Elif Batuman - De bezetenen; Avonturen met Russische literatuur en haar lezers
Ik had over dit boek een lovend stukje gelezen dat ik niet meer terug kan vinden maar het kwam neer op: een must-have voor mensen die van literatuur en lezen houden.
Omdat boeken over boeken mijn warme belangstelling hebben, heb ik het meteen gekocht.
Toen ik het ging lezen dacht ik eerst dat het omslag om een verkeerde inhoud zat....dit ging helemaal niet over boeken en lezen! Dit ging over mevrouw Elif Batuman, een Amerikaanse literatuurwetenschapster van Turkse komaf die via Tolstoj Russisch gaat leren en later ook een poging doet zich het Oezbeeks eigen te maken. Daarvoor gaat zij enkele maanden naar het gebied Samarkand in Oezbekistan, en dit was nog wel een leuk deel van het boek omdat het zo'n merkwaardig land is. Maar dan dus meer gelezen als een reisverhaal. Verder is het heel veel geneuzel, ik heb er echt geen ander woord voor. Geneuzel over hoe oenig ze kan doen (ik ben me er één) en geneuzel over de mensen waar ze mee omgaat, en hoe ze haar koffers kwijtraakt en terugvindt enz. Een klein stukje over Tolstoj, een klein stukje over Tjechov, je moet ze echt bij elkaar schrapen, de werkelijk interessante gedachten.
Misschien nog wel leuk als je van reisboeken houdt en iets meer wilt weten van hoe het in Oezbekistan toegaat. Anders: zonde van je tijd. De ondertitel zet je zeer op het verkeerde been.

3 opmerkingen:

  1. O, ik heb dit boek op mijn verlanglijstje staan, gezien de enthousiaste recensie in de NYT, maar het lijkt toch minder interessant dan ik eerst dacht. Alhoewel, ik ben in de stad Samarkand geweest, dus misschien dat ik het toch wel zou kunnen waarderen. Ik twijfel nu of ik het ga kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anna, als ik je een advies mag geven: ik zou het niet aanschaffen. Je hebt vast nog veel andere boeken op je verlanglijstje staan....of je koopt het voor een luttel bedragje van mij, voor de stukken over Samarkand. Neem in dat geval even via de mail contact met mij op.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat lijkt me een goed advies. Ik heb inderdaad een enorme verlanglijst, om maar niet te spreken over de enorme hoeveelheid boeken in mijn kast...

    BeantwoordenVerwijderen