Het eBook

Ik ben momenteel een beetje in de lappenmand, en merkwaardig genoeg heb ik daardoor erg weinig gelezen. Terwijl ik niets aan mijn ogen mankeer en normaal gesproken wel de hele dag zou willen lezen. En terwijl ik toch twee snoepjes klaar heb liggen:

Vrijheid van Jonathan Franzen en Vaslav van Arthur Japin.
Nu ja, het leven komt zoals het is, inclusief leesdips.
De Opwindvogelkronieken van Haruki Murakami heb ik nu even opgegeven. Hoewel het me niet tegenviel, toch niet zo in de stemming voor dit lijvige boek. Ik denk dat het een verhaal is waar je heel erg in moet zitten, dat betekent dus: niets anders ernaast lezen.


Om mezelf op te peppen heb ik na lang wikken en wegen een eReader gekocht, en wel de BeBook Neo. Het ziet er fraai uit, zeker in het zwarte leren etui wat ik er meteen bij gekocht heb. Maar is het ook functioneel? Ten dele. Na een weekend spelen ben ik tot de conclusie gekomen dat de wifi aansluiting niet had gehoeven. Het internet is vreselijk traag en op het scherm is het erg moeilijk navigeren. Een eBook aanschaffen via de BeBook (wat me juist erg handig leek) is nauwelijks te doen. Internetten dus toch maar op de laptop. Voorts is me gebleken dat de feature 'Aantekeningen maken' pure misleiding is. Dat is dus niet het schrijven in de kantlijn, het onderstrepen en plaatsen van uitroeptekens. Dat is slechts het markeren van stukken tekst en die bewaren om ze gemakkelijk te kunnen oproepen....de markeerstift dus.
Maar het lezen zelf, en daar gaat het uiteindelijk om, is goed te doen. Helder scherm, je kunt de grootte van de letters instellen en met stylus of knoppen bladeren. Ook is het fijn dat deze lezer bijna alle formaten aan kan. Ik heb er veel pdf's opgezet. Dankzij het freeware-programma Calibre kan ik nieuws (uit een elftal Nederlandse bronnen, of honderden engelstalige bronnen)downloaden als een ePub en die vervolgens heel gemakkelijk naar mijn reader slepen. Ook worden door dit programma formaten die de BeBook niet aan kan (het programma ondersteunt overigens een groot aantal eReaders) automatisch geconverteerd bij het overzetten. Je kunt er ook je eBook bibliotheek in beheren. Enige nadeel: het is nogal een traag programma.
Het kopen van eBooks via internet was dankzij Adobe een fluitje van een cent.
Kortom, fijn apparaatje om erbij te hebben, maar het vervangt natuurlijk in geen enkel opzicht m'n eigen stoffige papieren boekenwereld....

2 opmerkingen:

  1. Je had beter een Kindle van Amazon gekocht. Erg goedkoop en zeer goed op alle vlakken vind ik. Calibre gebruik ik voor de conversie van Epub naar Mobi formaat

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tja, achteraf.....een Kindle wordt overal afgeraden omdat je er in Nederland niet zoveel mee kunt. Maar converteren kan natuurlijk altijd. En ik had nog wel zo'n uitgebreide studie gedaan :-)
    Afschrijven in 2 jaar dan maar.

    BeantwoordenVerwijderen