Een soort van leesdip


Ja het is waar: ik heb een soort van leesdip. Een soort van, want het is niet zo dat ik geen zin meer heb om te lezen. Maar meer dat mijn hart er niet meer in zit. Ik lees wel goede boeken, boeken die 4 of 5 sterren krijgen, waar ik dus wel plezier aan beleef. Maar het raakt me niet meer zo. Ik heb niet de neiging om heel hard naar huis te fietsen na het werk omdat ik zo graag verder wil lezen in m'n boek. Ik heb niet meer de ervaring dat ik geen slaap heb omdat ik zo geboeid ben door mijn boek. Dat ik doorlees tot 2 uur snachts omdat ik het verhaal niet los wil laten voor het uit is. Dat idee.

Ik verlang naar zo'n boek wat je grijpt, je meesleept en na afloop buiten adem weer loslaat. Met weemoed denk ik aan de periode dat ik, begin 20, de boeken van Harold Robbins (The lonely lady, the Adventurers, Judith Krantz (Till we meet again, Mistral's daughter) en Sidney Sheldon (Master of the game, A stranger in the mirror, the other side of midnight) las. Van wat later herinner ik me Marilyn French (toen ze nog goede boeken schreef, waaronder Mijn moeders dochter en Augustus) en Erica Jong (Fear of flying). Boeken waar menigeen nu haar neus voor ophaalt (ik denk eerlijk gezegd dat ik ze zelf nu ook niet meer echt kan waarderen). Maar ze deden iets met mij. Stuk voor stuk kloeke boeken, meestal over vrouwenlevens, romantisch en ook spannend. Die boeken trokken me hun wereld in en dan was ik gewoon een tijdje weg, een ander leven in.
Of de zomer dat ik, gezeten op de veranda van het strandhuis van mijn zus, de fantasy-boeken van Terry Goodkind las (De Wetten van de magie). Af en toe even uitkijkend over zee, en dan snel weer die andere wereld in. Of de zomer, een paar jaar geleden, dat ik in een luie stoel in de tuin de drie boeken van Carol Drinkwater over haar leven in Toscane (the Olive trilogy) achter elkaar uitlas. Dan zat ik voor een tijdje niet meer in mijn eigen achtertuin, maar in Toscane, onder de olijfbomen. Die ervaring heb ik al lang niet meer gehad! De laatste keer dat ik echt een leesavontuur heb ervaren, was een paar jaar geleden met de boeken van Stieg Larsson (Millennium trilogie).
Als ik dit zo teruglees, zijn het stelselmatig niet de 'literaire' boeken die mij het meest voldoening gaven...

Misschien komt het door de leeftijd, dat je een beetje blasé wordt, maar dat hoop ik toch niet en anders weiger ik dat te accepteren.
Ik moet op zoek naar zo'n boek wat mij weer die ervaring kan geven. Het moet in ieder geval een dik boek zijn, over een leven of over meerdere generaties. Over geluk en ongeluk, liefde en drama. Iets wat me vol raakt, waardoor ik weer ouderwets meegesleept word.

Als jullie mij dus even missen, dan ben ik op zoek....of al verdwenen, in een heel dik, meeslepend boek.

11 opmerkingen:

 1. Wat vreselijk, Joke! Tot nu toe heb ik dat nog nooit gehad, maar je leest er wel eens over en volgens mij Komt Het Altijd Weer Goed ;-)
  Heb je A Suitable Boy van Vikram Seth al eens geprobeerd? Héél erg dik en heerlijk meeslepend. Je wordt onweerstaanbaar India ingesleurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Och ja....Het Komt Wel Weer Goed! Tot die tijd doe ik maar even wat achterstallige klussen :-)
   Ik zal 's kijken of Vikram Seth iets voor me kan betekenen...

   Verwijderen
 2. Aiaiaiai, da's niet best! Ik ken dat gevoel wel een beetje: heb er vooral last van als ik net een supergoed boek uit heb. Dan kan daar even niets aan tippen. Behoorlijk meeslepend vond ik in elk geval de boeken van Kostova, zowel "De historicus" als "Zwanenroof". Behoorlijk dik allebei. Ook heel goed en verslavend was voor mij "Obsessie" (de naam zegt het al) van Byatt. Maar soms kan het ook gewoon even deugd doen om een Ruth Rendall te lezen of zo! Of om achterstallige klusjes op te knappen, inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, vervelend. Ik word zelf steeds wereldwijzer in het lezen van boeken, dat ik denk: ja, ik snap het al - dit is de man waar ze verliefd op wordt en hier is iets dat heel belangrijk voor het verhaal gaat worden. Ik herken bepaalde elementen, in sommige boeken, tenminste. En daar word ik ook een beetje moe van.

  Maar... een heel mooi boek is Ready Player One van Ernest Cline (http://leeswammes.wordpress.com/2012/05/04/book-review-ready-player-one-by-ernest-cline/) - als computer-geinteresseerde zal jou dat ook bevallen denk ik. Ook ik zat helemaal in de Millenium serie en daarna nog maar een paar boeken zo. Ready Player One - dat lééfde ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat lief dat jullie zo meeleven! Dat doet me goed.
  Ik heb alle tips even ingekeken (behalve Vikram Seth, die heb ik niet) maar ehh....nog geen klik.
  Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik binnenkort het juiste boek in handen krijg. Misschien wordt het wel gewoon een lekkere spannende thriller of zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bettina Grissen7 mei 2012 om 12:30

  Leesdippen zijn naar, vooral omdat je niet weet hoe lang ze duren. Een boek dat ik ontzettend meeslepend vond was 'Het nachtcircus' van Erin Morgenstern, maar waarschijnlijk ken je die al.
  Sterkte ermee! :-)

  groetjes, Bettina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ahh Het nachtcircus....ik denk dat ik dat boek als enige in de blogwereld niet goed vond....ik heb het zelfs niet uitgelezen.
   Ik ben momenteel lekker aan het klussen dan komt hoop ik de leeslust vanzelf wel weer :-)

   Verwijderen
 6. Sterkte Joke, volgens mij kom je er vanzelf weer uit. Ik lees al geruime tijd ook veel en veel minder, zij het om leuke redenen (druk in een nieuwe relatie aan het investeren), dus ik ben momenteel erg tevreden met mijn 'leesdip'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Koen leuk dat je weer 's even wat van je laat horen. Jouw leesdip is natuurlijk een zelfgekozen, da's toch anders. Nou ja leesdip...het is bij jou onderhand een leesgat geworden! Wat, leesgat? Een leeskrater! Nee hoor ik plaag je. Je moet lekker doen waar je op dit moment het meest plezier mee hebt. Succes met je nieuwe relatie!

   Verwijderen
 7. Ik heb nog maar onlangs je site ontdekt en lees je bevindingen met plezier.
  Misschien vind je de boeken van Douglas Coupland wel wat. Ik vind ze geweldig.
  Of wat dacht je van Murakami. De boeken 1Q84 vond ik ook fantastisch, lekker dik ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Betty, leuk dat je me ontdekt hebt en er plezier aan beleeft! Altijd fijn om te horen.
   Murakami staat wel op m'n lijstje maar ik denk toch dat ik het maar even bij klussen houd....

   Verwijderen