Ik heb het beloofd, mijn eerstvolgende blogpost moest gaan over boekenvlogs op BookTube.
BookTube is geen apart 'platform' of zo, wat ik zelf in het begin dacht, het is gewoon YouTube. Het zijn de 'kanalen' op YouTube die over boeken gaan, die worden verzameld onder de naam BookTube.
Als je boekenvlogs wilt publiceren, heb je een 'kanaal' nodig van waaruit je je video's de wereld in stuurt. De namen die ik zo ga noemen, zijn dus kanalen van mensen die net als wij verslaafd zijn aan boeken. Op dat kanaal vertellen zij iets over zichzelf en op welke media ze nog meer te vinden zijn. En ze verzamelen er hun gepubliceerde video's (vlogs). Vaak hebben ze ook nog een 'mapje' met video's die niet door hen gemaakt zijn maar die zij zelf wel leuk vinden.
Ook als je een reactie wilt geven op zo'n vlog, moet je een kanaal aanmaken.
De meeste vlogs (en zeker degene die ik volg) zijn engelstalig....
Ik heb al eens een blogpost over vlogs gemaakt, dat was denk ik begin 2016, ik kon het zo gauw niet terugvinden. Toen trof ik vooral veel jonge meiden die nogal drukke en schreeuwerige video's maakten over vooral Young Adult Fantasy en was ik er eigenlijk wel snel mee klaar.
Maar omdat ik vaak de filmpjes kijk die Maarten 't Hart maakt voor boekhandel De Kler, zag ik af en toe tips in mijn sidebar staan over vlogs van andere boekenliefhebbers en ben ik me er weer eens in gaan verdiepen. Al snel ontdekte ik dat vooral wat oudere vrouwen een inhaalslag hebben gemaakt en vlogs maken die niet alleen heel rustig zijn maar ook serieuze reviews bevatten van vooral literaire fictie. Zelf vind ik het soms heerlijk ontspannend om te kíjken naar lezers die enthousiast praten over hun leesvoer. Dat liep zelfs even uit de hand, ik besteedde op een bepaald moment meer tijd aan vlogs over boeken, dan aan boeken zelf.....er zijn nu ook zoveel leuke en interessante boekvloggers die echt iets te vertellen hebben.
Voordat ik mijn lijstje geef, nog het volgende: er zijn op BookTube een aantal 'rubrieken' die vaak terugkomt:
de zgn. 'bookhauls' , dit is een vlog over de boeken die de afgelopen maand 'binnengekomen' zijn (gekocht of gekregen - vloggers met veel abonnee's krijgen nogal eens wat van de uitgeverijen)
de 'wrap-up's', maandelijkse of wekelijkse overzichten met wat er gelezen is en (kort) wat men ervan vond
de 'tags', een set bookgerelateerde vragen die de BookTuber beantwoordt (erg leuk is bv. de 'mid year freakout' tag, waarin de vlogger een samenvatting geeft van zijn leeservaringen van het eerste halfjaar
de 'tbr' waarin de vlogger ons vertelt wat hij aan het lezen is en binnenkort denkt te gaan lezen
en natuurlijk de reviews, waarin de vlogger een uitgebreide review geeft van een gelezen boek.
Ik denk dat de meesten van jullie ze wel kennen, maar ik noem ze toch nog maar even, de filmpjes van Maarten 't Hart:
Boekhandel De Kler
Deze filmpjes worden gemaakt op verzoek van boekhandel De Kler, het zijn meestal korte en kernachtige filmpjes waarin Maarten op zijn geheel eigen wijze zijn mening geeft over een gelezen boek (de boektitels worden uiteraard aangedragen door de boekhandel).
Het is één van de weinige nederlandstalige boekvlogs en de enige die ik zelf volg.
Dan hebben we op engelstalig gebied:
Jen Campbell (UK)
Jen is een schrijfster die lang in een boekhandel heeft gewerkt en daar twee boeken over geschreven heeft. Ook heeft zij kinderboeken en poëzie geschreven. Er is net een nieuw - prachtig geillustreerd - kinderboek van haar uit en een bundel verhalen voor volwassenen.
Haar interesses (en vlogs) gaan vooral over literaire fictie, poezië en graphic novels of andere geillustreerde boeken.
The Second Shelf (Britta Böhler, Duitsland)
Britta is een van origine Duitse advocate die veel in Nederland heeft gewerkt en omdat ze voor GroenLinks de kamer inwilde, ook de Nederlandse nationaliteit heeft aangenomen. Ze is nu fulltime schrijfster. Ze vlogt in het engels over engelstalige literatuur. Ze is een oase van rust en haar vlogs bevatten goed doortimmerde, uitgebreide analyses van wat ze gelezen heeft. Ze leest ook regelmatig fantasy of science fiction, en soms non-fictie. Ze heeft een maandelijkse rubriek 'New Books: TBR' en dan staat TBR niet voor To Be Read maar voor To Be Released, ze haalt dan wat krenten uit de pap van boeken die op korte termijn gepubliceerd worden.
Zeer de moeite waard!
Via Britta kwam ik op
Ink and Paper Blog (VS)
Russell van Ink and Paper Blog is een ontzettende lieve man die er een beetje excentriek uitziet (hij heeft een soort 'mouwen' van tatouages) en die heel fijn kan vertellen over de boeken (meestal literaire fictie en soms graphic novels of fantasy) die hij leest. De liefde voor boeken spat ervan af. Hij is in korte tijd heel populair geworden en degene die ik nóóit oversla. Hij 'doet' ook veel oudere boeken. En hij heeft bij mij een streepje voor omdat hij graag leest van en over oudere vrouwen en groot fan is van May Sarton.
MercysBookishMusings (UK)
De vlogs van Mercedes, die heel aktief is op het boekenfront en heel gedegen reviews publiceert, altijd over literaire fictie.
Mel's Bookland Adventures (UK)
Melanie is een Duitse die in Engeland woont, categorie 'de oudere vrouw', no-nonsense en heel goed. Heel rustig ook. Heel fijn om naar te kijken.
Als je een vlogger wilt volgen, is het handig om 'abonnee' te worden. Je krijgt dan zijn of haar nieuwe vlogs automatisch voorgeschoteld als je je meldt op YouTube. Je krijgt dan ook steeds vaker voorstellen voor andere bookvloggers die je misschien leuk vindt. Een kwestie van uitproberen, ik heb er zo nog wel wat gevonden, waarvan ik niet elke video kijk maar af en toe (bv. Steve Partridge, SavidgeReads, Garden Scriptorium, Steve Donoghue, Brown Girl Reading etc.)
Wat je wel merkt als je veel bookvlogs kijkt, is dat ze vaak boeken van elkaar 'overnemen' dus je ziet regelmatig dezelfde boeken voorbij komen. Ze doen ook wel 'buddy reads'. Je zou overigens verwachten dat ze al hun boeken van uitgeverijen krijgen (zoals ook sommige bloggers) maar dit valt reuze mee, er wordt toch onder vloggers heel veel gekocht, en dan geen ebooks maar echt van die lekkere grote, stoere hardcovers waar je heel hebberig van wordt. Ik tenminste wel ;-)
Hoi Joke, een hele nieuwe wereld gaat voor mij open :). Leuk stuk en ik ga zeker eens kijken bij de vloggers die je aanbeveelt, om te beginnen natuurlijk bij Maarten 't Hart. Ik weet dat Pieter Steinz van de NRC, in de jaren voor zijn dood ook gevlogd heeft, misschien vind je die ook interessant. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenGeniet ervan Erik!
VerwijderenIk kijk met belangstelling uit naar je eerste vlog, Joke ;-) Staat de camera al klaar?
BeantwoordenVerwijderenHaha grapjas!
VerwijderenLeuk om te lezen! Ik merk dat ik te weinig geduld heb voor deze manier om boeken te bespreken en hoewel ik het heb geprobeerd, is het niet voor mij. Maar ik vind het wel heel leuk om te lezen wat jouw favoriete vlogs zijn :-)
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Ik heb er ook niet altijd geduld voor hoor, maar soms vind ik het wel heel ontspannend....
Verwijderen"Mouwen van tatoeages" :) Die heten idd "Sleeves" hahaha. Maar leuk artikel! Ik ken de vlogs van Maarten 't Hart zeer, die volg ik al tijden. Ik wist niet dat Britta Böhler schrijfster was geworden, ik ken haar idd van media-optredens als advocaat. Ik ga ook weer eens wat verder grasduinen in dit fenomeen, hoewel ik ook moet oppassen niet meer blogs te lezen en vlogs te bekijken dan boeken te lezen...is wel een dingetje. Talloze ideeën opdoen voor boeken en ze vervolgens niet kunnen lezen...Ikzelf zou geen enkele behoefte hebben om mijn blog in een vlog te veranderen trouwens, jij wel?
BeantwoordenVerwijderenOhww, ik ben niet bekend met de wereld der tatoeages, geen idee dat dat een naam had!
VerwijderenBritta Böhler heeft inderdaad wat spraakmakende zaken gedaan, o.a. de verdediging van Folkert vd Graaf.
Het is zeker een 'dingetje' Koen, je tbr-lijst wordt er alleen maar langer van maar soms zittsn er ook wel echt goede tips bij, dus ik zie het ook wel als een verrijking. Het is net als met eten en drinken....alles met mate.
Ik heb er ook geen behoefte aan om te gaan vloggen, maar ik ben dan ook veel meer een schrijver dan een prater. Er zijn er trouwens ook die beide doen,bloggen en vloggen. En oom nog 100 boeken per jaar lezen....en ook nog een baan hebben....
Ha Joke! Bedankt voor deze duidelijke uitleg over het vlogfenomeen. Ik heb een aantal voorbeelden bekeken. Het is wel een beetje Koot en Bie zo nu en dan :) Mijn conclusie is dat ik liever geschreven recensies en aankondigen lees. Misschien door mijn voorkeur voor tekst ipv beeld (ik kijk ook nauwelijks tv). Maarten 'tHart kende ik idd al, die kijk ik graag, en de vlogs van Melanie lijken mij ook de moeite waard, dus dat is toch winst.
BeantwoordenVerwijderenNou Wim! Ik dacht toch echt de meer serieuze vlogs te laten zien. Maar als Melanie je wat lijkt, raad ik je Garden Scriptorium aan (binnen YouTube op deze naam zoeken. Jess is een universitair docent (hoogleraar?) Engelse literatuur en heel serieus! Ik vind haar af en toe een beetje te streng maar ze weet duidelijk wel waar ze het over heeft.
VerwijderenOei, dat is zéker een strenge mevrouw! Het lijkt wel een functioneringsgesprek :) Maar idd, die weet wel waar ze het over heeft! Goeie tip Joke, bedankt.
BeantwoordenVerwijderenIk lees liever blogs dan dat ik vlogs bekijk, maar hier zitten leuke tips bij, bedankt!. Ik ga zeker eens een kijkje nemen.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat het je nieuwsgierigheid gewekt heeft Annelies!
VerwijderenIk kan nooit zo goed bedenken op welk tijdstip in de dag ik vlogs zou moeten kijken! En ik neem de info uit filmpjes ook nooit zo goed op. Ik lees wel wat jouw aanbevelingen zijn ;-).
BeantwoordenVerwijderenWat leuk, dit overzicht! Ik merk ana mijn dochter (van 11) dat vlogs bhij jongere de manier zijn om elkaar dingen aan te raden. Er zit dus zeker toekomst in de vlogs. Toch denk ik niet dat ik me er aan zal wagen: daarvoor zit ik toch te graag mijmerend achter een toetsenbord, zorgvuldig de woorden kiezend. Maar ik ga zeker eens een kijkje nemen, wat het is een interessant fenomeen.
BeantwoordenVerwijderenTja, zorgvuldigheid troef in het bovenstaande, .... excuses voor de typfouten!
BeantwoordenVerwijderen