Leeslust en - lijst

Ik ben gek op boekenlijstjes; van anderen, van 'instituten' (boekensites, kranten, tijdschriften) en ook van die van mezelf. Hoewel ik er heel slecht in ben om zo'n leeslijstje 'af te werken' heb ik er uiteindelijk toch weer één opgesteld, ik dacht: Anna heeft gelijk. Ik begon me namelijk te ergeren aan dat deel van mezelf dat hier alle ongelezen boeken in de kou kast laat staan en vervolgens naar de winkel of de biep holt om daar 'de laatste nieuwe' te halen. Wat natuurlijk nergens op slaat, want al die boeken in de kast waren ook ooit de laatste nieuwe. Maar het probleem is een beetje dat ik vergeet wat er allemaal in die kast staat, en dan tamelijk besluiteloos kan zijn als ik op zoek ben naar vers leesvoer. Een vorm van keuze-stress, maar wel van de meer prettige soort.

Op zoek naar een leidraad om een lijstje samen te stellen kwam ik op een leuke (lees-)lijstjessite, waarvan ik een aantal lijsten van Bloomsbury heb gehaald. Zij hebben ooit boekjes uitgebracht met '100 must-read novels'  in verschillende genres. Zelf had ik al 100 must-read fantasy novels, 100 must-read classical novels en 100 must-read science fiction novels en van de site heb ik nog gehaald 100 must-read historical novels en 100 must-read prize-winning novels. Daarvan heb ik één grote lijst (598 boeken, ik ben er onderweg ergens 2 kwijtgeraakt) gemaakt (je vind hem HIER) en vervolgens heb ik voor elk boek aangegeven of ik het zelf misschien toevallig heb staan (als gewoon boek of als ebook).  Dat leverde nog steeds een flinke lijst op dus ben ik daar nog een keer met de fijne kam (welke boeken zou ik nu echt héél graag willen lezen) doorheen gegaan. Ik wilde mezelf beperken tot 20 zodat ik nog genoeg ruimte heb om ook spontaan te lezen (en voor wat 'laatste nieuwe', ja toch?). Het zijn er uiteindelijk 19 geworden.
Jeetje zeg.....wat een gedoe eigenlijk om een paar boeken op een lijstje te krijgen?

Het is een heel gemengd lijstje geworden en in alle boeken heb ik heel erg zin. Nu heb ik de laatste weken toch wel last van een aanval van leeslust. Niet in de laatste plaats omdat de creativiteit een beetje stil ligt. Ik was namelijk zo oenig om een pees van een vinger te scheuren (een heel onbenullig ongelukje) en ben nu een beetje 'onthand', dat wil zeggen de vinger zit in een spalk en blijft dus recht staan, da's niet heel handig.  Bovendien mag het spalkje er niet af dus ik wil het een beetje schoon houden. Het stelt niks voor maar het is behoorlijk lastig. Maar goed, wel een mooi moment om meer te gaan lezen!

Hier komt ie dan:

Atkinson, Kate
Behind the scenes at the museum
fictie (UK 1995)

Ballard, J.G.
The drowned world
SF (UK 1962)

Banville, John
Doctor Copernicus
historische fictie (UK 1976)

Barker, Clive
Weaveworld
fantasy (VS 1987)

Beagle, Peter S.
The last unicorn
fantasy (UK 1968)

Dick, Philip K.
Do androids dream of electric sheep?
SF (VS 1968)

Doctorow, E.L.
Ragtime
historische fictie (VS 1974)

Gibbons, Stella
Cold comfort farm
fictie (UK 1932)

Hearn, Lian
Across the nightingale floor
fantasy (UK 2002)

Holdstock, Robert
Mythago wood
fantasy (UK 1984)

Levy, Andrea
Small island
fictie (UK 2004)

McKillip, Patricia
The forgotten beasts of Eld
fantasy (VS, 1974)

Michaels, Anne
Fugitive pieces
fictie (Can 1996)
zie HIER
Morrison, Toni
The bluest eye
fictie (UK 1979)
zie HIER
Penman, Sharon Kay
The sunne in splendour
historische fictie (VS 1982)

Shields, Carol
The stone diaries
fictie (UK 1993)

Smiley, Jane
The all-true travels and adventures of Liddie Newton
fictie (VS 1998)

Tepper, Sheri S.
Beauty
fantasy (VS 1991)
 zie HIER
Thoreau, Henry David
Walden
klassiek (VS, 1854)

Unsworth, Barry
Sacred hunger
historische fictie (UK 1992)Nou, wat denken jullie ervan?  Herkenning? Iets van gelezen?

16 opmerkingen:

 1. Wat balen van je vinger! En net nu je zo goed op dreef was. Maar een leeslijstje aanleggen en afwerken is natuurlijk ook geweldig leuk.

  Van jouw lijst heb ik gelezen: Atkinson (verrukkelijk), Doctorow (heel aardig), Gibbons (vond ik na een tijdje een beetje flauw worden), Shields (wel aardig, maar volgens mij omdat ik het met onvoldoende aandacht heb gelezen), Unsworth (indrukwekkend).

  Ik hoop wel dat je aan alle boeken toekomt, want er zitten diverse romans en schrijvers bij die ik ook nog graag wil lezen, zoals het boek van Banville (staat al jaren in de kast), Michaels (idem), Dick (staat al een tijdje op de ereader) - en verder ben ik erg benieuwd naar Tepper en Penman. Succes met afvinken! Het is een hele interessante lijst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zo'n zin in deze boeken dat ik me niet kan voorstellen dat ik er níét aan toe kom! Ik heb trouwens hetzelfde bij jouw lijstje, want maar liefst 9 daarvan staan bij mij nog te wachten.....
   Dat kan een aardige kruisbestuiving opleveren ;-)

   Verwijderen
 2. Heel grappig, geen enkele herkenning :-) Ik maak geen lijstjes en als ik eens een lijstje maak dan vergeet ik die ook weer meteen. Ik heb die behoefte ook helemaal niet.

  Maar ik vind het altijd erg leuk om te lezen over jouw lijstjes. Ik herken enkele namen ervan, en Little Island heb ik hier ook in de kast staan, ik heb nog geen idee wanneer ik die ga lezen :-)

  Wat naar trouwens dat je je vinger hebt bezeerd, beterschap!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vinger valt wel mee hoor, het is vooral lastig in m'n doen en laten. Eigenlijk is het best lekker om (min of meer gedwongen) de creativiteit even te laten voor wat het is. Dan krijg ik straks weer allemaal frisse ideeën.

   Verwijderen
 3. Hoi Joke, lijstjes om te lezen maak ik ook niet. Wel een lijst met te herlezen boeken. In principe zijn dat de boeken op mijn lijst met favoriete boeken op mijn blog waar ik nog niets over heb geschreven. Die lijst is echter nogal lang, dus of het er ooit van komt die allemaal nog eens te herlezen is de vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het streven is er in ieder geval. Nu maar hopen dat je stokoud wordt....

   Verwijderen
 4. Geen Nederlandse romans gevonden die het waard waren om op je lijstje te komen?

  Leuk blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit waren engelstalige must-read lijstjes dus daar staan geen nederlandse romans tussen, maar die komen zeker een volgende keer aan bod (en ik lees ze ook tussendoor, alleen is er eenvoudig veel meer niet-nederlands wat me aantrekt....)

   Verwijderen
  2. Oh en dank voor je compliment!

   Verwijderen
 5. Geen leeslijstjes hier, ik ben een nogal impulsieve boekenhopper. Maar wel een vrolijke, dus ik heb niet meteen het idee dat ik er werk van moet maken. Wel heb ik een lange lijst in mijn telefoontje staan voor als ik in de bieb ben, maar dat is een lijst zonder enige verplichting. Desalniettemin: fijn overzichtje: het kan integraal de smartphone in want ik heb er nog niets van gelezen.
  Gun je vinger nog een beetje rust, en laat de creatieve ideeën komen, om er dan nadien weer in volle vaart mee aan de slag te gaan: wel zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn lijstje is ook geen verplichting hoor, en het is ook niet de bedoeling dat ik ze in die volgorde 'ga afwerken'. Het is meer een soort reminder aan mijzelf: die mooie boeken heb je ook nog staan!!

   Verwijderen
 6. Thoreau is uit 1854 hoor, zegt de biepjuf. Ik heb er gedeelten van gelezen, errug leuk en inspirerend. Verder alleen Atkinson en Shields, allebei goed. Mijn lijstje is geen TBR lijstje maar meer een LML lijstje (lijkt me leuk). Ik zie wel wat ervan komt, ik heb met Proust al gezien dat mijzelf dwingend iets opleggen niet werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pardon juf, typfoutje. Heb het meteen gecorrigeerd. Eigenlijk is dit ook een soort LML lijstje hoor, of een HONS lijstje (Heb je Ook Nog Staan) of een DAM lijstje (Denk Aan Mij) of LEIUDFK! lijstje (Lees eens iets uit die f*king kast!)
   Kortom als ik ff niet weet wat ik moet lezen is dit mijn 'backbone'. Zoals jij nu na Michel Faber zit, zo heb ik dan mijn lijstje ;-)

   Verwijderen
 7. en PS heb je gezien dat er een nieuwe Cameron aankomt? http://www.amazon.com/Its-Never-Late-Begin-Again/dp/0399174214

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O,o Hella hoe moet dat nou allemaal? The vein of gold staat ook nog te wachten. Het is wel echt een boek voor ons! ('midlife and beyond')

   Verwijderen
  2. Oh, dan eerst maar Vein of Gold doen, die vond ik echt bijzonder.

   Verwijderen