf een hoop goedmaken: door de natuur lekker met rust te laten!

   Verwijderen
 2. Helemaal mee eens; ik zag de mannen van de gemeente aankomen eerder deze week en heb lekker veel blaadjes in mijn voortuin gestort. Scheelt ook weer in onkruid volgend jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik nou een mooie aktie Schone Vrouw: het blad je tuin invegen in plaats van eruit!

   Verwijderen
 3. Amen! Ik laat de blaadjes in mijn tuin altijd lekker liggen als bedje voor egels, en als insectenkweekplaats voor al die vogeltjes die ik zo graag in mijn tuin zie.
  Verder heb ik een enorme hekel aan de teringherrie die die bladblazers maken. Maar dat is een ander verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha die teringherrie, ja ik had het niet voor niets over de bladblaasterreur en lawaaimonsters. Maar ik had daar vorig jaar al een keer over geschreven, ik dacht daar ga ik niet weer over beginnen...

   Verwijderen