Toen ik de vraag kreeg wat voor type notities ik maak en waar ik op let, als opmerking op mijn vorige blogpost over Gustaaf Peek, had ik erg veel moeite om hem kort te beantwoorden; het maken van notities is voor mij heel intuïtief en kan voor elk boek weer anders zijn.
Wat wel altijd hetzelfde is: ik schrijf niet in dure 'Moleskin notebooks' maar gewoon in ringbandschriften van de Hema. En verder, maar dat zal wel een afwijking zijn, altijd met een gewoon potlood. Ik vind het schrijven met een pen te hard, te onverbiddelijk. Verder schrijf ik meestal vrij slordig, omdat ik het schrift naast me op de bank heb liggen en er vaak ook nog een kat ergens tussen zit....
Mijn schriften met aantekening gaan terug tot 1990, dus ik doe het al heel lang, maar in die tijd was het meer het na het lezen opschrijven van de boekgegevens en heel kort noteren wat ik er van vond. Later kwam daar ook een waardering bij, eerst in cijfers en later in sterren. Het is wel erg leuk om die schriften weer eens in te zien!
Hiernaast een stukje uit een notitieboek van 2000.
De vervanging hiervan is eigenlijk mijn blog, waar ik ook achteraf een waardering geef aan wat ik gelezen heb.
De notities waar deze blogpost over gaat, zijn echter notities gemaakt tijdens het lezen en zijn zelden een korte samenvatting van de inhoud.
Oh ja er is één categorie boeken waarbij ik geen aantekeningen maak, wat ik noem de categorie 'light reading'; de thrillers, cozy mysteries, fantasy, romantisch. Kortom alles met een vrij simpele verhaallijn. De boeken die ik lees puur voor de ontspanning. Die lenen zich niet voor het maken van aantekeningen en zijn ook zonder meestal prima te volgen.
En verder....kan het alle kanten op. Het maakt ook uit of het een boek van mezelf of van de biep is, of een ebook.
Ik heb net een ebook gelezen van Joe Queenan: One for the books. Het is een boek over boeken, en dan zit ik echt met het potlood in de aanslag. Dan schrijf ik ook van alles op: hoe hij denkt over boeken, zijn eigenaardigheden, de dingen die ik herken bij mezelf, titels van boeken die hij noemt etc.
Grotere citaten leg ik dan vast op de reader met een korte aantekening.
Bij het boek van Gustaaf Peek heb ik echt gelet op aanwijzingen die de schrijver prijsgaf die mij zouden helpen bij het construeren van het verhaal. Daar heb ik eigenlijk per hoofdstuk 'nieuwe' feiten genoteerd. Dit zijn dus vrij 'technische' aantekeningen.
Ik ben nu ook bezig met De Toverberg van Thomas Mann en dat vraagt weer een heel andere benadering. Het is mijn eigen boek. Daar zit ik dan weer in te strepen om dingen te bewaren voor later, omdat dit een boek is waar je je op moet concentreren. Dan ga ik pas later kijken wat ik allemaal 'bewaard' heb en die aanwijzingen uitwerken in aantekeningen. Dan werk ik ook met 'flappertjes'.
Tot slot
Ik krijg vaak te horen: "poeh aantekeningen maken dat doe ik niet hoor, dan is er toch geen lol meer aan? Dan wordt het werk."
Vroeger dacht ik er ook zo over, maar nu ervaar ik steeds meer dat ik iets toevoeg aan het lezen. Ik ben voortdurend in discussie met het boek en/of de schrijver en dat maakt het lezen juist veel leuker. Ik merk ook dat ik daardoor steeds meer neig naar de wat serieuzere, 'zwaardere' literatuur, omdat ik daarmee veel meer in een dialoog kan gaan. Voor mij is het maken van aantekeningen dus een verrijking van mijn leeservaringen!