Anderhalve kilo Knausgard

Vanmiddag het nieuwe en laatste deel van Mijn Strijd van Karl Ove Knausgard opgehaald: Vrouw.
Bijna anderhalve kilo, 1081 bladzijden en daar heb ik een bedrag van 49,95 voor neergelegd. Niet iedereen heeft dat ervoor over, zo begreep ik in de winkel.
Maar ja, je wilt zo'n serie toch compleet hebben? Dit slotdeel is een soort terugblik waarin al zijn thema's nog een keer of wat terugkomen, waarin wordt geevalueerd en samengevat. Ik heb veel zin om erin te beginnen, maar ben ook wel blij dat het daarna klaar is.
Wie alle delen heeft gelezen, heeft met dit deel mee 3684 bladzijden achter de kiezen. Dat is bijna net zoveel als de complete Proust!

12 opmerkingen:

 1. Hoi Joke, dat is niet bijna net zoveel als de complete Proust, dat is zelfs meer (Op zoek naar de verloren tijd telt ongeveer 3000 blz.). Ik ben na het lezen van allerlei recensies over de boeken van Knausgard toch ook wel erg benieuwd geworden. Ik wacht tot ik alle delen in een keer in de gebonden versie kan kopen tweedehands en dan ga ik er ook aan beginnen. Ik zit nu in een online leesclubje waar we op initiatief van Hella Proust gaan lezen. Ik ben benieuwd hoe ver we gaan komen. Ik heb nu ruim een maand mijn blog niet bijgehouden en voel de kriebels weer komen. In ieder geval heb ik de komende maanden een paar leuke en flinke leesprojecten: "De geschiedenis van Europa" van Karsten Alnaes in 4 delen en 3000 blz. "De zee van vruchtbaarheid" van de Japanse schrijver Yukio Mishima in 4 delen en 1400 blz. "Op zoek naar de verloren tijd, 3000 blz." en zo gauw ik het binnen krijg "Mijn strijd, 6 delen en 3700 blz." Je ziet het, ik kan vooruit. Veel plezier met het lezen van "Vrouw". Ik wacht je recensie met spanning af. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben momenteel nog in Schrijver bezig, maar ga dit deel alvast kopen.
  Knausgard zijn reeks staat bij mij apart in de boekenkast en zal ik wellicht nooit wegdoen.
  Groeten,
  Sandra.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Sandra, ik ga ze denk ik ook nooit wegdoen, sterker nog ik denk dat ik ze over een paar jaar nog wel een keer ga herlezen!

   Verwijderen
 3. Ja, ik kijk er ook weer heel erg naar uit. Maar ik moet eerst nog deel 5 lezen. Ik bouw bewust wat maandjes rust tussen de delen in, zodat ik er nadien weer optimaal van kan genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben laatst een keer begonnen in het eerste deel, maar heb niet doorgezet. Maar zo te zien moet ik dat wel doen. Het Bureau heb ik ook helemaal gelezen (ook zeven delen met in totaal duizenden bladzijden) dus dan moet dit ook kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik nou bij Het Bureau, daarvan heb ik het eerste deel (met plezier ook nog) gelezen maar niet doorgezet....na deze serie zou dat dus ook wel moeten lukken ;-)

   Verwijderen
 5. En het gekke is dat Knausgard mij totaal niet trekt, al las ik van Schrijver wel aanbelevenswaardige recensies ... ik weet niet wat het is!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat vind ik dan wel weer gek! Ik heb nu 25 bladzijden in dit laatste deel gelezen, maar al weer verschillende stukjes onderstreept, Knausgard kan de essentie van dingen zo prachtig onder woorden brengen. Zo kom ik het maar zelden tegen. Je moet wel bereid zijn je erin onder te dompelen.
   Heb je het eerste deel wel eens geprobeerd? Of is het meer het IDEE dat het niks voor je is?

   Verwijderen
 6. ik ben gisteravond in dit laatste deel begonnen, ben vooral erg benieuwd naar zijn bespiegelingen over Hitler en Breivik. hoe ver ben jij ondertussen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ongeveer op 1/5. Het boek zit vol bespiegelingen denk ik, want ik zit nu midden in een discussie van KO met vriend Geir over opvoeden, werken, menszijn etc. Ik heb al zoveel streepjes gezet!

   Verwijderen