Deon Meyer - 13 uur


Het is zo'n landerige zondagmiddag. Je wilt wat lezen. Maar niet Ter wereld gekomen van Mazzantini, te zwaar voor vandaag. En ook niet Schopenhauer's kuur van Yalom, te filosofisch. Dan pak je 13 uur van Deon Meyer op. Eigenlijk was meneer Boekhappen het aan het lezen, maar die is een weekje op de motor weg. Dus...je begint te lezen. En je blijft lezen. Aan het eind van de dag ben je halverwege. De volgende zondag lees je het uit. Met een zucht sla je het dicht....

Het boek speelt zich af in de Kaap, Zuid Afrika. Er is een Amerikaans meisje vermoord, en haar vriendin, Rachel Anderson, loopt nog ergens rond. Ze is in groot gevaar en wordt achtervolgd. Waarom is volstrekt onduidelijk. Benny Griessel, inspecteur bij de SAPS, de South African Police Service, moet het gaan uitzoeken.
Dan wordt er een man vermoord gevonden in zijn huis. Adam Barnard, zakenman. Zijn dronken vrouw ligt ernaast. Zaken die niets met elkaar te maken hebben. Of toch wel?
Beurtelings volgen we de zaak van Rachel en de zaak van Barnard. De race tegen de klok om Rachel te redden en de puzzel van Adam Barnard, waar steeds meer verdachten opduiken.
Maar naast deze twee moordzaken gaat het tussen de regels door ook over de zwarten, de kleurlingen en de blanken. Officieel geintegreerd, maar niets is minder waar en de politie vormt een mooie afspiegeling van deze bevolkingsgroepen.
En het gaat over Benny Griessel, een sympathieke, kwetsbare man die zelf ook de nodige problemen heeft.

Door al die verschillende lijnen overstijgt dit misdaadverhaal het genre en verdient het, als één van de weinige boeken, het label 'literaire thriller'. Het is een spannend verhaal met verdieping. Niets minder dan een topboek!


Andere recensie: Bettina schrijft

2 opmerkingen:

  1. Niets heerlijker op een landerige zondag dan een meeslepende triller, en als die dan ook nog eens literair is, ...hup! Op mijn lijstje ermee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Precies, goede thrillers zijn gemaakt voor een landerige zondag...!

    BeantwoordenVerwijderen