Lynne Reid Banks - The L-shaped room


The L-shaped room stond al jaren op mijn verlanglijstje en ik vond dat ik er nu maar eens werk van moest maken. Uiteindelijk heb ik het boek gewoon voor een prikkie gevonden op Boekwinkeltjes.
Het stond in mijn geheugen gegrifd als een boek dat op Engelstalige sites en blogs veelvuldig genoemd werd als een 'comfort read'. Nu is dat een moeilijk te vertalen term; ik kom niet verder dan 'troostlezen' maar dat is toch net weer wat anders. In ieder geval een boek waar je je prettig bij zou moeten voelen. Ik begon dus met vrij hoge verwachtingen aan dit boek.

De L-shaped room is in 1960 geschreven. Mijn exemplaar is nog uit de tijd dat de penguin pockets (die met de oranje ruggetjes) anderhalve pond (of in dollars 2,95) kostten. Toen het boek uitkwam, veroorzaakte het nogal wat opschudding in de meer conservatieve Engelse kringen, omdat het gaat over een ongehuwde (alleenstaande) aanstaande moeder. Je kunt het je niet meer voorstellen, maar in die tijd bracht dat dus nog een schokeffect teweeg.

Waar gaat het over?
De L-shaped room gaat over Jane Graham, 27 jaar. Woont (nog) bij haar vader, moeder is in het kraambed gestorven. De verstandhouding tussen vader en dochter is niet zo goed meer. Als Jane zwanger raakt van een ongelukkige liefdes-escapade en haar vader hiervan op de hoogte brengt, schopt hij haar het huis uit. Jane voelt zich zo waardeloos dat ze, ondanks het feit dat ze een goedbetaalde baan heeft, de goedkoopste en smerigste kamer van heel Londen weet te vinden: de L-shaped room. Van wie ze zwanger is geworden wordt lang niet duidelijk, omdat Jane dit feit-met-grote-gevolgen verdrongen heeft en zich in eerste instantie behoorlijk ongelukkig voelt met haar zwangerschap. Maar ook abortus was in die tijd nog nauwelijks een optie.
In het begin wil ze met niemand uit het huis iets te maken hebben, maar een aantal bewoners laat zich niet zomaar wegsturen en uiteindelijk worden twee ervan, de schrijver Toby en de zwarte jazzgitarist John haar beste vrienden. Zij slepen haar door de moeilijke periode van de zwangerschap heen; zij zijn er als ze ontslagen wordt uit haar baan bij een hotel omdat de pr-functie die ze daar heeft niet goed combineert met haar ochtendmisselijkheid. Zij zijn er als ze door een verschrikkelijke vreetbui bij een Indiaas restaurant bijna een miskraam krijgt. Daartussendoor manouvreren zich nog enkele gedenkwaardige personages, zoals de (ex-)baas van Jane, James. Haar oude vriendin Dottie. En haar tante Addy, een lieve en eenzame oude vrouw met een 'cottage in the country' waar Jane een paar weken rust zal vinden. En vader Graham is voortdurend op de achtergrond aanwezig.

Wat vond ik ervan?
Ik vond het een steengoed boek. Ik snap waarom het een 'comfort read' is genoemd. Het spreekt je aan op een diep-menselijk nivo, het straalt warmte uit, je voelt je door het verhaal opgenomen en als je geloof in de mensheid er niet meer helemaal was dan komt het door dit boek weer helemaal terug. Het is intelligent geschreven, met warme personages die voor je ogen tot leven komen. Je wordt geabsorbeerd door het verhaal, het zit als een oude vertrouwde jas. Ik weet niet hoe het beter moet uitleggen.
Het was voor mij een boek in dezelfde categorie als 84 Charing Cross Road van Helene Hanff, The country girls van Edna O'Brien en Looking for mister Goodbar van Judith Rossner. Niet persé vrolijke verhalen maar wel verhalen waar je in opgezogen wordt en met een beter gevoel weer uit komt.

En dan dit nog
The L-shaped room is in 1962 succesvol verfilmd door Bryan Forbes; ook de film veroorzaakte enige opschudding.
Het boek is een eerste deel in een trilogie, de andere twee delen zijn The Backward Shadow en Two is Lonely.
Het is helaas niet vertaald in het Nederlands.
Lynne Reid Banks (Londen, 1929) schreef 45 boeken bij elkaar, waaronder veel kinderboeken. Een aantal daarvan is in het Nederlands vertaald.

2 opmerkingen:

  1. Dit klinkt als een heel leuk boek! Hij gaat op mijn verlanglijstje maar ik begrijp dat het niet makkelijk verkrijgbaar is. Nou ja, een beetje spanning bij het boekenjagen is leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Valt mee Judith. Opeens zie ik ze overal. Nou ja overal...in ieder geval staan er nog een paar op Boekwinkeltjes en ook bij BOL heb ik 'm gezien!

      Verwijderen