Boekenblogs of boekenvlogs

Ik heb het beloofd, mijn eerstvolgende blogpost moest gaan over boekenvlogs op BookTube.
BookTube is geen apart 'platform' of zo, wat ik zelf in het begin dacht, het is gewoon YouTube. Het zijn de 'kanalen' op YouTube die over boeken gaan, die worden verzameld onder de naam BookTube.
Als je boekenvlogs wilt publiceren, heb je een 'kanaal' nodig van waaruit je je video's de wereld in stuurt. De namen die ik zo ga noemen, zijn dus kanalen van mensen die net als wij verslaafd zijn aan boeken.  Op dat kanaal vertellen zij iets over zichzelf en op welke media ze nog meer te vinden zijn. En ze verzamelen er hun gepubliceerde video's (vlogs). Vaak hebben ze ook nog een 'mapje' met video's die niet door hen gemaakt zijn maar die zij zelf wel leuk vinden.
Ook als je een reactie wilt geven op zo'n vlog, moet je een kanaal aanmaken.
De meeste vlogs (en zeker degene die ik volg) zijn engelstalig....

Ik heb al eens een blogpost over vlogs gemaakt, dat was denk ik begin 2016, ik kon het zo gauw niet terugvinden. Toen trof ik vooral veel jonge meiden die nogal drukke en schreeuwerige video's maakten over vooral Young Adult Fantasy en was ik er eigenlijk wel snel mee klaar.
Maar omdat ik vaak de filmpjes kijk die Maarten 't Hart maakt voor boekhandel De Kler, zag ik af en toe tips in mijn sidebar staan over vlogs van andere boekenliefhebbers en ben ik me er weer eens in gaan verdiepen. Al snel ontdekte ik dat vooral wat oudere vrouwen een inhaalslag hebben gemaakt en vlogs maken die niet alleen heel rustig zijn maar ook serieuze reviews bevatten van vooral literaire fictie.  Zelf vind ik het soms heerlijk ontspannend om te kíjken naar lezers die enthousiast praten over hun leesvoer. Dat liep zelfs even uit de hand, ik besteedde op een bepaald moment meer tijd aan vlogs over boeken, dan aan boeken zelf.....er zijn nu ook zoveel leuke en interessante boekvloggers die echt iets te vertellen hebben.

Voordat ik mijn lijstje geef, nog het volgende: er zijn op BookTube een aantal 'rubrieken' die vaak terugkomt:
de zgn. 'bookhauls' , dit is een vlog over de boeken die de afgelopen maand 'binnengekomen' zijn (gekocht of gekregen - vloggers met veel abonnee's krijgen nogal eens wat van de uitgeverijen)
de 'wrap-up's', maandelijkse of wekelijkse overzichten met wat er gelezen is en (kort) wat men ervan vond
de 'tags', een set bookgerelateerde vragen die de BookTuber beantwoordt (erg leuk is  bv. de 'mid year freakout' tag, waarin de vlogger een samenvatting geeft van zijn leeservaringen van het eerste halfjaar
de 'tbr' waarin de vlogger ons vertelt wat hij aan het lezen is en binnenkort denkt te gaan lezen
en natuurlijk de reviews, waarin de vlogger een uitgebreide review geeft van een gelezen boek.

Ik denk dat de meesten van jullie ze wel kennen, maar ik noem ze toch nog maar even, de filmpjes van Maarten 't Hart:

Boekhandel De Kler

Deze filmpjes worden gemaakt op verzoek van boekhandel De Kler, het zijn meestal korte en kernachtige filmpjes waarin Maarten op zijn geheel eigen wijze zijn mening geeft over een gelezen boek (de boektitels worden uiteraard aangedragen door de boekhandel).
Het is één van de weinige nederlandstalige boekvlogs en de enige die ik zelf volg.

Dan hebben we op engelstalig gebied:

Jen Campbell (UK)

Jen is een schrijfster die lang in een boekhandel heeft gewerkt en daar twee boeken over geschreven heeft. Ook heeft zij kinderboeken en poëzie geschreven. Er is net een nieuw - prachtig geillustreerd - kinderboek van haar uit en een bundel verhalen voor volwassenen.
Haar interesses (en vlogs) gaan vooral over literaire fictie, poezië en graphic novels of andere geillustreerde boeken.

The Second Shelf (Britta Böhler, Duitsland)

Britta is een van origine Duitse advocate die veel in Nederland heeft gewerkt en omdat ze voor GroenLinks de kamer inwilde, ook de Nederlandse nationaliteit heeft aangenomen. Ze is nu fulltime schrijfster. Ze vlogt in het engels over engelstalige literatuur. Ze is een oase van rust en haar vlogs bevatten goed doortimmerde, uitgebreide analyses van wat ze gelezen heeft. Ze leest ook regelmatig fantasy of science fiction, en soms non-fictie. Ze heeft een maandelijkse rubriek 'New Books: TBR' en dan staat TBR niet voor To Be Read maar voor To Be Released, ze haalt dan wat krenten uit de pap van boeken die op korte termijn gepubliceerd worden.
Zeer de moeite waard!

Via Britta kwam ik op
Ink and Paper Blog (VS)

Russell van Ink and Paper Blog is een ontzettende lieve man die er een beetje excentriek uitziet (hij heeft een soort 'mouwen' van tatouages)  en die heel fijn kan vertellen over de boeken (meestal literaire fictie en soms graphic novels of fantasy) die hij leest. De liefde voor boeken spat ervan af. Hij is in korte tijd heel populair geworden en degene die ik nóóit oversla. Hij 'doet' ook veel oudere boeken. En hij heeft bij mij een streepje voor omdat hij graag leest van en over oudere vrouwen en groot fan is van May Sarton.

MercysBookishMusings (UK)

De vlogs van Mercedes, die heel aktief is op het boekenfront en heel gedegen reviews publiceert, altijd over literaire fictie.

Mel's Bookland Adventures (UK)

Melanie is een Duitse die in Engeland woont, categorie 'de oudere vrouw', no-nonsense en heel goed. Heel rustig ook. Heel fijn om naar te kijken.

Als je een vlogger wilt volgen, is het handig om 'abonnee' te worden. Je krijgt dan zijn of haar nieuwe vlogs automatisch voorgeschoteld als je je meldt op YouTube. Je krijgt dan ook steeds vaker voorstellen voor andere bookvloggers die je misschien leuk vindt. Een kwestie van uitproberen, ik heb er zo nog wel wat gevonden, waarvan ik niet elke video kijk maar af en toe (bv. Steve Partridge, SavidgeReads, Garden Scriptorium, Steve Donoghue, Brown Girl Reading etc.)

Wat je wel merkt als je veel bookvlogs kijkt, is dat ze vaak boeken van elkaar 'overnemen' dus je ziet regelmatig dezelfde boeken voorbij komen.  Ze doen ook wel 'buddy reads'.  Je zou overigens verwachten dat ze al hun boeken van uitgeverijen krijgen (zoals ook sommige bloggers) maar dit valt reuze mee, er wordt toch onder vloggers heel veel gekocht, en dan geen ebooks maar echt van die lekkere grote, stoere hardcovers waar je heel hebberig van wordt. Ik tenminste wel ;-)





De boeken van augustus 2017

Utrechtse Heuvelrug
Het is vandaag herfst geworden, dus tijd voor een terugblik op augustus.
Ik heb deze maand geen boeken weggelegd!  Dat heeft vast wel te maken met het feit dat ik veel boekenvlogs gekeken heb, en er ook een paar gevonden heb van 'oudere' vloggers wiens smaak wel redelijk aansluit bij de mijne. Ik kon dus redelijk inschatten of mijn leesvoer mij zou bevallen.
Aan die boekenvlogs zal ik nog een keer een aparte blogpost wijden. Het heeft overigens ook geleid tot een flinke uitbreiding van mijn wensenlijst.....

Met Tin Man van Sarah Winman ben ik de maand heel goed begonnen, want dat werd uiteindelijk een 5-sterrenboek voor mij

Daarna las ik Weg naar huis van Yaa Gyasi, met 4 sterren ook een erg goed boek.

Van May Sarton, schrijfster en dichteres, heb ik vorig jaar behoorlijk wat dagboeken gelezen, maar daar nooit over geblogd. Nu las ik van haar I knew a phoenix; sketches for an autobiography. Het is een memoire waarin Sarton (1912-1995) schrijft over haar Belgische grootvader en diens zonen, waaronder George, de vader van May. Over haar Engelse moeder. Over hun emigratie naar de VS, en hoe zij daar werden opgevangen. Over de bijzondere school (een soort 'vrije school') die ze daar heeft doorlopen en hoe dat haar schrijverschap heeft beïnvloed. Over haar korte acteercarrière in Engeland, en hoe ze daar Virginia Woolf ontmoette. En hoe haar schrijverschap een aanvang nam. Eigenlijk had ik dit boek moeten lezen vóórdat ik de dagboeken ging lezen.
Over die dagboeken ga ik nog een keer uitgebreid schrijven, want dat verdienen ze. Ze heeft er veel en tot op hoge leeftijd geschreven en ik heb er flink wat, maar nog niet allemaal gelezen (ik lees ze in volgorde van publicatie, en ben nu bij het dagboek dat ze op haar 70ste schreef). Maar ze zijn niet voor iedereen, ik kan me heel goed voorstellen dat er lezers zijn die ze slaapverwekkend vinden, omdat ze gaan over de kleine dingen in het leven en het kabbelt allemaal lekker rustig voort: over haar huis, de kat, de hond, de tuin, de natuur, de vogels en de bloemen in de tuin. De wisseling van de seizoenen. Maar ook over de moeilijkheden die ze ondervind als ze ouder wordt en alleen woont. Over het dichterschap en het belang van vriendschap. Ik vind ze persoonlijk verslavend.
*****

Van Shakespeare las ik de komedie De feeks wordt getemd oftewel The Taming of the Shrew (ik las de vertaling in mijn onvolprezen Verzameld Werk).
Ik las dit stuk als 1e werk in een Shakespeare read-along op BookTube '('Shaketube'). Het is een nogal vrouwonvriendelijk stuk! Maar waarschijnlijk was dit in de 16e eeuw gewoon. Verder deed het me erg denken aan het Theater van de lach; veel spelers op en af, vaak verkleed als anderen wat zorgt voor veel misverstanden. Ik kan wel goed voor me zien hoe dit stuk wordt opgevoerd en hoe hilarisch een goede opvoering kan zijn.
Het leuke van Shaketube (er worden in totaal iets van 12 of 15 stukken gelezen) is dat je eigen leeservaring een extra dimensie krijgt door de filmpjes en reviews van andere. En soms begrijp ik dan ineens meer van mijn eigen constateringen en worden voorzichtige ideeën die ik had bevestigd. Zo vond ik de vele namen die ook nog erg op elkaar lijken heel verwarrend en moest ik steeds terugbladeren naar de lijst met personages om te checken wie wie is. Ik dacht dat dat aan mij lag, maar er bleken veel meer lezers last van te hebben. En kreeg ik opeens een helder moment over de functie van het 'raamstuk' (The taming of the shrew is een toneelstuk-in-een-toneelstuk).
Een leuke ervaring maar aangezien het tempo in deze read-along hoog ligt (er wordt elke week een nieuw stuk gelezen) ben ik helaas nu al weer afgehaakt.

Als afsluiter van deze maand las ik Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz.
Dit is een Young Adult boek over twee Mexicaanse jongens van 16, Aristoteles (Ari) en Dante, in de VS. Dante weet dat hij homo is maar durft het nog niet aan zijn ouders te vertellen. Hij wordt verliefd op Ari maar die is zich nog niet bewust van zijn homoseksualiteit en erg bezig met zijn vader (Vietnam-veteraan met trauma's) en broer (in de gevangenis wegens moord na een woede-uitbarsting). Ari wordt steeds kwader op zijn ouders omdat ze zijn broer doodzwijgen. En op zichzelf, omdat hij zijn eigen gevoelens niet begrijpt. Het is uiteindelijk door de liefdevolle en geduldige benadering van zowel de ouders van Dante als Ari, dat Ari begint te snappen hoe het allemaal in elkaar zit.
Dit is vooral een heel lief en mooi verteld verhaal, Dante en Ari zijn beiden hele gevoelige jongens die de wereld beginnen te ontdekken. Ik vond het leuk om te lezen, ik heb immers geen idee hoe dat gaat met jongens van rond de 16 die ontdekken dat ze van jongens houden.
Maar dit lijkt me vooral een prettig boek voor jongens én meiden van die leeftijd die zelf ontluikende homoseksuele gevoelens hebben, en eigenlijk voor al hun leeftijdgenoten om meer begrip te krijgen voor wat er dan allemaal met je gebeurt.
Van mijn standpunt uit zou ik dit boek waarderen met *** maar ik denk dat de jonge mensen voor wie dit boek eigenlijk bedoeld is, het hoger zullen waarderen.



Leren (leven) van de geschiedenis

Roman Krznaric - De Wonderbox; Verrassende levensgeschiedenissen in levenskunst (Uitgeverij Ten Have, 2013)
Oorspr.: The Wonderbox; curious histories of how to live (UK, 2011)

Roman Krznaric, een Australiër die woont in Engeland (Oxford) met roots in Polen, is een cultuurhistoricus (en tevens medeoprichter van The School of Life). Hij probeert in De Wonderbox een antwoord te geven op de oeroude vraag: Hoe moet je leven? door in de geschiedenis te duiken. Hij ziet geschiedenis als een rariteitenkabinet of wonderbox, waarin wijsheden zijn opgeslagen gebaseerd op werkelijke levenservaringen.

Hiermee heeft hij een fascinerend boek opgeleverd, een boek voor nieuwsgierige mensen, vol wonderlijke, leuke, boeiende en soms obscure feiten en anekdoten.

Het boek beslaat alle gebieden van het leven in 4 delen met steeds 3 hoofdstukken, het begint met de liefde en eindigt met de dood:
Relaties onderhouden (liefde, familie, empathie), De kost verdienen (werk, tijd, geld), De wereld ontdekken (zintuigen, reizen, natuur) en Breken met conventies (geloof, creativiteit en doodsstijl).

Om een voorbeeld te geven van wat Krznaric doet (de hoofdstukken zijn steeds een min of meer dezelfde opbouw): in het hoofdstuk over liefde begint hij met de herkomst van Valentijnsdag, om daarna uit te komen bij de oude Grieken, die wel 6 soorten liefde kenden en zich omringden met mensen die ieder op zich in een soort liefde kon en wilde voorzien. Dan volgt een stukje geschiedenis hoe die soorten liefde in de loop van de tijd steeds meer in één persoon gebundeld zijn, zodat wij nu eigenlijk op zoek zijn naar een partner die niet bestaat, want: alles in zich moet hebben; hij of zij moet onze seksuele behoeften bevredigen, voorzien in hechte vriendschap (een 'maatje' zijn), speels zijn, zekerheid bieden, en onzelfzuchtige offers voor ons brengen. "Historisch gezien is dit een volkomen nieuwe opvatting, waarvan in eerdere beschavingen nauwelijks voorbeelden bestaan."
De vorm waarin die zoektocht tegenwoordig is gevat, krijgt er flink van langs van Krznaric:
"De consumptiedrift die in de publieke cultuur is geslopen, heeft ons er ook toe aangezet een geliefde te zoeken alsof het een vorm van winkelen betreft...."
Vervolgens geeft Krznaric ook aan wat mogelijke manieren zijn om de wijsheid uit het verleden toe te passen in ons leven van nu.

Het boek wordt afgesloten met een epiloog en bevat een heerlijk uitgebreide bibliografie, die goed van pas komt omdat je (ik tenminste wel) na lezing van dit boek heel veel zin hebt om door te lezen 'in de geschiedenis'.
Mijn biep-exemplaar vol met flappertjes!

Ondanks alle feiten en anekdoten is dit toch een heel coherent verhaal dat ook nog eens leest als een trein, bijna als een roman, niet in het minst omdat de schrijver ook zijn persoonlijk leven door de hoofdstukken vlecht.
Een boek voor het leven!