Nieuwe boeken herfst 2012


Toen ik van de week bij de biep langsging om 2 reserveringen op te halen, werd het me snel duidelijk dat de vakantie voorbij is, ook in de biep! Stapels boeken lagen klaar om in de catalogus gezet te worden. Ik had er ook al heel veel in mijn handen, maar uiteindelijk heb ik me beperkt tot dit stapeltje: (van onder naar boven)

Sarah Hall - Portret van een dode man; niet nieuw maar staat al heel lang op mijn lijstje en nu zag ik het eindelijk liggen
Emma Henderson - Grace Williams spreekt zich uit; niet op mijn lijstje maar ik heb er wel iets over gelezen en het leek me een mooi boek; over een spastisch meisje dat in een verzorgingstehuis een vriendschap aangaat met een epileptische jongen
Helen Schulman - Dit mooie leven; BOL: Als Richard collegevoorzitter wordt van de Astor University in New York geeft zijn vrouw Liz haar baan als kunsthistorica op en verhuizen ze met zoon Jake (bijna 16) en adoptiefdochter Coco (6) van Ithaca naar een appartement in Manhattan. Ze genieten van het leven in de stad, de kinderen gaan naar privescholen, Liz heeft voor het eerst veel tijd voor haar gezin. Maar dat verandert als Jake op een feest de avances van Daisy (13) afwijst omdat hij verliefd is op een meisje uit zijn eigen klas. Beledigd stuurt Daisy hem 's nachts een expliciete seksvideo die hij geschokt doorstuurt aan zijn beste vriend die hem doorstuurt aan vrienden. Binnen een dag is de video een hype, Jake wordt op school geschorst, Richard met verlof gestuurd, hun leven staat op zijn kop.
Josha Zwaan - Parnassia; ben ik nu aan het lezen, prachtig boek!
Anne Delaflotte Mehdevi - De boekbindster; de cover lijkt erg op De boekhandelaarster uit Orvieto; ik heb dit boek al weer terzijde geschoven. Wat een gezemel. Een beetje Joanne Harris, maar dan aan de verkeerde kant van de streep. Slecht geschreven of vertaald.

Maar niet alleen in de biep was de vakantie voorbij; ook veel uitgevers hebben inmiddels hun najaarsprospectus op de site gezet. Ik heb er een kleine studie van gemaakt, deze boeken zijn mij opgevallen:

Augustus
Geert Mak - Reizen zonder John; Geert Mak doet de reis van John Steinbeck die beschreven is in Reizen met Charley nog een keer over doet, tig jaar na dato (23/8) Uitgever:In Reizen zonder John volgt Geert Mak het spoor van de legendarische schrijver John Steinbeck, die in het najaar van 1960 met zijn poedel Charley een ontdekkingsreis maakte dwars door het toenmalige Amerika. Zijn tocht beschreef hij in de klassieker Reizen met Charley.
Precies vijftig jaar later vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck. Het was het begin van een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John, maar nu met de ogen van 2010.

Jens Christian Grondahl - Voordat we afscheid nemen (28/8); BOL: Voordat we afscheid nemen is een fraai, subtiel portret van een jonge vrouw, die zonder opgaaf van reden verlaten wordt door haar minnaar. Als ze jaren later hoort dat hij ernstig ziek is zet ze alles voor hem op het spel.

September
Met veel bombarie wordt een Zweedse YA thriller trilogie aangekondigd bij de Arbeiderspers; De Engelsfors trilogie van Mats Strandberg & Sara B. Elfgren. Het eerste deel, De cirkel, verschijnt 25 september. Uitgever: Op een nacht,
wanneer de maan mysterieus rood kleurt,worden zes meiden naar een afgesloten park geleid. Ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar zonder elkaar zullen ze het niet overleven.

Eric Reinhardt - Het Victoria systeem; uitgever: een ambitieuze franse roman, geschreven op de huid van de tijd. Over de uitwassen van het geglobaliseerde kapitalisme, geschreven door een Balzac van deze tijd.
Ken Follett - Nacht van het kwaad; 2e deel van de Century trilogie
Arthur Japin - Maar buiten is het feest
Katherine Pancol - De Eekhoorns van Central Park huilen op maandag; derde deel van trilogie die begon met De gele ogen van de krokodil
Joanne Harris - De zoetheid van perziken
James M. Cain - Mildred Pierce; psychologisch drama (geschreven in 1941) van de schrijver van The Postman always rings twice
Kate Moss - De citadel; BOL: In Het verloren labyrint leidde ze ons langs de eeuwenoude muren van carcassonne; in De vergeten tombe reisden we met haar mee naar het mysterieuze Rennes les Bains, en in november 2011 brengt kate Mosse ons naar het zuiden van Frankrijk, naar het grensgebied met Spanje waar de Tweede Wereldoorlog diepe littekens achterliet die nooit meer helemaal zijn weggevaagd...

Oktober
J.K. Rowling - Een goede raad; het eerste 'boek voor volwassenen' (alsof we niet allemaal Harry Potter hebben gelezen)
Kim Leine - De profeten in de Eeuwigheidsfjord; Uitgever: Groenland, 1793. De Deense missionaris Morten Falck probeert in de onherbergzame kolonie zo veel mogelijk heidenen te bekeren tot het christendom. Een strafexpeditie naar een alternatieve, paradijselijke commune onder leiding van de profeten Habakuk en diens vrouw Maria Magdalena zal zijn leven volkomen veranderen. De profeten in de Eeuwigheidsfjord is een episch avontuur zonder weerga, een groots opgezette vertelling over de grote vrijheidsdroom en over de onmogelijkheid de weg terug naar huis te vinden.
Charles Lewinsky - Terugkeer ongewenst
Alice Hoffman - De duivenhoudsters
Tom Wolfe - Terug naar het bloed
Tommy Wieringa - Dit zijn de namen
Andrew Keen - De digitale afgrond (ondertitel: hoe de huidige sociale online revolutie ons eenzamer en hulplozer maakt)
Jo Nesbo - De kakkerlak
Tomas Ross - Onze vrouw in Tripoli

November
Michael Palin - De waarheid; een roman van Michael Palin; Uitgever: In De waarheid komen de sfeervolle reisbeschrijvingen en de onnavolgbare humor van Palin samen en maakt hij ons deelgenoot van de buitengewone avonturen van een gewone man.
Eva Stachniak - Het Winterpaleis; over Catherina de Grote
Sylvain Tesson - In de Siberische wouden; Uitgever:Sylvain Tesson had een belangrijk doel in zijn leven: nog voor zijn veertigste wilde hij ervaren hoe het is om als kluizenaar te leven, diep in het bos. Het is een man die houdt van extremen en dus besluit hij om zes maanden in een hut te gaan wonen, gelegen aan het Baïkalmeer in Siberië. Het dichtstbijzijnde dorp is 150 kilometer verderop, ’s winters vriest het er tot -30 °C en ’s zomers lopen er beren rond. En toch is het leven er prachtig. Dit is zijn relaas van een periode zonder alle stress van ons drukke en moderne bestaan.
Carolyn Jess-Cooke - De jongen die demonen zag; roman over een 10-jarige jongen met schizofrenie
Judith Schalansky - De lessen van mevrouw Lohmark; biologie-lerares vat gevoelens op voor leerlinge; Duitse sensatie
Adam Phillips - Het ongeleefde leven; over de zin van alles wat niet kan
Justin Cronin - De twaalf; het langverwachte vervolg op De oversteek
Aharon Appelfeld - De man die niet ophield met slapen
Deon Meyer - Onzichtbaar

December
Barbara Constantine - Waarom Ferdinand niet lang alleen bleef;

Januari
Danielle Hermans - In vredesnaam; historische thriller over de Vrede van Utrecht
Nancy Richler - De oorlogsbruid; over een afgewezen postorderbruid vlak na WOII
Ignacio Martinez de Pisón - De dag van morgen; grote Spaanse roman over de geheime politie in de jaren 60-70
Joseph O'Connor - Alles goed Uitgever: Dublin, 2010.Cian Hanahoe krijgt voorzichtig zijn leven weer op orde nadat zijn vrouw Aifric hem heeft verlaten. Na een ‘voorval’ is hij vijf weken opgenomen geweest in een ziekenhuis en hij heeft net zijn werk op de bank hervat. Op een dag krijgt hij een telefoontje van een vrouw uit Londen, Catherine Dwyer, die op zoek is naar een schilderij dat in het bezit van de bank moet zijn. Ze spreken af en alhoewel ze erg verschillend zijn, ontstaat tussen hen een haast vanzelfsprekende vriendschap. Ze ontmoeten elkaar steeds vaker en hun relatie wordt intiemer. En dan komt Cian onverwacht op straat zijn ex-vrouw Aifric tegen, die inmiddels is hertrouwd en een kind heeft – wat hun samen nooit is gelukt.
Bart Chabot - Triggerhappy; romandebuut
Erik Valeur - Het zevende kind; grote Deense roman, won al vele Scandinavische prijzen


7 opmerkingen:

 1. ik zou zo graag al die prospectussen (vast geen echt woord maar voor nu even wel) in het echt ontvangen zodat ik het allemaal een beetje bij kan houden. nu krijg je links en moet je het maar onthouden, of opschrijven, maar dan weet je een week later al niet meer waar een boek over gaat en waarom je het wilde onthouden..

  maar wel fijn, het nieuwe boekenseizoen ;)

  ik ben overigens heel benieuwd hoe je Sarah Hall zal vinden - zelf vond ik het prachtig maar er wordt nogal uitéénlopend over dit boek geschreven. echt zo'n boek waar je van houdt of waar je echt niets mee kan. haar nieuwste, een verhalenbundel, wil ik heel binnenkort lezen.

  enkele titels die mij wel nieuwsgierig maken (naast enkele die jij al noemde): NW van Zadie Smith en Het Sterfhuis van Amber-Helena Reisig. beide bij Prometheus.

  het wordt een fijne herfst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zou ik inderdaad ook wel willen, papieren prospectussen. Dat zijn dan de zegeningen van het digitale tijdperk....ik zou er best nog wel voor willen betalen ook.
   Maar het is wel fijn om te weten dat we ons niet hoeven te vervelen, als het straks weer koud en donker wordt....
   Ik ben net in Sarah Hall begonnen dus ik kan er nu nog weinig van zeggen.
   Het boek van Zadie Smith heb ik ook gezien ja, maar ik ben zelf niet zo'n fan van haar. Het Sterfhuis spreekt me op basis van de korte beschrijving ook wat minder aan. Het is toch een kwestie van keuzes maken, met zoveel boeken...

   Verwijderen
 2. Oooo, wat een weelde deze herfst! Maar nu eerst mijn zomerboeken nog uitlezen, want ik heb op vakantie te veel leuke mensen ontmoet....en dus minder gelezen dan normaal ( en nu afkickverschijnselen) Ik vind Zadie Smet trouwens zeer goed, dus misschien moet je toch eens iets van haar proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk hè Theetante! Ik ben qua lezen ook nog bezig met 'achterstallig onderhoud'. Ik heb toevallig (of niet) deze week vrij en zit nu elke dag heerlijk in de tuin te lezen. Ik wil je niet jaloers maken natuurlijk ;-)
   Van Zadie Smith ben ik ooit in White Teeth begonnen maar ik kwam er toen niet doorheen. Misschien moet ik het inderdaad nog eens proberen (met haar nieuwste?) maar ze staat niet vooraan in de rij.

   Verwijderen
  2. PS en dit is nog maar een selectie (de mijne) van wat er allemaal gaat verschijnen!

   Verwijderen
 3. We gaan nog heel wat leewerk te doen hebben deze herfst!! Joepie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterker nog...we kunnen er de hele winter mee voort!

   Verwijderen