Michelle Visser - Véronique

Een boek naar mijn hart! Een kloeke historische roman over een vrouw in de 19e eeuw. Meeslepend, tikje romantisch. Spelend deels in Amsterdam en deels op het tot de verbeelding sprekende Java;

Véronique is de dochter van baron Eedelhart, eigenaar van het landgoed Welestae in Zutphen. Als hij verongelukt blijkt hij een financieel wanbeleid te hebben gevoerd en de overblijvende familie: zijn vrouw Johanna, hun dochter Véronique en de moeder van Johanna staat het water aan de lippen. Het landgoed raakt al snel in verval, er moet iets gebeuren. Het is 1882 en hoe gaat dat in die tijd: de dochter wordt uitgehuwelijkt aan een rijke man, Pieter Meijer, die ze nauwelijks kent en waar ze niet van houdt. Voor de verloving verhuist Véronique naar Amsterdam. Voor het huwelijk geniet ze nog met haar nicht Anna van de dynamiek van deze stad. Het is de tijd van de Wereldtentoonstelling, de bouw van het Rijksmuseum en station CS. Een opwindende tijd. Maar voor Véronique is de pret snel voorbij. Eenmaal getrouwd komt ze terecht in het strakke keurslijf van de echtgenote van een rijke koopman. Haar man Pieter is de zoon van Heinrich Meijer, een omhooggevallen zakenman (eigenaar van een 'handelshuis')  die op eigen kracht veel heeft bereikt, maar zich nog steeds gedraagt als de boer die hij eigenlijk is. Pieter leidt daardoor onder een grote mate van onzekerheid, en daar wordt Véronique de dupe van.
Véronique heeft af en toe contact met de broer van Pieter, Willem. Willem is een sympathieke journalist die schrijft over de sociale misstanden van die tijd, waaronder kinderarbeid en uitbuiting van arbeiders, vaak bij handelspartners van Handelshuis Meijer.  Willem is dus niet zo populair in de familie en de tegenpool van zijn broer. Véronique komt via Willem in contact met Aletta en Charlotte Jacobs. Aletta, de eerste vrouw die heeft gestudeerd en de eerste vrouwelijke arts in Nederland. En Charlotte, haar zuster, is de eerste vrouw die afgestudeerd apotheker is en werkt in een apotheek in Utrecht. Als het Pieter ter ore komt dat Véronique contact heeft met deze 'opruiende' vrouwen, wordt ze een soort gevangene in eigen huis.

Pieter en Véronique worden door vader Heinrich naar Java gestuurd, Pieter moet het plaatselijke kantoor van het handelshuis gaan leiden. Op de boot ontdekt Véronique dat ook Willem is meegestuurd, opdat hij wat minder 'kwaad kan aanrichten'. En, grote verrassing, Charlotte Jacobs bevindt zich ook op de boot, met het plan om op Java onderwijzeres te worden.

Véronique vindt het heerlijk in Batavia, waar ze in een prachtig huis woont met vriendelijk personeel. Maar met haar huwelijk gaat het steeds slechter.
Dankzij Charlotte vindt Véronique uiteindelijk een uitweg uit deze ellende, maar voor het zover is moet ze nog heel wat vernederende toestanden doorstaan.

Ik vond dit een heerlijk boek om te lezen. De beschrijving over de beknotting van vrouwen door mannen sluit naadloos aan bij de bespreking van een boek van Couperus bij Theetante en van een boek van Kate Summerscale bij Bettina schrijft. Het lijkt wel of het in de lucht hangt!
Ik heb me echt vreselijk op zitten winden over de arrogantie waarmee zo'n man denkt eigenaar te zijn van zijn eigen vrouw en hoe die vrouw daar dan in berust! In de interactie tussen Charlotte en Véronique wordt wel mooi beschreven hoe in die tijd de meeste vrouwen er nog niet eens bij stilstonden dat het ook anders kon en dat het niet vanzelfsprekend hoeft te zijn dat een vrouw eigendom van haar man is.

Ook erg mooi zijn de sfeerbeschrijvingen van Amsterdam en (het koloniale) Java.
Minpuntjes zijn de herhalingen in het begin, zo heb ik wel een paar keer precies dezelfde beschrijving over de ogen van Véronique gelezen ('ogen die afhankelijk van de lichtval en haar kleding grijs, blauw of groen lijken') maar gelukkig komt dat later niet meer voor. Ander minpunt is de romantische afwikkeling van het verhaal, dat is net ietsje te. Die minpuntjes zorgen voor een sterretje minder, maar verder is dit een lekker boek voor liefhebbers van historische romans dat ik met erg veel plezier gelezen heb!


Michelle Visser (Meppel, 1973) werkte voordat ze schrijfster werd in diverse communicatiefuncties. Véronique is haar debuutroman.


4 opmerkingen:

 1. Grappig toch dat als je een boek leest of bezig bent met iets, je opeens datzelfde onderwerp of thema op meer plekken tegenkomt.
  Het lijkt me een mooi boek, deze komt ook weer op de lijst.
  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat kan bijna geen toeval meer zijn! Maar wel leuk want daardoor wordt je leeservaring versterkt.

   Verwijderen
 2. Ja hoor, dit boek komt op de lijst. En over in de lucht hangen gesproken, op het werk kwamen ineens de feministische leesgroepen uit de jaren '70 op mijn pad toen ik op zoek was naar een goede methodiek voor een professionele leesgroep. Dus ik ga me via verschillende wegen verder in dit onderwerp verdiepen. Wat kan het leven toch leuk zijn!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad wel erg leuk Theetante!
   Ik had me niet gerealiseerd dat er toen ook al leesgroepen waren, dat leek me echt iets voor deze tijd. Maar dat is onzin natuurlijk. Ben benieuwd wat je allemaal tegenkomt...

   Verwijderen