De nieuwe wereld van Erika Johansen

Erika Johansen: De invasie van de Tearling (2016)
Oorspronkelijke titel: The invasion of the Tearling (VS, 2015)
deel II van de Tearling trilogie

Met dit boek heb ik wel heel erg lekker in mijn eigen bubbeltje gezeten. Wat een heerlijk boek! Erg spannend met veel intriges en een paar interessante verhaallijnen waarvan, ook aan het eind van dit tweede deel, nog niet helemaal duidelijk is hoe die verhalen met elkaar in verband staan.

En met een intrigerend thema; de Tearling is een land dat is gesticht door kolonisten onder leiding van ene William Tear, die rond 2058 de Verenigde Staten zijn ontvlucht en de oversteek hebben gemaakt naar een nieuwe wereld. Maar dat was geen oversteek in de ruimte, maar in de tijd.
Rond die tijd is de 'oude wereld'  onleefbaar geworden; er is een enorme kloof tussen arm en rijk, de armen worden onderdrukt door een kleine rijke bovenklasse, er zijn godsdienstoorlogen, boeken zijn verboden, vrouwen zijn een lagere klasse (alleen geschikt voor het krijgen van nageslacht en het ter beschikking staan van de man). Technologie is allesoverheersend geworden en hebzucht de belangrijkste factor. Kortom een wereld waar wij zomaar heel hard op kunnen gaan lijken.

Een klein groepje wil deze wereld ontvluchten en helemaal opnieuw beginnen: zonder technologie, zonder God. In een wereld waarin iedereen gelijk gelijk is. Met pionieren moet deze nieuwe wereld, de Tearling, vormgegeven worden. Mét boeken, die, omdat er maar een beperkt aantal boeken kon worden meegenomen bij de Oversteek, schaars zijn geworden en een belangrijke rol spelen in het leven van Kelsea, afstammeling van de al heel lang regerende Raleigh familie. Want inmiddels lijken er een paar honderd jaar voorbij gegaan te zijn. Kelsea is nu koningin, en zoals dat gaat, hebben ook in de Tearling hebzucht, macht en landjepik hun intrede gedaan. En Kelsea heeft een paar dingen, die de koningin van het buurland, de Rode Koningin, graag wil hebben......aanleiding voor een invasie van de Tearling.
Daarbij speelt mee dat Kelsea op de één of andere manier een connectie heeft met een vrouw die de Oversteek heeft meegemaakt en via haar terug kan kijken in de tijd.
Ik vat het nu even simpel samen zonder iets weg te geven, maar neem van mij aan dat zich hier een bloedspannend verhaal ontvouwt, dat ook aan het eind nog veel vragen openlaat die vast in het derde deel beantwoord zullen worden. Dat derde deel, The Fate of the Tearling, is overigens nog niet vertaald.
Een waarschuwing is wel op zijn plaats, dit is geen boek voor softies. Er zitten wat gruwelijke en soms ook bloederige scenes in, dus je moet wel tegen een stootje kunnen.


Hoera de katten zijn er ook weer!

6 opmerkingen:

 1. Hè, wat een heerlijk enthousiaste bespreking. Ooit moet ik me toch eens aan fantasy wagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je echt even in een andere wereld wilt verkeren, is fantasy wel het ultieme middel. En er zijn zoveel 'soorten' fantasy, dat er vast wel iets bij zit dat bij jou past!

   Verwijderen
 2. Hier kan ik onmogelijk om heen. Meteen op de verlanglijst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb zojuist deel 1 van de serie gekocht als eboek, in het Engels. Het was maar 7 euro, daar was ik niet tegen bestand.

   Verwijderen
  2. Haha, dat zou ik ook niet kunnen laten! ik heb zo ook al een flinke voorraad ebooks opgebouwd ;-)

   Verwijderen
 3. Hoi Joke, leuk dat je de katten weer hebt geherintroduceerd. Groetjes, Erik

  BeantwoordenVerwijderen