Amsterdam, mensen en boeken

Zo eens in de paar maanden reizen wij, provinciaaltjes, af naar onze landelijke Hoofdstad voor onze periodieke dosis (drukke) mensheid. Zaterdag was het weer zover. Een beetje (boek-)shoppen, biertje drinken en wat eten, was het plan. We waren er al een tijd niet meer geweest en ik wilde naar de nieuwe winkel van Scheltema en mijn vaste punten American bookcenter en Waterstones. Uiteraard had ik een Lijst mee maar mezelf ook een beperkt budget gegeven.

Het viel niet mee. Drukte in de trein. Drukte in de stad. Overal rijen bij de toeristische attracties. Geen woord nederlands. Zelfs in de winkels en restaurants word je tegenwoordig geholpen in het engels. Ik liep Scheltema totaal voorbij omdat ik dacht dat ze rechts op het Rokin zaten (komend vanuit Centraal Station) dus ik was al zowat bij de Munt toen ik me realiseerde dat dit 'm niet zou worden. Dus teruggelopen en toen bleken ze links te zitten, achter de diamantair Gassan (tegenover Madam Tussaud waar een enorme wachtrij stond). Wat zitten ze daar weggestopt!
Maar wat een mooie winkel is het geworden. Een soort enclave was het, rust, vriendelijkheid en nog in het nederlands geholpen ook ;-)  Een aangenaam  'bookish' sfeertje, met veel hout en zacht licht, 5 verdiepingen Verleiding. Ik moest me erg inhouden en kocht er uiteindelijk drie boeken voor mezelf, ondanks het gebrek aan plankruimte hier in huis toch hardcovers, gewoon omdat het zo lekker is. En één boek voor meneer Boekhappen over een journalist die een motorreis maakt van het noordelijkste puntje van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Argentinië, de titel en schrijver zijn me ontschoten.

Voor mezelf kocht ik:
Lud-in-de-mist (oorspr. Lud-in-the-Mist) van Hope Mirrlees. Ik werd aangenaam verrast door dit boek want had niet gezien dat deze klassieke fantasy romans in het nederlands vertaald was, bij mijn weten voor het eerst.
Oorspronkelijk verschenen in 1926. Deze uitgave is met een wervelende introductietekst van Neil Gaiman (en met een prachtige cover).


Ontworteld van Naomi Novik (oorspr. uprooted); ook een fantasy roman (een dikke van 509 blz) en net uit, ik heb er al wat hele goede reviews van gezien.

En tenslotte De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl; ook nét uit. Over het leven van Allene Tew. Net als ik nooit van gehoord zeker? Toch is zij een vrouw die een fascinerend leven heeft geleid en prinses, russische gravin en peetmoeder van Beatrix is geweest. Ben heel nieuwsgierig!
Hier is het bij gebleven, want zowel bij The American Bookcenter als bij Waterstones was het afgeladen vol, bloedheet en hectisch, en bovendien kan ik er nooit wat vinden. Vooral bij TAB is dat gewoon ergerlijk, het lijkt wel alsof alles daar door elkaar staat en die kasten van drie meter hoog maken het er niet beter op. En ze zijn nog erg duur ook. Ik was dan ook erg aan het biertje toe.

Ik denk dat het de leeftijd is, maar ik kan er gewoon niet goed meer tegen, dat hectische gedoe in deze stad. Ik vind het er niet aangenaam meer. Laat mij maar lekker provinciaal met mijn boekje in mijn hoekje, en ik bestel mijn boeken wel op internet....

8 opmerkingen:

 1. Mooie aanwinsten! Betekent dit dat je leesdip voorlopig voorbij is? Uprooted trekt mij wel. Amsterdam is inderdaad een drukke stad, dus ik begrijp dat je dat niet fijn vond. Dan is internet een uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oh maar ik had geen leesdip meer hoor. lees alleen wat minder...(en lees ook minder waar ik iets over zou willen zeggen).

   Verwijderen
 2. Veel plezier met de nieuwe aanwinsten. We hebben het er binnenkort nog wel over!
  PS Het is de leeftijd. Ik kan ook niet meer tegen die stadse drukte. Geef mij maar het Grunn'nse platteland. De stad Groningen is nog net leuk, Amsterdam hoeft voor mij ook niet meer, ben ik bang.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik vrees het ook Anna. In/op de Utrechtse heuvelrug is het gelukkig ook nog rustig genoeg en ik heb de mazzel dat mijn huisje tegen de bosrand staat. Utrecht vind ik ook nog wel te doen, maar ik vrees dat Amsterdam is verpest door teveel toerisme, het is ook zo verloederd.

   Verwijderen
 3. Amsterdam op zaterdag is niet fijn, maar ik vind het centrum van Almere op zaterdagmiddag ook niet fijn. Ik probeer meestal in het centrum te zijn in de ochtend, dan is het nog goed te doen :-) En de Kalverstraat moet je sowieso vermijden!

  De nieuwe Scheltema is mooi he? Ik hoop alleen niet dat ze zo verstopt zitten dat mensen hen niet kunnen vinden.

  De ABC is een ramp om iets te vinden. Het ziet er prachtig uit, maar ik voel me altijd heel naar worden omdat ik helemaal gedesorienteerd raak.

  Fijn dat je nog wel mooie nieuwe boeken hebt, geniet ervan!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha jij hebt dus hetzelfde als ik bij ABC. Dan ligt het dus niet geheel en al aan mij ;-)

   Verwijderen
 4. Haha ik had hetzelfde, in augustus naar Amsterdam geweest, voor wat cd's in dit geval en ik vind het inmiddels een vreselijke stad. Ik heb er gestudeerd en toen was het prima, maar ik kom er niet voor mijn lol. Alleen als ik iets moet hebben of ergens moet zijn. Ik ben niet zozeer tegen stadse drukte want ik kom erg graag in Utrecht, maar Amsterdam staat steeds meer tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Utrecht kom ik ook nog graag, dat is gelukkig toch stukken rustiger en vriendelijker. Amsterdam wordt onder de voet gelopen door toeristen en er lopen tegenwoordig ook wel erg veel weirdo's rond.....

   Verwijderen