Reading in the rain


Je zult maar vakantie hebben deze week.....en al drie dagen in de regen zitten. Zoals ik.
Maar ja dan had ik maar niet thuis moeten blijven.

Gelukkig is er leesvoer genoeg, en vandaag ben ik, in afwachting van beter weer, naar Middlemarch vertrokken.

Ik dacht altijd dat dit boek van George Eliot een taaie, moeilijke klassieker was.
Maar niets is minder waar! Het leest bijzonder prettig en ik meen er zelfs af en toe een kwinkslag in te ontwaren.

Misschien komt dat ook door de frisse vertaling van mijn nederlandstalige exemplaar uit de 'Gouden reeks' van Athenaeum, Polak & Van Gennep (916 blz.). Die is van een duo, Annelies Roeleveld en Margret Stevens en ik moet zeggen: petje af. Het leest zo natuurlijk, dat ik deze keer niet heb wat ik anders steevast wel heb bij oorspronkelijk engelstalige literatuur: dat ik het in de oorspronkelijke taal wil lezen.
Voor wie het zich afvraagt: de gekleurde markers geven de 9 delen aan. Het boek is bovendien voorzien van een nawoord van de vertaalsters, met daarin een korte bio van Eliot, en een uitgebreid notenapparaat.

Ik heb net deel I uitgelezen.


Ik maak dan ook maar van de gelegenheid gebruik om te melden dat ik mijn poging om de Flamethrowers (De Vlammenwerpers) van Rachel Kushner te lezen, gestaakt heb. Die had ik op mijn lijstje van 15 veelbelovende boeken staan, maar het boek kon mij niet bekoren. Ik kan niet goed zeggen waarom niet. Ik vond de wereld(en) waarin het zich afspeelt (motorrijden op zoutvlaktes, de minimalistische kunstscene van New York in de 70-er jaren) niet interessant genoeg en de stijl lag me ook niet. Gefragmenteerd, rommelig, ik had er niets mee.  En omdat er nog te veel andere mooie boeken zijn, ben ik er na 50 bladzijden mee gestopt.
Jammer, gewoon niet mijn boek.


Voor nu, groeten vanuit Middlemarch!


14 opmerkingen:

 1. Ha, ik zit ook in Middlemarch, alleen dan een heel eind verderop. Ik lees elke dag een stukje, dus wie weet als je in hoog tempo doorleest komen we elkaar nog tegen, bijvoorbeeld op de weg naar Tipton of op een soireetje bij de Vincys.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha, ik wist dat jij hier ook ergens was! Maar ja ik ben er nog maar net dus eerst maar eens even rustig rondkijken. Ik denk dat ik wel een hoog tempo ga aanleggen dus de kans is best aanwezig dat ik je tegenkom!

   Verwijderen
 2. Hoi Joke, ik wacht rustig de recensies van "Middlemarch" af van jou en Anna, maar wat ik er van weet is het een boek dat ik ook wel wil lezen. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Middlemarch staat al even op de wishlist (nu dacht ik door Anna, maar die is er dus nu in bezig). Benieuwd naar jullie beprekingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zat ook in Middlemarch, maar ik heb het gemakkelijker aangepakt, ik kijk gewoon de serie! Die is wel erg goed met oa Rufus Sewell als Will Ladislaw.
  Grappig dat meerdere mensen tegelijk in het boek bezig zijn (ik tel mezelf niet mee).
  Ik hoop wel dat je gisteren ook nog vrij had, want toen was het tenminste lekker weer!
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goh, nu kan ik niet achterblijven? Ik ga het op mijn "deze zomer as ik veel tijd heb-lijstje" zetten! Nu eerst de Naam van de Roos verder uitlezen (ook een hele kluif!)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zal ze hier in Middlemarch vast waarschuwen voor een enorme toeristische toeloop ;-)
  Ik denk dat velen van ons dit boek op ons (her-)leeslijstje hebben staan. Dat Anna en ik er tegelijk in bezig zijn, komt denk ik door een ander boek, nl. My life in Middlemarch van Rebecca Mead. Dit boek was ons beiden opgevallen, Anna denk ik meer uit letterkundig oogpunt en mij vanuit mijn 'boeken over boeken' passie. En dit boek is alleen maar leuk als je dan ook Middlemarch zelf hebt gelezen, dus voor mij een mooie stimulans om er eindelijk aan te beginnen! (en fijn dat het al in de kast stond).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat boek wil ik ook nog eens lezen. We hebben er iets over gezien in het vak klassieke mythologie, alleen kan ik me nu niet meer zo goed herinneren wat... 'k Geloof dat het iets te maken had met een personage dat een sleutel tot alle kennis zocht? 'k Zou mijn nota's eens terug moeten opzoeken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn wel meerdere personages die iets met kennis te maken hebben....maar ik ben nog niet ver genoeg om daar iets definitiefs over te kunnen zeggen.

   Verwijderen
  2. Ik weet wel precies waar het op slaat. De eerwaarde Edward Casaubon is bezig met het schrijven van een Key to All Mythologies, zo'n schier oneindig project waarvoor het onderzoek nooit lijkt te eindigen....
   Ik heb het boek trouwens bijna uit. Heb dit weekend een enorme spurt gemaakt, kon gewoon niet ophouden met lezen, zelfs al weet ik hoe het afloopt.

   Verwijderen
  3. Ja ik dacht het al, maar ik wist het niet zeker.
   Tja zeg, tegen zo'n enorme spurt kan ik niet op hoor! Ik heb net deel 2 uit....maar ik lees ook nog iets anders tussendoor....

   Verwijderen
 8. en ik verheugde me juist op Rachel Kushner!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai! Maar ja, het feit dat ik 'm niet lustte, wil natuurlijk niet zeggen dat jij 'm ook niet goed zult vinden! Ik heb toch wel veel lovende recensies gezien....

   Verwijderen