Simone van der Vlugt - Jacoba, dochter van Holland


Het mooie van historische fictie is dat je er altijd wel wat van opsteekt, zonder dat je het idee hebt dat je daar veel moeite voor moet doen.
In dit geval heb ik weer wat geleerd over de Hoekse en Kabeljauwse twisten, een strijd die bijna anderhalve eeuw duurde, van 1350 tot 1490 en (uiteindelijk) vooral ging om de verdeling van de macht tussen de adel en de kooplieden.
Jacoba van Beieren, de hoofdrolspeelster van dit boek, heeft een tamelijk rampzalige rol gespeeld in deze strijd, die voor haar begon toen zij na de dood van haar vader Willem VI van Beieren, op 16-jarige leeftijd gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen werd. Ze heeft dan ook haar eerste echtgenoot, Jean, de tweede zoon van de franse koning Charles VI, reeds verloren.

Het leven van Jacoba (1401 - 1436) leent zich goed voor een enigszins geromantiseerd verhaal, want ze heeft een (kort) tragisch leven geleid en het zowel in de rol van echtgenote als gravin niet getroffen. Ze was daarnaast haar tijd vooruit, want toen haar tweede echtgenoot (haar neef Jan) een rampzalige huwelijkspartner bleek te zijn, besloot ze zelf haar huwelijk ongeldig te verklaren en stapte op de boot naar Engeland, waar ze haar oog had laten vallen op de broer van koning Henry V, Humphrey van Gloucester.
Maar ze was onervaren en impulsief, waardoor ze zich niet alleen liet beïnvloeden door mensen die allemaal hun eigen belang hadden (zelfs haar moeder Margaretha had haar eigen plan) maar ook op eigen houtje beslissingen nam die op zachtst gezegd niet heel handig waren. Met haar gebieden die ingeklemd lagen tussen de Duitse, Franse, Engelse en Bourgondische machtsblokken, was het ook niet gemakkelijk om zich staande te houden.

Ik vond het een boeiend en meeslepend boek en ben daarnaast aangenaam verrast door Simone van der Vlugt, van wie ik niet eerder iets gelezen had.

En passant kwam ik trouwens nog op deze site terecht, een goede site over historische fictie die zich afspeelt in Nederland en België.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten