Nick Hornby over boeken

Van de auteurs die schrijven over de boeken die ze gelezen hebben, vind ik Nick Hornby verreweg de interessantste.
Hornby schrijft al jaren (met enige tussenpozen) een column in het Amerikaanse culterele maandblad The Believer, onder de titel 'Stuff I've been reading'. Zo'n column begint altijd met twee kopjes: Books bought en Books read. Zoals het een echte lezer betaamt, zijn de gelezen boeken in een maand nooit de in die maand gekochte boeken.....De columns zijn verzameld in tot nu toe vier boeken:
The complete polysyllabic spree
Housekeeping vs. the dirt
Shakespeare wrote for money
More baths, less talking
(helaas is geen enkele van deze boeken in vertaling verkrijgbaar)

The complete polysyllabic spree las ik in het pre-blog tijdperk.
Onlangs las ik Shakespeare wrote for money en, omdat ik er nog niet genoeg van had,  More baths, less talking.
Housekeeping vs. the dirt bewaar ik nog even (ongeveer zoals je de laatste bonbon nog even wilt bewaren).

Waarom vind ik ze zo goed, deze gebundelde columns?
Ten eerste maakt Hornby een breed uitwaaierende keuze uit nieuwe en oude boeken, de fictie gaat van Yaffies via thrillers en klassiekers naar hedendaagse literaire fictie. De non-fictie kan zo'n beetje elk onderwerp betreffen: veel biografiën (waarbij het kennen van de persoon in kwestie geen must is), boeken over sport, muziek maar ook psychologie, politiek en vrijwel elk hedendaags cultureel onderwerp.
Ten tweede schrijft Hornby met een humor waar ik jaloers op ben. Een natuurlijke, 'onderhuidse' droge (Britse) humor waar ik erg van houd.
En ten derde weet hij uit elk boek wel iets te halen waar iets interessants over te melden is, zelfs als je bij de titel van het boek (vaak non-fictie) bang bent snel in slaap te vallen. Hij weet dan zo af te dwalen van het onderwerp dat je denkt 'waar gaat het heen maar ga door!', om uiteindelijk natuurlijk wel weer bij het betreffende boek uit te komen.

Heerlijk voedsel voor boekverslaafden! Mocht je nog twijfelen of het wat voor je is, HIER kun je een voorproefje lezen van de column in The Believer van deze maand.
3 opmerkingen:

 1. Paulien Cornelisse deed dit enige tijd voor Hollands Diep, maar kort want het tijdschrift heeft helaas niet lang geleefd.
  maar, het was een fijne column.

  deze boeken van Hornby staan al enige tijd op mijn verlanglijst maar het is er nooit van gekomen. je moet er ook maar net tegenaan lopen: in boekenwinkels ben ik hem nog nooit tegen gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de winkel kom je ze inderdaad niet tegen, maar wel zijn ze verkrijgbaar op BOL.com. En als je een reader hebt ook digitaal op Kobobooks.com!

   Verwijderen
 2. Ik heb meerdere romans van Nick Hornby met veel plezier gelezen, was me er vaagjes van bewust dat hij ook columns schreef, maar ga nu één van de door jou aangeprezen bundels aanschaffen. Bedankt voor de tip!

  BeantwoordenVerwijderen