Torsten Krol - De weg naar Callisto


Odell Deefus is een simpele ziel. Hij is niet achterlijk maar ook niet echt slim, en daarnaast naief, goedgelovig en hij neemt de opmerkingen van anderen letterlijk. Hij heeft moeite echt contact te maken met mensen, vooral met vrouwen. Ook kan hij de consequenties van zijn eigen daden niet overzien. Odell is 22 en een stevige en grote man. Het ideale personage om slachtoffer te worden van ‘iets groots’ zoals hij dat uiteindelijk zelf benoemt.

Odell komt uit Yoder, een gehucht in Kansas. Moeder is een aantal jaar geleden overleden. Zijn vader houdt meer van de fles dan van zijn zoon. Odell is van school getrapt en besluit, omdat hij toch iets van zijn leven wil maken, om zich aan te melden bij het leger.
Daarvoor rijdt hij met zijn oude Chevrolet Monte Carlo naar het recruteringsburo in Callisto.

Net in Callisto begeeft zijn auto het en strandt hij op het oprijpad van een wat afgelegen huis. Daar blijkt niemand thuis maar de deur los, en dorstig als hij is gaat Odell naar binnen om wat water te drinken. Hij maakt kennis met de bewoner, Dean Lowry. De twee sluiten vriendschap. Dean woont in bij zijn oma, die echter op dat moment in Florida bivakkeert. Maar na een dag gedraagt Dean zich vreemd, hij is nerveus en heeft weinig zin om te praten, doet zelfs ronduit vijandig tegen Odell. Als die savonds een vers gegraven kuil in de tuin vindt weet hij het wel: Dean wil hem vermoorden en begraven in de tuin.

Als Dean Odell snachts wakker maakt en een jachtgeweer in zijn handen heeft, slaat Odell hem met een honkbalknuppel buiten westen. Voorgoed, want de volgende dag blijkt hij overleden. En Odell ontdekt dat Dean niet het enige lijk in huis is…..Prompt meldt de zuster van Dean, Lorraine zich. Odell vertelt een leugentje om bestwil (Dean is plotseling vertrokken), en daarmee zet hij een enorme keten van leugens in gang. Omdat Odell een beetje dom is, alles letterlijk neemt en om zijn oorspronkelijke leugen te maskeren fantaseert hij er maar op los. Waardoor de politie denkt dat Dean een terrorist is en uit op het vermoorden van een presidentskandidaat….

De weg naar Callisto is, zeker door het hoofdpersonage Odell Deefus, een bij vlagen zeer komisch verhaal, dat echter naarmate het eind nabij komt grimmiger wordt. Odell is, zonder dat hij het doorheeft, door zijn naïviteit het slachtoffer van het wantrouwen dat heerst na 9/11 wanneer het gaat om terrorisme. De gebeurtenissen buitelen over elkaar heen, waardoor er een enorme vaart in het verhaal zit. Je krijgt als lezer geen kans om even tot rust te komen, maar dat wil je ook helemaal niet. Odell is de verteller van dit verhaal en omdat je op die manier van binnenuit de naïviteit en eerlijkheid van hem te zien krijgt, ook erg aandoenlijk. Dat maakt het een groot plezier dit boek te lezen en tegelijkertijd is het onthutsend om te lezen wat nietsvermoedende burgers met een niet heel hoog IQ kan worden aangedaan, daartoe aangezet door de heksenjacht op 'terroristen'.
En dan komt er aan het eind nog een enorme verrassing, waardoor ik het boek met zeer veel voldoening heb dichtgeslagen. Prachtig boek met een gedenkwaardige hoofdpersoon.

Waardering: 5/5

Vertaald uit het Engels, oorspronkelijk titel: Callisto

3 opmerkingen:

 1. Vijf sterren maar liefst! Ik had nog nooit van boek of auteur gehoord, maar dit klinkt zo leuk dat ik het meteen heb gekocht (de Engelse digitale versie kost maar 5 euro, dus ik kon het niet laten). Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een koopje voor zo'n mooi boek zeg. Veel leesplezier!

   Verwijderen
 2. Gosh, daar is Anna snel bij! Maar ik heb hem ook even héél snel op mijn wensenlijstje gezet. Lijkt me echt een heel leuk boek.

  BeantwoordenVerwijderen