Mindful met een monnik

Thich Nhat Hanh - De wereld is mijn thuis; herinneringen en levenslessen (2017)
Oorspr: At home in the world; stories and essential teachings from a monk's life (2016)

Alleen al van het lezen van dit boek word je heel rustig en mindful! Thich Nhat Hanh, geboren in Vietnam in 1926, vertelt hierin hoe en waarom hij boeddhist is geworden en hoe hij uiteindelijk in Zuid Frankrijk is beland nadat hij 40 jaar verbannen is geweest uit zijn moederland.
In Frankrijk heeft hij zijn eigen boeddhistische centrum: Plum Village.

De geschiedenis van zijn leven, waarbij Vietnam en de Vietnam-oorlog een grote rol spelen, is doorspekt met wat in de titel 'levenslessen' worden genoemd. Het zijn vooral (korte) stukjes over mindful zijn of worden en hoe waardevol mindfulness is. Hij schrijft daarbij ook nog erg fijn, heel helder en vooral niet zweverig. Het leest erg fris dus ik denk ook goed vertaald.
Thich Nhat Hanh geeft aan hoe belangrijk het is je 'thuis' te vinden in jezelf:
"Als we diep verankerd zijn in het huidige moment, kunnen we zowel het verleden als de toekomst aanraken. Als we op de juiste manier met het huidige moment kunnen omgaan, kunnen we het verleden helen. Juist omdat ik geen eigen land had, kreeg ik de gelegenheid mijn ware thuis te vinden."

Hij weet werkelijk van elk moment een mindful moment en een meditatie te maken. Ik heb grote bewondering voor de manier waarop hij alles en iedereen steeds met veel mededogen blijft tegemoettreden, ook al is er soms veel reden voor haat of wrok. Al maakt hij ons ook wel deelgenoot van de innerlijke strijd die zelfs hij soms voert. Gelukkig maar, anders zou hij bijna niet menselijk meer zijn.
Mooie beschrijvingen van de afwasmeditatie, de loopmeditatie, de theedrinkmeditatie, het ruiken van geurige kruiden, het eten van een sappige mandarijn....er kunnen zo veel mindfulle (wat een raar woord!?) momenten in je leven zijn!
"Er is een manier waarop we van ons gewone dagelijkse leven een spiritueel leven kunnen maken. Zelfs heel gewone dingen, zoals aandachtig thee drinken, kunnen diepgaande spirituele ervaringen zijn die ons leven verrijken. Waarom zouden we twee uur doen over het drinken van een kopje thee? Zakelijk gezien is dit zonde van de tijd. Maar tijd is geen geld. Tijd is veel waardevoller dan geld. Tijd is leven. Geld is niets in vergelijking met leven. Als je twee uur samen theedrinkt, verdien je geen geld, maar je krijgt leven."

Wijze woorden voor zo'n stresskip als ik. Een boek om langzaam tot je te nemen.
En het smaakt naar meer. Wat goed uitkomt, want Thich Nhat Hanh heeft inmiddels een flink plankje volgeschreven.9 opmerkingen:

 1. Dat is toevallig! Ik heb net dit weekend een boek van deze meneer uitgeleze, "The Miracle of Mindfulness". Ik ben sinds ik een cursus op het werk heb gedaan tot mijn eigen verbazing helemaal into mindfulness meditatie en dit was al mijn vierde boek over het onderwerp. Ik heb geen plannen om er over te bloggen, maar misschien kunnen we bij ons volgende uitje in Groningen eens ervaringen uitwisselen. Lijkt me leuk en leerzaam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien toch niet zo toevallig.....we zitten een beetje in vergelijkbare 'arbeidsomstandigheden' en dan ga je toch zoeken naar een manier om daar mee om te gaan. Ik ben dus ook om; vond ik het vroeger heel zweverig, nu ik er meer van heb gelezen begin ik het te snappen en probeer ik elke dag een moment van meditatie in te bouwen. The Miracle of Mindfulness is één van de boeken die nu op mijn lijstje staan, samen met o.a. een boek van Mingyur Rinpoche (The joy of living).
   Lijkt mij ook erg leuk om ervaringen uit te wisselen!

   Verwijderen
 2. Ik lees ook graag wat Thich Nath Hanh heeft geschreven :) onder andere het boekje 'How to walk', zo simpel en toch zo diepgaand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar ik spel zijn naam altijd verkeerd ;)

   Verwijderen
  2. Haha ik moet ook steeds opletten bij het schrijven van zijn naam. Wandelen is voor mij een ultieme vorm van mindful zijn!

   Verwijderen
 3. Ik ben er ook al een tijdje mee bezig. Bewust thee (of koffie) drinken is één van de mindfulness ritueeltjes die ik ondertussen heb ingebouwd. Het werkt echt heel goed om even los te komen van de stroom der dingen. Daarna zie je alles weer wat meer in perspectief!

  BeantwoordenVerwijderen