Ik kwam op dit boek via Iris van Iris on Books, die op haar (engelstalige) blog 'host' was van de Dutch literature month. Nederlandse boeken dus die in het engels zijn vertaald. Dit boek sprong er voor haar uit, ze was er erg enthousiast over. En als Iris ergens enthousiast over is, dan ben ik het meestal ook.
En het klopte weer! Jongens, wat een prachtig boek(je) was dit!! Een jeugdboek, maar ook voor volwassenen een genot om te lezen.
Het speelt in de jaren 50 en gaat over Thomas Klopper, een opmerkzaam jongetje van 9 jaar. Alles wat hij ziet en meemaakt noteert hij in het boek dat hij aan het schrijven is: 'Het boek van alle dingen'. De vader van Thomas is een streng gelovig man van het type dat 'vrouw!' tegen zijn vrouw zegt als zij hem niet gehoorzaam is (het is de jaren 50 hè). Zij is een lieve, zachte vrouw die het altijd voor Thomas opneemt en daarmee vaak de klappen opvangt die eigenlijk voor Thomas bedoeld zijn. Want vader Klopper probeert de strengheid van het geloof aan zijn gezin (Thomas heeft nog een 16-jarige zus Margot) op te leggen met het uitdelen van slaag.
Op een dag heeft Thomas tijdens het zingen in de kerk zonder dat hij het zelf weet een erge fout gemaakt: hij heeft gezongen 'Goede stierenheer, verlos onze ellendige zondagen'. Hij krijgt een enorm pak rammel van zijn vader: 'zeg mij na: Goedertieren - heer - verlos - ons - ellendige - zondaren'.
Thomas besluit daar en dan dat hij niet meer in God wil geloven en wenst de 7 plagen over zijn vader af te roepen.
De eerste plaag probeert hij zelf te bewerkstelligen, maar als zijn moeder daar de klappen voor opstrijkt, laat hij het verder uit zijn hoofd. Hij praat af en toe wel met Jezus die voor hem verschijnt in zijn wapperende witte jurk, maar die kan hem ook niet helpen. Gelukkig krijgt Thomas hulp uit onverwachte hoek, van zijn buurvrouw mevrouw Amersfoort, door de kinderen uit de straat een heks genoemd. Thomas sluit vriendschap met haar.
Mevrouw Amersfoort: 'wat wil je later worden eigenlijk?'. 'Gelukkig', zegt Thomas. 'Ik word later gelukkig'. Waarop mevrouw Amersfoort verrast zegt:'Dat is een verdomd goed idee. En weet je waar geluk mee begint? Met niet meer bang zijn'. En zij kan het weten, want ze heeft zelf ook het nodige voor de kiezen gehad.
Thomas gelooft stiekem ook wel dat ze kan toveren. Dat kan ze natuurlijk niet, maar wel weet ze op een prachtige manier, die ik hier niet ga verklappen, het gedrag van vader Klopper aan de kaak te stellen. Niet voor niets wordt Annie M.G. Schmidt erbij gehaald, die nooit iets anders heeft gedaan dan strijden tegen alles wat autoritair was.
Pareltjes van zinnen staan er in dit boek, zoals:
"De zondag is de enige dag die je als een handkar voor je uit moet duwen, schreef Thomas in Het boek van alle dingen. De andere dagen rollen vanzelf de brug af. "
"Twee mussen in de vensterbank bespeelden schelle trompetjes omdat ze niet wisten dat het zondag was."
Het boekje is geillustreerd met prachtige tekeningetjes van Peter-Paul Rauwerda die de sfeer van het boekje perfect weten te vangen.
Een boek wat ik iedereen, jong en oud, man en vrouw, van harte wil aanraden!
Met dank aan Iris voor deze geweldige tip.
Waardering: 5/5
Geen opmerkingen:
Een reactie posten