Guinevere Glasfurd - De woorden in haar hand

Oorspronkelijke titel: The words in my hand (2016)

Het genre van dit boek is er één die ik erg graag lees, namelijk de historische roman gebaseerd op ware feiten. In dit geval betreft het de periode dat de franse filosoof René Descartes in Nederland verbleef en een dochter kreeg bij een Nederlandse vrouw genaamd Helena.

Nadat haar vader, een zeeman, is omgekomen, treedt Helena in 1632 in dienst bij Mr. Sergeant, een boekhandelaar in Amsterdam. Het is de periode dat de Westerkerk wordt gebouwd. René komt logeren bij Mr. Sergeant, hem wordt de gelegenheid geboden een tijdje te blijven om een boek te kunnen schrijven.
De Monsieur, zoals Helena de gast noemt, komt met zijn knecht De Limousin.

Gaandeweg bloeit een romance op tussen de Monsieur en Helena, waar in 1635 een dochter, Francine of Francintgen, uit voort komt.
Descartes en Helena zien elkaar af en aan en wonen later in Santpoort een tijd samen.
Van de periode daarna is bekend dat zij met elkaar correspondeerden en bij elkaar in de buurt bleven wonen, waarschijnlijk bleven ze elkaar zien. Tot zover de feiten.

Glasfurd heeft een aardige roman om deze feiten heen geschreven. Af en toe wordt wat uitgelegd over de denkbeelden van Descartes en de problemen die hij in die tijd had bij het schrijven van zijn boeken. Tegenstanders van zijn werk meenden dat zijn ideeen leidden tot het zich afkeren van God, lange tijd was zijn werk dan ook verboden.
Maar vooral gaat het over Helena en haar dochter, en de ontberingen die zij over moest hebben voor een romance met een beroemde man, waarvan eigenlijk niemand mocht weten omdat men vreesde dat dit tegen Descartes gebruikt kon worden.

Het was een plezierig boek om te lezen maar is niet echt een verhaal dat beklijft, het gaat allemaal niet zo diep. Gelukkig ligt de romantiek er niet te dik bovenop. Aangename ontspanning en gelukkig houd je ook nog wat feitjes aan het lezen over. Mooi meegenomen!
6 opmerkingen:

 1. Hoi Joke, ik neem aan dat 1935 moet zijn 1635. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk! Bedankt voor je oplettendheid Erik!

   Verwijderen
 2. Fijne bespreking. Dit komt op mijn lijstje "boeken in geval van griepaanval" en dat bedoel ik dus niet negatief hè. want ook op die momenten wil je graag iets intelligents lezen, zonder dat je al te diep moet gaan graven en nadenken. Dit lijkt me daarvoor nu eens echt ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar is dit inderdaad een ideaal boek voor!

   Verwijderen
 3. Fijne bespreking maar hoeft geloof ik niet op het lijstje. Dat scheelt weer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen