Vorige week heb ik de belangrijkste boeken voor komend najaar en winter de revu laten passeren, vergezeld van een aantal tips. Of nou ja, boeken waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn.
Omdat dat er zoveel zijn, onderstaand nog zo’n lijstje.
It is a book in which almost nothing happens – an episode in which Aaliya, the protagonist, washes her mother’s feet is one of the most dramatic – and in which conversation is largely remembered or overheard. Rather, the novel overflows with the interior dialogue between Aaliya and her literary life, the sprawling erudition of her 72 years of reading: its characters are literature itself. Aaliya invokes an enormous cast, from WG Sebald to Spinoza, Stendhal to Cavafy, the multitude of voices that speaks in her head, illuminating or questioning her routine quotidian existence.
Dat willen we lezen, toch? (6 oktober)
William Boyd – Gestreeld door het leven; een historische roman over een vrouw die zich ontwikkelt tot één van de eerste vrouwelijke oorlogsfotografen en loopt van Berlijn in de jaren 20 via New York en Londen tot Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog. (oktober)
Gezusters Brontë – Verwoeste levens; een selectie uit de brieven, in de serie Privé-domein. (januari 2016)
Anne Enright – De groene weg; “Exquisite collage of Irish lives” (The Guardian). Een familie-saga die qua opzet en stijl erg past bij haar twee vorige boeken (The Gathering en The Forgotten Waltz). (7 september)
Amitav Ghosh – Vloed van vuur; het derde deel van de Ibis trilogie waarvan sommigen van jullie de eerste twee delen (Zee van papaver, Rivier van mist) al hebben gelezen (februari 2016)
Twee nieuwe boeken over creativiteit: Elizabeth Gilbert met Big Magic; de engelse ondertitel van dit boek is Creative living beyond fear. De vertaling: de kunst van creatief denken lijkt me niet helemaal accuraat.(5 oktober)
En George Parker met Het kleine boek van de creativiteit (waar een wil is ontstaat een weg), een compacte versie van zijn boek Het grote boek van de creativiteit uit 2004. (oktober)
Lauren Groff – Furie en Fortuin; Groff wordt in de VS gezien als een groot literair talent, en haar boeken kwam ik veelvuldig tegen op de vakantielijstjes van engelse schrijvers, die The Guardian onlangs publiceerde. Ik heb nog niets van haar gelezen maar denk dat zij zeker de moeite waard is. Haar vorige boek Arcadia (vreemd genoeg niet vertaald?) werd overladen met literaire prijzen. (december)
Carl Hoffman – Wreed paradijs; koppensnellers, kololialisme en de mysterieuze verdwijning van Michael Rockefeller. In 1961 verdween Michael Rockefeller, de 23-jarige zoon van de gouverneur van New York, voor de kust van het zuidwesten van Nieuw Guinea toen de boot waarin hij en zijn vriend zaten, omsloeg. De vriend bleef aan de boot hangen en werd later gered, maar Michael zwom weg en riep dat hij de kust wel zou halen. Hij is nooit meer gevonden, maar sindsdien doen allerlei geruchten de ronde dat hij die kust wel heeft gehaald maar vervolgens is opgegeten door een locale stam. Die geruchten bleven de kop opsteken, waarna journalist Carl Hoffman in de sporen van Rockefeller is getreden om de waarheid boven tafel te halen. Het lijkt mij een fascinerend verhaal. (15 september)
Homerus – Ilias; eindelijk een vertaling van deze klassieker door de onvoltroffen Imme Dros (15 oktober)
Max de Jong – Dagboek; het verslag van een letterkundige in literair Amsterdam vlak na de 2e WO.
De Jong heeft dit nooit willen publiceren, maar zijn erfgenamen vonden het toch een te groot cultureel erfgoed om het in de kast te laten liggen. Schijnt erg bijzonder te zijn, als we de uitgever mogen geloven. (15 oktober)
Liza Klaussmann – Villa America; historische roman over het echtpaar Sara Wiborg en Gerald Murphy, die vanuit de VS met hun kinderen in Zuid Frankrijk gaan wonen en daar terecht komen in een groep amerikaanse expats waaronder Hemingway, Picasso en de Fitzgeralds. Zijn de werkelijke inspiratiebron geweest voor Nicole en Dick Diver uit Fitzgerald’s Tender is the night. (1 november)
Andrew Miller – Een vrouw en de zee; ook een boek wat veel genoemd werd op de vakantielijstjes van engelse schrijvers. Over een vrouw die een persoonlijke crisis tracht te overleven door in haar eentje een zeilreis te gaan maken. (10 oktober)
Een ander veelgenoemd boek is Eileen van Ottessa Moshfegh. Het begin van dit boek zegt alles:
So here we are. My name was Eileen Dunlop. Now you know me. I was twenty-four years old then, and had a job that paid fifty-seven dollars a week as a kind of secretary at a private juvenile correctional facility for teenage boys. I think of it now as what it really was for all intents and purposes—a prison for boys. I will call it Moorehead. Delvin Moorehead was a terrible landlord I had years later, and so to use his name for such a place feels appropriate. In a week, I would run away from home and never go back.
This is the story of how I disappeared. (november)
Wieslaw Mysliwski – De laatste hand; een melancholische roman over een man van middelbare leeftijd die zijn leven de revu laat passeren aan de hand van zijn oude adresboek vol visitekaartjes. Zijn vorige boeken, Over het doppen van bonen en Steen op steen, vond ik beide prachtige, tot nadenken stemmende boeken. (6 oktober)
Nieuwe fantasy-romans dan. Ik loop een beetje achter maar naar aanleiding van in het najaar te verschijnen fantasy romans ben ik weer een beetje bij:
Naomi Novik met Ontworteld; een stand-alone roman van de schrijfster van de populaire Temeraire-serie. Een coming-of age verhaal gebaseerd op sprookjes en volksverhalen. In de VS hogelijk geroemd als beste fantasy boek.(november)
Robin Hobb met De Geheimen van de Nar (deel 2 van De Boeken van Fitz en de Nar) (23 september)
Pierre Grimbert met De hoeder van de eeuwigheid (deel 4 van Het geheim van Ji), een duitse fantasy-serie die erg goed schijnt te zijn, maar ik heb het van horen zeggen.(november)
David Kirk met De wraak van de Katana. Dit laatste boek is het tweede deel van de Musashi-serie, die mij tot nu toe is ontgaan (het eerste deel heet Erecode van een samoerai) en speelt in het 16e eeuwse Japanse keizerrijk. Lijkt mij erg boeiend. (februari 2016)
Ook de serie In de schaduw van de raaf van Anthony Ryan moet erg goed zijn, in januari 2016 verschijnt hierin het 3e deel, De vuurkoningin (deel 1: Vaelin al sorna en deel 2: De Torenheer).
Frank van Pamelen – De wraak van Vondel; een historische literaire thriller die speelt in Amsterdam 17e eeuw, de tijd van de redelijkers en van Vondel. (17 november)
Erik Rozing – De psychiater en het meisje; debuutroman over een psychiater in opleiding die persoonlijk veel problemen heeft en tegen zijn wil te dicht bij een patiente komt. (januari 2016)
Arthur Schopenhauer – Bespiegelingen over levenswijsheid; een nieuwe nederlandse vertaling van de levenslessen van deze filosoof die ook meester is in de kunst van het (literair) schrijven (15 oktober)
Albert Speer – De Derde Rijk dagboeken; niet nieuw, maar wel een nieuwe uitgave van deze beroemde memoires van de vertrouweling van Hitler. (5 oktober)
Pieter Steinz – Lezen met ALS; literatuur als levensbehoefte; verzameling van stukken in eerder gepubliceerd in NRC, waarbij hij het verloop van zijn ziekte ALS verbindt met de boeken die hij leest (15 september)
Philip Teir – Familie; Teir is een Finse schrijver en zijn boek wordt gepresenteerd als ‘het Europese antwoord op Jonathan Franzen’. Van een andere Finse schrijver, Jussi Valtonen wordt zijn boek ‘Ze weten niet wat ze doen’ gezien als ‘een nieuwe Brave New World’. (december)
Elisabeth de Waal – Het verborgen stadspaleis; wie De haas met de amberkleurige ogen van Edmund de Waal heeft gelezen, weet dat zijn grootmoeder ook schreef, en dit is haar grote boek. (november)
Annejet van der Zijl – De Amerikaanse prinses; van de website van Annejet:
Het volgende boek van Annejet gaat over het leven van Allene Tew (1872 -1955), een meisje van bescheiden afkomst dat zich wist op te werken tot een van de rijkste vrouwen van New York en – door een huwelijk met een Duitse prins - een Amerikaanse prinses. Daarnaast was ze de vrouw die de toen nog onbekende Bernhard zur Lippe Biesterfeld in 1935 onderdak bood in haar huis in Parijs en namens hem met de Nederlandse regering onderhandelde over zijn huwelijk met Juliana. Ook was ze, inmiddels hertrouwd met een Russische graaf, peetmoeder van hun eerste kind, Beatrix. (november)
Overigens vroeg ik me af waarom het nieuwe boek van Knausgard ('Vrouw', half oktober) zo duur is (49,95). Toen ik het nog even nakeek in de catalogus zag ik dat het boek zo'n 1400 pagina's heeft. Hij heeft er toch wel een daverende finale van gemaakt.
Ik hoop op een lange koude herfst en winter....
Hoi Joke, leuk die lijstjes. Naast Knausgard (1400! blz) ben ik het meest benieuwd naar de nieuwe vertaling van de Illias door Imme Dros. Ik vond altijd dat de Illias niet in de schaduw kan staan van de Odysseia, misschien gaat daar met deze nieuwe vertaling verandering in komen. Haar vertaling van de Odysseia vond ik geweldig om te lezen. Groetjes, Erik
BeantwoordenVerwijderenHa Erik, ik vind haar vertaling de enige die telt, dus ja, ik ben ook wel erg benieuwd naar deze nieuwe vertaling. Tot nu toe heb ik het gedaan met die van De Roy van Zuydewijn, die is niet slecht maar ik heb het gevoel dat het veel beter kan.
VerwijderenWat een uitvoerige lijst.
BeantwoordenVerwijderenIk ben wel benieuwd naar 'Een overbodige vrouw' en 'Villa America'.