David Michie - The Dalai Lama's cat (De kat van de Dalai Lama)

Dit was nu echt het juiste boek op het juiste moment; het was hartverwarmend, troostrijk en het had humor, perfect om de eigen sores even te vergeten.

De verteller van dit verhaal is een kat, en niet zo maar één, maar de kat van de Dalai Lama, genaamd HHC (His Holiness`s Cat) ook wel Snow Lion, Bodhicatva, Rinpoche (precious) en The Most Beautiful Creature That Ever Lived.  HHC is een Himayalan cat oftewel een Colorpoint Pers, dus mooi is ze zeker.

Vanuit haar riante positie in het huishouden van de Dalai Lama in het kloostercomplex Jokhang in Dharamsala, vertelt HHC over de gesprekken die de DL voert met zijn, vaak beroemde, gasten, of met zijn personeel. Gesprekken die meestal gaan over het Tibetaans Boeddhisme. Op deze manier krijgt de lezer een aantal wijze lessen over het boeddhistische gedachtengoed. Dat klinkt belerend maar is het niet want het wordt op een speelse, lichtvoetige manier gebracht. HHC probeert alles toe te passen op zichzelf en doet dat met de nodige humor.

Het mooie van dit boek is dat de kat, hoewel verteller, toch kat blijft en niet een mens in een kattenlijf. Iedereen die zelf katten heeft herkent zijn eigen kat in het gedrag van HHC. Ook de Dalai Lama wordt op een respectvolle maar warm-menselijke manier beschreven als de goedlachse, vriendelijke en wijze man met een groot hart, kortom de man zoals we die kennen van de (tv-)beelden. Een man die soms uit de koelkast van de kok snoept en die zijn kat op het voeteneinde van zijn bed laat slapen.

Een boek dat niet moet worden beoordeeld op zijn literaire kwaliteiten ( hoewel beslist goed geschreven) maar op zijn inhoud en de wijze waarop die inhoud zijn vorm heeft gekregen. Ik vond het echt spijtig toen ik dit boek uit had, het had wat mij betreft nog wel even door mogen gaan. Aanrader voor elke kattenliefhebber, geïnteresseerde in het Boeddhisme of fan van de Dalai Lama.

Naschrift 22 mei 2014: van dit boek is zojuist de Nederlandse vertaling verschenen bij The House of Books onder de titel De kat van de Dalai Lama

5 opmerkingen:

 1. Je hebt gelijk, dit is vast helemaal een boek voor mij (kattenliefhebber, fan van de Dalai Lama). Ik ga het meteen kopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit lijkt me een goed boek. Weet je toevallig of het al in het Nederlands is verschenen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee het is (nog) niet vertaald. Maar het is geen moeilijk engels...

   Verwijderen
 3. Gelezen en inderdaad hartverwarmend

  BeantwoordenVerwijderen