Elizabeth Hay - Nachtradio (Late nights on air)Nachtradio speelt zich af in het Canadese Yellowknife, dat ligt - ik heb het moeten opzoeken - in het noorden van Canada, aan de rand van het arctisch gebied. Ik houd van verhalen die zich afspelen in koude oorden. Hoe kouder en ruiger het is, hoe mooier ik het vind. Bijna romantisch. Dat zal wel een afwijking van mij zijn.
Enfin, in Nachtradio keert Harry Boyd, 42 jaar oud, na een mislukte tv-carrière terug naar Yellowknife, waar hij ooit begon als radio-presentator bij The Northern Service. Zijn contacten hebben hem opnieuw een radio-baantje bezorgd bij deze noordelijke radio-zender. Het is zomer 1975. Op één van zijn eerste avonden terug in Yellowknife hoort hij op de nachtradio de stem van Dido Paris en raakt onmiddellijk in haar ban.
Door omstandigheden wordt Harry plaatsvervangend directeur. Het is een zachtaardige, goudeerlijke, beetje kalende man die vooral geliefd is bij de vrouwen, maar helaas voor Harry niet bij Dido. Bij de zender werkt een aantal bijna excentrieke figuren, waarvan enkele psychologisch diep worden uitgewerkt. Met een fijne pen worden hun karakters getekend en tussen de regels door lezen we waarom ze naar deze uithoek van de wereld zijn gekomen. Deze hoofdpersonen, Harry, Dido, Eddy, Eleanor, Gwen en Ralph komen tot leven, het worden je vrienden, en daarom is dit zo'n hartverwarmend boek. De natuurbeschrijvingen zijn overweldigend mooi. Halverwege het boek gaan Harry, Ralph, Eleanor en Gwen een tocht maken naar de nog noordelijker Thelon River, waar ooit (om precies te zijn in 1927) de Engelse ontdekkingsreiziger John Hornby is gestorven van uitputting en honger. Ze willen met eigen ogen zien wat hij heeft gezien en waar hij aan zijn eind is gekomen. De beschrijving van deze tocht is werkelijk prachtig, niet alleen door de beschrijvingen van de natuur, maar ook door de menselijke relaties die hier zo puur tot uitdrukking komen. Helaas loopt de tocht noodlottig af en verandert het de hoofdpersonen voorgoed. Niets is meer hetzelfde in Yellowknife. Gelukkig kon ik uiteindelijk toch met een tevreden gevoel dit fijne boek dichtslaan.

De schrijfster won met dit boek de Giller Prize 2007, een belangrijke Canadese literaire prijs.

Boekgegevens:
Ailantus, 2008, paperback, 317 blz.
ISBN 9789089530059
Ik las dit boek: uit eigen collectie

5 opmerkingen:

 1. Ik had al van dit boek gehoord, maar nu ik jouw beschrijving lees, denk ik dat het echt iets voor mij is. Ik ben namelijk ook dol op koud en ruig, niet alleen in verhalen maar zelfs in het echt. Als dat geen afwijking is ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Héél erg! :-)
  Maar even serieus: ik kan 'm echt aanraden. Zelf houd ik overigens liever bij het er over lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dames, ik óók - in boeken tenminste! Geef mij maar arctische omstandigheden, dat leest het lekkerst.

  Dit boek klinkt dan ook als iets wat mij wel zou aanspreken. Gaat meteen op de wishlist! Bedankt voor de recensie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Doet me meteen terugdenken aan de tv-serie Northern Exposure, waar zonderling de norm was. Aanrader dus, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen