Is er lezen na de dip?


Ja, dat is er zeker!
Het heeft alles bij elkaar een week geduurd, mijn leesdip. Waarin ik ook nog een migraine-aanval kreeg dus dan wordt er toch al niet veel gelezen.
Het is geen dikke pil geworden. Geen familie-saga. En geen spannend boek.
Nee, het was Ver van huis van Sue Monk Kidd dat mijn leesleven weer vlot getrokken heeft.
Een hartverwarmend verhaal, goed geschreven en, mazzeltje, ook nog vloeiend vertaald want dit boek viel in een Nederlandse vertaling uit mijn kast.

Een 'feel-good' boek, dat was dus blijkbaar wat ik nodig had!

Het verhaal wordt door Lily Owens verteld. Ze is de 14-jarige ongelukkige dochter van een perzikenkweker in het zuiden van de VS en het is 1964. Lily's moeder is overleden toen Lily 4 jaar oud was, door een nogal raar ongeluk waar ze in het begin nogal vaag over is. Als de zwarte huishoudster van de Owens, Rosaleen, geheel ten onrechte wordt beschuldigd van geweld (het is de periode waarin de zwarte bevolking nog onderdrukt werd, de tijd van de Kukluxklan) besluit Lily dat zij de enige mens die oprecht van haar houdt moet bevrijden en samen met Rosaleen ontvlucht ze haar wrede vader. Ze komen terecht in het rose huis van 3 excentrieke alleenstaande (zwarte) zusters met een bijenhouderij. Later blijkt dat het geen toeval is dat ze juist daar opduiken. Het is een warm bad, waar Lily en Rosaleen in terecht komen en gaandeweg wordt beider hart weer geheeld, nadat er wat geheimen worden opgehelderd. Het klinkt allemaal wat zoetsappig maar ik las toch vooral een heel mooi coming-of-age verhaal, waarin de zwarte strijd voor gelijke rechten een belangrijke rol speelt. Lily geeft een nogal droogkomisch commentaar op de gebeurtenissen en door haar onschuldige blik zien we hoe het leven werkelijk is: soms keihard en ellendig, maar vooral ook vol warmte en medemenselijkheid. Het is een lekker licht boek, te lezen tussen wat zwaardere literatuur door. Of natuurlijk om een leesdip te overwinnen...

Sue Monk Kidd - Ver van huis (oorspronkelijke titel: The secret life of bees)
Uitgeverij The house of books, 2003, 287 bladzijden
ISBN 9789044310948

3 opmerkingen:

 1. Hoera! je bent weer ontdipt!
  Grappig genoeg heb ik dit boek ook gelezen, maar het heeft zo weinig indruk op me gemaakt dat ik me er zowat niks meer van kan herinneren. Kennelijk heb ik het helemaal in de verkeerde stemming en op het verkeerde moment gelezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was nog even spannend toen ik dit boek uit had.....want toen heb ik weer een halve dag voor m'n kast gestaan....maar uiteindelijk ben ik een beetje in dezelfde sfeer gebleven en ben nu I capture the castle van Dodie Smith aan het lezen. Stond al jaaaaren op het lijstje (en in de kast).
   Ik denk inderdaad dat er boeken zijn die afhankelijk zijn van een bepaalde stemming of moment! Maar aan de andere kant....ik weet ook niets meer van boeken die ik een paar jaar geleden gelezen heb hoor (alleen dat ik ze gelezen heb). Hoewel het bloggen wel helpt bij het onthouden.

   Verwijderen
 2. Hoi Joke,
  Dit boek heb ik te leen gekregen en ik heb er dus wel van genoten! Het is een beetje een 'vreemd'boek. Vreemd, omdat ik werkelijk nooit op het idee gekomen zou zijn een verhaal zo neer te zetten, en vreemd omdat het in een andere tijd/cultuur geschreven is. Ik vind de beschrijvingen van natuur en mens erg knap, ik krijg onmiddelijk beelden, alsof ik in een film zit. Het is spannend en een 'rond'verhaal. Ik krijg de indruk zelfs een en ander over bijen te leren, het maakte mij nieuwsgierig. Ik vond het beslist de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen