Margaret Mazzantini - Ga niet wegIk las dit boek voor de leesclub. Eerlijk gezegd dacht ik, afgaand op het omslag en de titel, dat dit een romantisch soort van 'vrouwenboek' (sorrrrry) zou zijn. Niet een genre waar ik als eerste naar zou grijpen.
Maar het bleek een totaal ander boek en mooi!
Een chirurg van middelbare leeftijd vertelt over zijn leven terwijl zijn collega's vechten voor het leven van zijn dochter, die net met haar scooter onder een auto is gekomen. Het is een lange monoloog waarin de man verantwoording aflegt aan zijn dochter. Hij blijkt er een dubbelleven op nagehouden te hebben. Naast zijn perfecte leven met een perfect verlopende carrière, als (verre van perfecte) echtgenoot van een perfecte vrouw zoekt hij de rafelranden van de samenleving. Hij wordt verliefd op een lelijke vrouw met een armoedig leven in een armoedig, kitscherig huis maar ervaart dit als het echte leven, als echte liefde. Dit is wat hem raakt. Hij heeft echter moeite met kiezen: ga ik voor dit echte leven, of kies ik voor veilig en voor wat men van mij verwacht?
Het verhaal lijkt gemakkelijk te lezen, maar verteert langzaam; het stemt tot nadenken. Het is een melancholisch, droevig en bij vlagen poëtisch verhaal, vol wonderschone zinnen en een overdonderend einde.

Margaret Mazzantini (1961) heeft een Ierse moeder en een Italiaanse vader, en woont in Rome. Ze studeerde aan de toneelschool en heeft daarna in veel toneelstukken en films gespeeld. In 1994 verscheen haar eerste boek (vertaald als 'Het zinken teiltje') waarvoor zij de Premio Campiello won. Voor 'Ga niet weg' kreeg zij de Premio Strega 2002, de meest prestigieuze Italiaanse literatuurprijs.

Boekgegevens:
Wereldbibliotheek, 2010, 272 pag.
ISBN: 9789028423398
Ik las dit boek: als ebook

1 opmerking:

  1. Dit is inderdaad een supermooi boek. Ook 'Ter wereld gekomen' is prachtig. Mevrouw Mazzantini heeft veel talent.

    BeantwoordenVerwijderen