Boekenlijsten: "2 x 15 in 5"

Klinkt nogal raadselachtig, deze titel. Wees gerust, het is geen wiskundige formule maar een voortvloeisel uit een uitdaging die ik met Anna ben aangegaan naar aanleiding van mijn blogpost "50 boeken": noem de beste 15 boeken die je gelezen hebt én de naar jouw mening 15 meest belovende (dus nog niet gelezen) boeken van de afgelopen 5 jaar. Ook op Anna's leesreis is derhalve vandaag zo'n overzicht te vinden.

De beste boeken van 2009 tot en met 2013.....ik heb geprobeerd een evenwichtige verdeling te maken, dus per jaar 3 boeken. Het betreft uitsluitend fictie. Het mooie is dat je dan nog meer moet wikken en wegen, en dus alleen de boeken overblijven die ook na een paar jaar nog in je geheugen gegrift staan als indrukwekkend. Sterker nog, het blijken niet eens de boeken te zijn die ik dat jaar als beste heb aangemerkt! Dat vond ik zelf wel verrassend: boeken die ik toen ze nog vers in mijn geheugen zaten, minder heb gewaardeerd dan later. Dan blijkt toch hoe groot het effect van een boek kan zijn, dat een boek moet 'nagaren', dat de ware kwaliteit pas na langere tijd omhoog komt! Dat is wat een boek met je kan doen. Dat geldt bijvoorbeeld voor De woeste kust van Bohemen van Jill Paton Walsh. Die gaf ik destijds 3 sterren, terwijl me nu nog precies de sfeer van dat boek bij staat.
Wat me ook opviel toen ik de links naar de blogposten erbij zocht (vanaf mei 2010) hoe anders ik ben gaan schrijven in die 5 jaar!

Let wel, voor de gelezen boeken geldt dat het de boeken zijn die ik in die periode gelezen heb, ze hoeven dus niet ook gepubliceerd te zijn in die periode.

De beste 15 boeken die ik de afgelopen 5 jaar heb gelezen:

Frédéric Lenoir - Het orakel van de maan (2009)
Gil Adamson - De weduwe (The Outlander) (2009)
Selden Edwards - Fin de Siècle (The little book) (2009)
Marlen Haushofer - De wand (2010)
Arto Pausilinna - De huilende molenaar (2010)
Jill Paton Walsh - De woeste kust van Bohemen (A desert in Bohemia) (2010)
Julie Orringer - De onzichtbare brug (The invisible bridge) (2011)
Guy Gavriel Kay - Tigana (2011)
Detlev van Heest - Pleun (2011)
J.R. Moehringer - De spiegelwereld van Willie Sutton (Sutton) (2012)
Margaret Mazzantini - Ter wereld gekomen (2012)
Lynne Reid Banks - The L-shaped room (niet vertaald) (2012)
Marjane Satrapi - Persepolis (2013)
Janet Romain - Grandpère (niet vertaald) (2013)
N.K. Jemisin - The hundred thousand kingdoms (niet vertaald) (2013)

En dan, de 15 boeken van de afgelopen 5 jaar die mij opgevallen zijn, die mij veelbelovend lijken en die ik inmiddels vrijwel allemaal op mijn reader (of in een enkel geval in de kast) heb staan, boeken waarvan ik een groot aantal dit jaar graag wil lezen.  Niet evenwichtig verdeeld over de jaren, en afwisselend met de verschijningsdatum van het (engelstalige) origineel of de vertaling. Ik heb me met name gericht op de boeken die verder niet zo veel aandacht hebben gehad, ik wilde juist de wat minder bedeelde boeken een beetje uitlichten. Hier komen ze:

Patrick Hamilton - Twintigduizend straten onder de hemel; deze vertaling van Twenty Thousand Streets under the sky ('A London trilogy, 1935) verscheen in 2009 met lovende recensies. NRC: "de schrijver die steeds weer herontdekt wordt". Later las ik er nog meer goede dingen over bij Nick Hornby.  In 2012 zag ik dit boek bij de Slegte staan....ja zo gaat dat helaas vaak met goede boeken! Want ik denk nog steeds dat het een erg goed boek is.

Philipp Meyer - Roest; eveneens in 2009 verschenen, deze vertaling van het eerste boek van Philipp Meyer (American Rust) die nu furore maakt met zijn laatste boek Zoon (The Son). Uit NRC: "Beste Amerikaanse romandebuut van het jaar. Een kleinsteeds drama opgetild tot all American tragedy, geschreven op een toon die opvallend vrij is van pessimisme."


Laura Joh Rowland - The Cloud Pavilion (2009); dit boek viel me op door de mooie cover. Het blijkt een 14e deel in een japanse historische detective serie (de Sano Ichiro mysteries) te zijn. Deze combi (japans, historisch, mystery) vind ik buitengewoon aantrekkelijk. In 2013 verscheen het 17e (!) deel en ik ben zo'n pietlutje die zo'n serie bij het begin wil beginnen, dus ik heb nog even te gaan. Het eerste deel is overigens getiteld Shinju (en de serie is - helaas - niet vertaald).

Guy Gavriel Kay - Under Heaven (2010); door velen gezien als het beste boek van Kay, dit verhaal dat speelt in China in de 8e eeuw, ten tijde van de Tang-dynastie. Er is inmiddels ook een vervolg: River of Stars.

Andrés Neuman - De eeuwreiziger (vertaling 2010); geen spannend verhaal met snelle plots, maar een boek om over na te denken. Ik las er HIER een prachtige recensie van en wist dat dit boek bijzonder is!

Alexandre Dumas - De graaf van Monte Cristo (nieuwe vertaling 2010); Tja moet ik hier nog iets over zeggen? De klassieker onder de klassiekers, maar één die een hele lange adem vergt. Deze vertaling is de eerste integrale Nederlandse vertaling,  door Jan H. Mysjkin en telt 1177 bladzijde. Ik ben er al eens eerder in begonnen, maar toen was het niet het goede moment.

Ian Frazier - Travels in Siberia (2010); passend in mijn thema 'hoog en koud'. Uit de New York Times: "an uproarious, sometimes dark yarn filled with dubious meals, broken-down vehicles, abandoned slave-labor camps and ubiquitous statues of Lenin — “On the Road” meets “The Gulag Archipelago.”

Mary Roach - Packing for Mars: the curious science of life in the void (2010); wetenschapsjournaliste die een sappig boek over het ruimtereizen schrijft; "If you haven't read Mary Roach's previous bestsellers Bonk and Stiff(shame on you!), Packing for Mars is as good an introduction to Roach as you'll find. Space travel hasn't been this funny or intriguing since Douglas Adams — and best of all, it's true!"  Vertaald in 2011 als "Ik ga naar Mars en neem mee...: de merkwaardige wetenschap van leven in de ruimte".

M.T. Anderson - The Pox Party (2011; eerste deel van Octavian Nothing; avontuurlijke, fantasierijke en intelligente YA. Ik las hierover in één van de boeken-over-boeken van Nick Hornby. Van Amazon: "Young Octavian is being raised by a group of rational philosophers known only by numbers -- but it is only after he opens a forbidden door that learns the hideous nature of their experiments, and his own chilling role them. Set in Revolutionary Boston, M. T. Anderson’s mesmerizing novel takes place at a time when Patriots battled to win liberty while African slaves were entreated to risk their lives for a freedom they would never claim. The first of two parts, this deeply provocative novel reimagines past as an eerie place that has startling resonance for readers today."

Troy Blacklaws - Cruel Crazy Beautiful world ( 2011); "postapartheidsroman" van Zuid Afrikaanse schrijver.

Simon van Booy - Everything beautiful began after (2011);van oorsprong britse schrijver, thans woonachtig in Brooklyn. Zijn laatste boek (2013) is The Illusion of Separateness (De illusie van het alleenzijn), maar ik wilde graag beginnen met zijn debuutroman.

Laszlo Krasznahorkai - Satantango (2012); herontdekte 'nieuwe klassieker' van een ons onbekende Hongaar. Dit is zijn debuutroman uit 1985. In 1993 verscheen er al een film van, een 7 en een half uur durende zwart-wit film.... De vertaling, Satanstango, verscheen in 2013 en werd het favoriete boek van Cyrille Offermans in De Groene ("zo'n boek waarvan je er maar eens in de zoveel jaar een te lezen krijgt")

Rachel Kushner - The Flamethrowers (2013); de vertaling van dit boek, dat ik het afgelopen jaar overal zag opduiken en in menig respectabel 'beste boeken lijstje' voorkwam, verschijnt in maart 2014 bij uitgeverij Atlas. In De Groene beschreven als "een rijk boek".

Charlie Lovett - The Bookman's tale (2013); Amazon: "Guaranteed to capture the hearts of everyone who truly loves books, The Bookman’s Tale is a former bookseller’s sparkling novel and a delightful exploration of one of literature’s most tantalizing mysteries with echoes of Shadow of the Wind and A.S. Byatt's Possession". Dat heeft verder geen aanbeveling nodig.

Nicola Griffith - Hild (2013); historische roman spelend in de Middeleeuwen over de invloedrijke vrouw Saint Hilda of Whitby.

Ik hoop hiermee weer wat lees-inspiratie voor het komende jaar gebracht te hebben. Voor zover we dat nog nodig hadden ;-)




10 opmerkingen:

  1. Mijn blogpost is inmiddels ook in de lucht! We blijken geen enkele overlapping te hebben, wat goed is voor de wederzijdse inspiratie.
    Het boek van Lynn Reid Banks, als ik even flauw mag doen, hoort hier trouwens niet thuis. Dat stamt al uit 1960!
    Hild heb ik ook en ik wacht gewoon jouw bespreking af om te kijken of ik het ook echt ga lezen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zit net naar die van jou te kijken....heel leuk dat er geen overlap is! Ehhh Lynn Reid Banks, tja die heb ik wel in 2012 gelezen maar je hebt gelijk, formeel hoort ze er niet op thuis. Maar ik vond 'm zo goed dat zij toch niet mocht ontbreken. Sorry ;-)

      Verwijderen
  2. Wat mij opvalt is dat je nagenoeg geen Nederlandse literatuur op je lijstjes hebt staan. Is het toeval, trekt het je gewoon niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja nu je het zegt.....dat gaat niet echt bewust, ik ben denk ik toch meer gericht op engelstalig. Plus dat ik toch maar heel weinig Nederlandse schrijvers heb gelezen waar ik echt heel erg van onder de indruk was. Erik Menkberg en Alex Boogers waren het afgelopen jaar een prettige uitzondering.
      Ik zag net dat jij een nieuwe Ik lees Nederlands uitdaging hebt opgestart voor 2014....vandaar natuurlijk deze vraag!

      Verwijderen
  3. En hier ben ik ook weer. Ik heb je lijsten nog eens wat aandachtiger doorgenomen. Ik moet nu toch echt eens wat van Guy Gavriel Kay lezen, heb al wel wat van hem in huis, maar kom er maar niet aan toe. Te druk met andere beslommeringen. Ik had 2 weken kerstvakantie en heb niet eens één boek uitgelezen. Aan de andere kant: het lezen van dikke pillen als die van Kay is wel dé manier om mijn achterstand in besprekingen in te halen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach ja het leven gaat ook gewoon door hè. Ik heb ook nog wat achterstallige besprekingen te doen, daarom lees ik nu Sarah Bakewell ;-) (500 blz in vertaling. maar wat een ontzettend mooi boek is dat, ik doe er ook lekker lang over. Had er al eens bij jou over gelezen. En via een ander boek uiteindelijk weer bij haar uitgekomen).

      Verwijderen
  4. Wat een ontzettend leuk idee, vooral omdat jullie lijsten zo van elkaar verschillen!

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja leuk hè. Zo maken we elkaars lijstjes nog wat langer ;-)

      Verwijderen
  5. En vergeet ik helemaal te zeggen dat ik het Orakel van de Maan ook een prachtig boek vond (het eerste boek waar ik ooit over geblogt heb). Ter wereld gekomen ligt hier klaar en daar ben ik erg benieuwd naar.

    Verder veel inspiratie met dit lijstje,

    groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja mooi he, dat boek van Lenoir. Veel plezier met Mazzantini, is gegarandeerd een mooi lees-avontuur!

      Verwijderen