50 boeken

In navolging van het Amerikaanse cultuurblog Flavorwire publiceerde NRC eind november een lijstje met 50 boeken: boeken die de laatste 5 jaar waren verschenen. 25 nederlandstalige en 25 vertaalde boeken. Met de vraag van Flavorwire: hoeveel heeft u van dit lijstje gelezen? Het leverde enorm veel reacties op, vanuit de vraagstelling van een meestal nogal onzinnige aard: wie heeft het meest gelezen?
Lijsten zijn voor mij veel meer een aanzetje om bepaalde boeken te gaan lezen, niet om te zien hoeveel ik ervan heb gelezen....

Edoch, het viel op dat op dat lijstje nogal weinig vrouwen figureren.....waarop Ingrid Meurs een alternatief lijstje heeft gepubliceerd op haar blog. Mannen én vrouwen, evenwichtig verdeeld.

Hoewel ik van de NRC lijst behoorlijk veel had gelezen of nog op het lijstje heb staan, vond ik het niet echt een originele lijst. Dan viel de lijst van Ingrid bij mij toch een stuk beter in de smaak....en met dat lijstje in de hand valt er nog wat te ontdekken!
(de lijst van Flavorwire was overigens ook de moeite waard).

Oordeel zelf....


13 opmerkingen:

  1. ik houd niet zo van lijstjes, om de simpele reden dat er te veel genegeerd wordt. daar komt dan inderdaad bij dat maar weinig lijstjes erg originele titels weten te noemen; meestal gaat het om veelverkochte boeken, of titels die prijzen hebben gewonnen.

    echter, ik bekijk lijstjes wel graag, in de hoop iets nieuws te kunnen ontdekken. heb je wel eens gehoord van the millions ‘a year in reading’-serie? een aanrader, hier kijk ik ieder jaar weer naar uit: http://www.themillions.com/2013/12/a-year-in-reading-2013.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die is wel erg leuk! Net zoiets als die jaarlijkse lijstjes in NRC boeken en Volkskrant boeken. Smullen!

      Verwijderen
  2. Ha, een lijstje! Ik ben wél zo'n sukkel die meteen gaat tellen hoeveel ze ervan gelezen heeft. Niet al teveel in dit geval.
    Het lijkt me aardig om zelf een lijst te maken van de interessantste boeken die de afgelopen 5 jaar zijn verschenen. Lijkt me voor mezelf een leuk projectje voor in de kerstvakantie, voor als (áls) ik mijn achterstand in besprekingen heb weggewerkt, en ik zou ook wel benieuwd zijn naar jouw lijstje. Het hoeven er uiteraard geen 50 te zijn - 15 zou ook al mooi zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh deal! Dat lijkt mij ook wel een leuk projectje. Maar: moeten het dan boeken zijn die we gelezen hebben, of puur boeken die ons zijn opgevallen en interessant lijken?

      Verwijderen
    2. Dat laatste lijkt mij het leukste!

      Verwijderen
    3. Persoonlijk ben ik juist benieuwd naar de boeken waar je echt wat over kunt zeggen omdat je ze zelf gelezen hebt. Maar het is natuurlijk ook een idee om 2 lijstjes te maken; één van de favoriete 15 boeken die je daadwerkelijk gelezen en één van de boeken waar je benieuwd naar bent en die je nog zou willen lezen. Dat wordt dan iets van "2 x 15 in 5" ;-)

      Verwijderen
    4. Dat lijkt me een mooi compromis, dat gaan we doen!

      Verwijderen
    5. Joke en Anna, ik ben erg benieuwd naar het resultaat! Ik laat mij graag door lijsten inspireren maar merk elke keer wel dat ik uiteindelijk toch autonoom tot keuzes kom. Ik doe mee met de bloggersleesclub Een perfecte dag voor literatuur, dus dan "moet" ik redelijk recent werk lezen, maar verder heb ik het idee dat ik van alles en nog wat (recent en ouder) lees. Heerlijk.Succes en sterkte met de selectie!

      Verwijderen
    6. Lijstjes zijn ook vooral ter inspiratie vind ik....
      Ik ben al bezig met wikken en wegen....

      Verwijderen
  3. Hoi Joke, ik zal ook eens een poging wagen om met een lijstje te komen van mijn favoriete boeken van de laatste 5 jaar. Het grote probleem hierbij is dat ik vrijwel geen recent uitgebrachte boeken lees. Toch kom ik nog tot 10 titels die ik de moeite waard vond. Allereerst 5 graphic novels:
    1: Guy Delisle: Jeruzalem, een prachtige strip over het leven in Jeruzalem naar aanleiding van een verblijf van een jaar in die stad.
    2: Craig Thompson: Habibie, een prachtig getekende strip vol met elementen uit de wereld van 1001 nacht. Inhoudelijk valt hier wel wat op aan te merken (nogal geweldadig).
    3: Julie Maroh: Blauw is een warme kleur, over het opgroeien van een meisje in een Franse provinciestad. De film die van het boek is gemaakt "La vie d'Adèle" is fenomenaal.
    4: Apostolos Doxiades: Logicomix. Over de zoektocht naar waarheid.
    5: Joe Sacco: Footnotes from Gaza. Over twee incidenten tussen de Israëliers en de Palestijnen in de jaren 50.
    Ook kom ik tot 5 boeken geschreven door Nederlandstalige auteurs:
    6: Carolijn Visser: Het eerste boek waarin Carolijn Visser niet haar eigen belevenissen opschrijft maar die van een familie in Argentinië. Mooie biografie!
    7: Jan van Mersbergen: Reis naar de overkant van de nacht. Getipt door Anna over een dronken nacht tijdens Carnavalsavond in Venlo.
    8: David van Reybrouck: Congo. Zeer leesbaar geschreven geschiedenis van dit land.
    9: Hans Warren: Geheim dagboek deel 21: 1998-2000. Afsluiting van een langlopend dagboekproject. Ik vind Warren geweldig, maar de meningen over zijn dagboek zijn sterk verdeeld.
    10: Mirjam van Roode: De roep van de Mapori. Een auteur waar nog nooit iemand van heeft gehoord, die ik toevallig persoonlijk ken. Sterk geschreven verhaal over een intercultureel huwelijk tussen een Nederlandse en een Masai.
    Dan nog een boek dat waarschijnlijk op ieders lijstje voorkomt maar dat al in 1963 is verschenen en nu pas is vertaald. Stoner van John Williams.
    Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi lijstje Erik, juist het feit dat je bijna geen recent werk leest maakt het interessant. Ik merk dat ik ook steeds minder recente boeken lees, omdat er al zoveel moois is en ik het toch niet meer bij kan houden qua nieuw aanbod. Die Mirjam de Roode ga ik eens even nazoeken bij de biep, daar ben ik erg nieuwsgierig naar.
      Dank voor je lijstje!

      Verwijderen
  4. Hoi Joke, nog een korte aanvulling. Van de 11 boeken op mijn lijst is Jeruzalem van Guy Delisle zonder meer mijn favoriet. Ook ben ik een groot fan van fotoboeken. Er zijn de afgelopen 5 jaar minstens 4 prachtige fotoboeken verschenen:
    1: Steve McCurry: The iconic photographs: Een boek met de foto's die McCurry zelf als zijn beste beschouwt. Er staan alleen maar mooie foto's in dit boek en een stuk of tien daarvan zijn fantastisch. Vooral foto's van mensen in Azië. Ik heb dit boek in heel groot formaat met bijgevoegd een losse foto (helaas niet een van zijn 10 mooiste). Dit boek beschouw ik als het mooiste fotoboek dat ik ken (ik heb er aardig wat gezien).
    2: Jimmy Nelson: Before they pass away: Jimmy Nelson heeft tussen 2010 en 2012 twee en een halfjaar rond de wereld gereisd en foto's gemaakt van mensen die in stamverband leven van Amazone indianen tot Papoea's. Adembenemend mooi.
    3: Carl de Keyzer: Congo: Prachtig boek met kleurenfoto's die Carl de Keyzer heeft gemaakt in Congo. Erg mooi als aanvulling bij het boek van David van Reybrouck.
    4: Anthon Beeke: Body type: Dit boek is een heruitgave van het eind jaren 60 uitgegeven blotemeisjesalfabet. Destijds was het een zwart-wituitgave. Nu is het boek in kleur. 30 foto's van letters en leestekens die gevormd worden door blote jonge blanke vrouwen en 10 foto's van cijfers die gevormd worden door jonge zwarte mannen. Een wonder van vormgeving.
    Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook namens de (andere) lezers van mijn blog dank voor deze tips. Ik ben zelf niet zo'n liefhebber van fotoboeken maar ongetwijfeld zullen andere lezers hier blij mee zijn!

      Verwijderen