Nancy Bilyeau - De Kroon

Oorspronkelijke titel:  The Crown
genre: historische fictie

Tijdens de koude paasdagen had ik even zin in iets meeslepends. Groots hoefde het niet te zijn. Gelukkig zag ik dit boek in de biep staan. Het stond al een tijdje op mijn lijstje.

"Om te kunnen scheiden van zijn kinderloze eerste vrouw breekt koning Hendrik VIII in 1534 met de Rooms-katholieke kerk, sticht de protestantse Church of England en confisqueert kloosters en hun bezit. De non Joanna Stafford (27), nicht van de hertog van Buckingham, hoort in 1537 in Dartford Priory dat haar lievelingsnicht door Hendrik VIII is veroordeeld tot de brandstapel en verlaat de priorij heimelijk om haar te steunen. In Londen wordt ze met haar vader opgepakt en naar de Tower gebracht. De bisschop van Winchester geeft haar de keus: de kroon van Athelstan, een relikwie dat een eind kan maken aan de Reformatie, vinden in de priorij, of haar vader wordt gemarteld. Dan begint een moeilijke zoektocht." (Bibliotheek)

Dit boek heeft geen pretenties maar is (daarom?) een heerlijk boek en erg spannend. Vanaf het moment dat Joanne met haar 'opdracht' terugkomt in de priorij van Dartford, gebeuren daar allemaal vreemde dingen; de priores verdwijnt, haar overdrachtsbrief verdwijnt en al snel wordt de eerste moord gepleegd. Wie is te vertrouwen, en wie niet?
Het boek is goed geschreven en opmerkelijk goed vertaald. Het is rijk aan historisch (correcte) details en dat maakt het een plezier om te lezen. Samen met het feit dat Joanna een mooi uitgewerkt personage is, zij gaat voor je ogen leven, is een vrouw zoals je die graag zou willen zien (stoer maar toch ook vrouwelijk, goedgebekt maar toch ook beleefd, doordacht maar ook spontaan).

En het deed me echt ontzettend denken aan de Shardlake serie van C.J.Sansom. Die priorij, die sfeer, de moord, de spanning.

Er is inmiddels een vervolg geschreven op De kroon: The chalice (nog niet vertaald).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten