Ik moet er ook aan geloven (getagd!)


Ik ben een paar dagen weg geweest, en vond bij thuiskomst 57 nieuwe feeds in mijn reader; allemaal van boekenblogs. Wat schrijven wij met elkaar een eind weg!
Maar ook was ik getagd voor een vragenlijstje, en wel twee keer; door Leesdame en door Bettina
Vroeger had ik een bloedhekel aan die zogenaamde kettingbrieven en was ik altijd de spelbreker. Maar deze vind ik wel leuk, dus vooruit dan maar, hier komt ie:


1/ Ben je verslaafd aan boeken kopen?
Nee, wel aan boeken in zijn algemeenheid. Ik kan óók ontzettend blij zijn als ik naar de biep geweest ben en een paar boeken van mijn lijstje heb 'gescoord'. Of als ik gewoon in een boekhandel loop te slenteren, zonder wat te kopen. Of als er iets over boeken op tv is, hoe klein en kort ook. 

2/Wanneer koop je meestal boeken?
Dit lijkt me net zo'n vraag als: wanneer eet je meestal? Als ik trek heb! 
Daarom vind ik ebooks ook zo geweldig: ik lees iets over een boek, word enthousiast, log even in en hup, boek is binnen! (en daarnaast koop ik tegenwoordig bij voorkeur ebooks omdat ik nogal een ruimte-probleem heb).

3/ Hoeveel boeken koop je meestal per keer?
Eén, soms twee. 

4/ Ga je meestal alleen boeken kopen of met iemand samen?
Alleen! Ik moet lekker kunnen struinen, zonder dat iemand me op de schouder tikt en vraagt  'of ik al klaar ben'. Als ik De Slegte in ga (vooral in Amsterdam), kan ik daar rustig een halve dag rondbrengen.

5/ Wat trekt je aan in een boek?
Alweer zo'n lastige vraag. Een boek trekt me aan omdat het een boek is. Beter kan ik dan zeggen wanneer een boek me niet aantrekt: als het een lelijk omslag heeft of er op een andere manier lelijk uitziet. Daar kan ik echt op afknappen, dan lees ik de achterflap niet eens meer. 

6/ Is er een specifiek genre waar je meteen naar toe trekt in de boekwinkel?
Ik ben een nieuwsgierig mens, dus vind veel genres leuk.  Ik ben dan ook net een kind in een snoepwinkel, alles is lekker! Maar ik loop meestal wel eerst naar de Nederlandse en engelse fictie, en daarbinnen historische fictie. En als ik weet dat ze in de betreffende boekwinkel een hoekje 'boeken over boeken' hebben, dan ga ik natuurlijk eerst daar even kijken!

7/ Koop je je boeken liever nieuw, tweedehands of maakt het niet uit? 
Het liefst nieuw, maar ik vind dat tegenwoordig al snel zonde, boeken zijn nog steeds erg duur. Als ik tweedehands boeken koop, moeten ze wel schoon en netjes zijn. Dus geen snotjes er in en geen gestreep en geen uitroeptekens en zo. Het liefst ook geen naam van de vorige eigenaar voorin.

8/ Hoeveel geef je gemiddeld uit per maand aan boeken?
Pff lastig. Soms koop ik twee of drie maanden niks en dan opeens 3....gemiddeld....30 euro per maand? (in het kader van struisvogelpolitiek houd ik ook niet echt bij hoeveel ik er aan uitgeef).

9/ Heb je jezelf wel eens een shopverbod opgelegd?
O ja regelmatig. Alleen hou ik mezelf er nooit aan. Oh dan is het toch wel een beetje een verslaving zeker.

10/ Hoe lang duurt het voor je in een boek begint dat je gekocht hebt?
Hangt ervan af. Als het een boek is waar ik speciaal voor naar de boekhandel ben gegaan, meestal meteen. Maar vaak ben ik nog in één of meer andere boeken aan het lezen en zet ik het nieuwe boek in de kast....waar het wel jaren kan blijven staan en dan doe ik na al die jaren opeens een soort ontdekking want dan was ik allang vergeten dat ik het boek ooit gekocht had!

11/ Koop je liever meerdere voordelige dunne boeken, of één duur en dik boek?
Wat een rare vraag. Ik koop de boeken die ik wil hebben. Alleen als een boek écht heel duur is, dan ben ik geneigd het te laten staan en te wachten tot er een goedkope uitgave komt of tot het tweedehands te koop is.

12/ Heb je nog iets te zeggen over je boekverslaving?
Eh...nee moet dat? We zijn hier onder gelijken toch?

13/ Welke boeken heb je als laatste gekocht?
Simon Mawer - Het meisje dat uit de lucht kwam vallen
Daniel Gilbert - Stuiten van geluk
Arthur Japin - Buiten is het feest
Mark Rowlands - The philosopher and the wolf (ebook)
Hella Haasse - Uitzicht (ebook)

14/ Wie tag je?
Niemand. Zo'n beetje iedereen uit mijn blog-kringetje is nu wel getagd. Het is mooi geweest!

10 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen, Joke, dank je wel,

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie aankopen, Joke! Ik kijk na al uit naar je besprekingen.
  Het boek van Mark Rowlands heb ik een tijdje geleden ook gelezen en besproken. Het is een soort mengeling van mémoires en filosofie en ik heb het met veel plezier gelezen. Hoop dat jij dat ook doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las over dat boek van Rowlands in de Flow en toen ik er op ging zoeken kreeg ik een hit die me naar Bettina leidde...bij jou heb ik niet gekeken (ga ik nu snel doen).

   Verwijderen
 3. Altijd leuk om te lezen!
  Het is inderdaad wel moeilijk om iemand te taggen die hem nog niet heeft gedaan :)
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies, we hebben er allemaal al aan moeten geloven ;-)

   Verwijderen
 4. Leuk om je antwoorden te lezen. Ik kan ook HEEL lang in een boekenwinkel rondhangen (in IKEA ook, trouwens).

  Ik had je niet getagd omdat ik inderdaad dacht dat je aan dat soort dingen niet meedeed. Maar leuk dat je toch een keertje meedoet!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hahaha, dat shopverbod.. dat gebeurt mij nou ook altijd ;)

  BeantwoordenVerwijderen