Ferdinand von Schirach - De zaak Collini

Wat een fenomenaal boek, deze kleine duitse roman.
Een bejaarde man, Hans Meyer, wordt op brute wijze vermoord in zijn hotelkamer. Zijn moordenaar, Fabrizio Collini, belt zelf de politie en blijft wachten om te worden gearresteerd. Hij geeft echter niets prijs over zijn motief, en de rechtszaak is al bijna voorbij zonder dat er iets duidelijk wordt.  Maar de jonge, beginnende advocaat van Collini, Caspar Leinen, wil de zaak niet met dit onbevredigende resultaat  laten eindigen en gaat op onderzoek uit.

Deze roman die slechts 157 pagina's bevat, moet volgens de regels een misdaadroman worden genoemd, maar die misdaad is niet waar het hier om gaat. Want je kunt natuurlijk wel op je klompen aanvoelen wat het motief zou kunnen zijn als het om een oude Duitser gaat.....
Nee, het verhaal drijft op het karakter van de jonge advocaat Leinen. Die leren wij in kort bestek goed kennen, maar vooral ook hoe hij integer probeert te blijven in een wereld waarin je heel sterk in je schoenen moet staan. De zaak Collini is zijn eerste zaak. Het is een verhaal waarin het gaat om goed en kwaad, maar vooral ook de diffuse scheidslijn daartussen. Het is enorm goed geschreven, er staat niets te veel in maar ook eigenlijk niets te weinig, en dat is knap. Ik las het in één adem uit. En laat het daarbij. Een korte bespreking van een kort maar knap boek.

En daarmee komt alwéér een boek wat ik op de valreep van oud naar nieuw lees, in mijn 'beste boeken' van dit jaar!


5 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk als je onverwacht nog even een boek leest dat je zo goed vindt, en het klinkt inderdaad als een interessant boek,

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, en ik denk dat er nog één aan komt deze week.....ik had natuurlijk wel wat boeken opgespaard tot deze vakantie. Net de goede, naar nu blijkt ;-)

   Verwijderen
 2. Dit boek komt meteen op mijn verlanglijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met weinig woorden heb je mij nieuwsgierig gemaakt. Dus dit gaan we gewoon lezen (al "moet" ik eerst ook door mijn eigen oudejaarsstapel heen!) Maak er nog een mooi eindejaar van Joke!

  BeantwoordenVerwijderen