Guilty pleasure: Dan Brown's Oorsprong

Dan Brown - Oorsprong (2017)
Oorspr: Origin (VS 2017)

Het zal wel erg druk worden de komende tijd bij het Guggenheim museum in Bilbao, en bij het Casa Mila in Barcelona, of de Sagrada Familia in dezelfde stad. Want die spelen allemaal een grote rol in het nieuwe boek van Dan Brown, Oorsprong.

Ja ik weet dat Dan Brown geen literatuur schrijft, en ik weet dat zijn verhalen altijd verlopen volgens een vast stramien (er wordt iemand vermoord, symbolenwetenschapper Robert Langdon is daar op de één of andere manier bij betrokken, samen met een schone dame. Met die dame moet hij op de vlucht en samen moeten ze uitzoeken waarom die persoon vermoord is).
In een boek van Brown moet je ook geen verrassende plotwendingen verwachten.
Maar ik houd erg van de manier waarop Dan Brown kunst, wetenschap, architectuur, literatuur en cultuur met elkaar verweeft en dat verpakt in een raadsel. Het getuigt toch ontegenzeggelijk van creativiteit, hoe zo'n raadsel in elkaar gezet is, welke complotten er zijn verzonnen, de race tegen de tijd en hoe het uiteindelijk allemaal weer in elkaar past. En altijd ook met een heerlijke afsluiter.

In Oorsprong (nee ik ga niets verklappen!) speelt Artificiële intelligentie een belangrijke rol. Edmond Kirsch, een samenraapsel van Raymond Kurzweil en Steve Jobs, heeft een belangrijke wetenschappelijke ontdekking gedaan die antwoord geeft op de vragen: waar komen wij vandaan, en waar gaan we heen. Een antwoord dat, zoals hij zelf zegt, de religies zal doen verdwijnen. Maar net voordat hij zijn grote onthulling wil presenteren in het Guggenheim museum, wordt hij voor het oog van de tv-camera's vermoord.
En ja, onze symbolenspecialist en held Robert Langdon is erbij betrokken, evenals de directeur van het museum, de schone dame Ambra Vidal, niet toevallig ook nog de verloofde van de aanstaande koning van Spanje.  Wat volgt is een zenuwslopende achtervolging naar Barcelona waarbij Robert en Ambra als doel hebben de presentatie van Kirsch alsnog 'viral' te laten gaan en onderwijl te achterhalen wie hun vriend Edmond heeft vermoord.

Ik heb weer heel wat opgestoken, over Gaudi, over architectuur, over artificiële intelligentie, over quantumcomputing, de Palmaritanen, Paul Gaugain, Winston Churchill, William Blake, de Shakespeare-tuinen, natuurkundige principes, de evolutie en ga zo nog maar een tijdje door.
Ik heb ook heel veel nagezocht, kunstwerken bekeken, gebouwen bekeken, theorieën gecheckt (en ja, het klopte echt).

Ik heb dit boek niet beoordeeld op zijn literaire waarde, maar puur op mijn eigen lees-en puzzelplezier, en dat was groot. Zo groot, dat ik het uiteindelijk toch 4 sterren heb toegekend!
4 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit in een ver verleden de Da Vinci Code gelezen en dat vond ik aardig, maar was er niet heel erg van onder de indruk. daarna nooit meer iets gelezen van de beste man, maar je bespreking maakt me zowaar weer nieuwsgierig. Het hoeft ook niet allemaal literatuur te zijn van mij, verre van :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je doet me twijfelen...de eerdere boeken van brown heb ik uiteindelijk ook graag gelezen (als guilty pleasure). Heerlijk hoe Langdon uit helikopters springt, vacuümgezogen acrhiefkamers overleeft en altijd net op het nippertje op tijd komt. Ik moet me niet zo laten beïnvloeden door literaire supplementen en gewoon dit boek gaan lezen, ha!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Koen & Jacqueline: gewoon lekker lezen hoor! Het helpt natuurlijk wel als je 'm, zoals ik, uit de biep leest. Ik weet niet of ik er 25 euro voor over zou hebben....

    BeantwoordenVerwijderen