Simpel leven en rust in je hoofd

Als ik naar mijn kat kijk, ben ik wel eens jaloers op haar simpele leventje; een doos om in te liggen (liever dan een duur mandje), een schone kattebak, wat eten en een knuffel op zijn tijd. En daar dan heel tevreden mee zijn.

Waarom hebben wij zoveel troep om ons heen verzameld, waarom laten we ons soms zo gekmaken, zijn we zo druk met niks en krijgen we geen rust in ons hoofd?
Die vragen ging ik stellen toen ik een tijdje thuiszat met m'n rugkwaal. En ik ging ook denken: misschien was ik door de manier waarop ik met de dagelijkse beslommeringen omging, wel extra gevoelig geworden voor fysieke mankementen?
Ja er gaat wat door je hoofd als je leven even stil komt te staan. Maar wel erg nuttig. Het clich├ę dat uit iets naars ook altijd weer iets goeds voortkomt is echt waar.

Op zoek naar antwoorden kwam ik, hoe kan het ook anders, terecht bij een aantal boeken, die ik wel kan samenvatten als: over 'simpel leven en rust in je hoofd'.
Ik begon met iets luchtigs: het tweede boek van Lou Niestadt: Less is luxe. Dat was weer zo genieten, dat mijn volgende blogpost daar over gaat.
Daarna heb ik twee boeken van Elaine St. James (aangeraden door Lou) gelezen. Oud (1995/1996) en Amerikaans, maar heerlijk herkenbaar en erg motiverend. Via Elaine St. James kwam ik terecht bij een soort dagboekje van Anne Morrow Lindbergh: Gift from the Sea. Een klein, verstild verhaal van een vrouw met een druk leven die een paar weken in haar eentje op een eiland gaat zitten en dan tot rust komt waardoor er allerlei processen bij haar op gang komen. Eigenlijk gaat dit boekje over mindfulness. En dan al in 1955! Zo mooi dat ik daar ook nog wel een aparte blogpost aan ga wijden als ik het uit heb.

Elaine St. James dan. Een ex-makelaar, die haar hectische leven beu was en samen met haar man op zoek ging naar een simpeler leven, in een tijd (1995) toen dat nog helemaal niet 'hip' was. Ze wordt dan ook wel 'de moeder van de vereenvoudigingsbeweging'  genoemd. Haar ervaringen en tips verwerkte ze in het boek Eenvoud in je leven, eenvoud in jezelf. "174 manieren om tot rust te komen en te genieten van de dingen waar het echt om gaat".
Het boek bestaat uit 14 delen die alle terreinen van het leven beslaan, van je huishouden tot je sociale leven, en van 'voor wie het echt simpel wil' tot 'leuke dingen om te doen'.

Het gaat hier niet om spectaculaire veranderingen. Het gaat om 'ontspullen', minder tijd aan onbelangrijke zaken besteden (schoonmaken, boodschappen doen etc), je kranten-en tijdschriftenabonnementen opschonen enzovoort.
Maar ook over genieten van het moment, over het belang van lezen, minder tv kijken en meer de natuur in, je rechter hersenhelft (creativiteit!) aanspreken en meer van die niet tastbare dingen.
Er zitten tips bij die mij totaal niet aanspreken en het dateert uit een tijd toen internet nog niet zo'n grote rol in ons leven speelde, er nog geen social media waren en er nog zoiets bestond als 'de auto-telefoon'. Maar het merendeel is inspirerend om te lezen en een aantal daarvan heb ik eruit gepikt om iets mee te gaan doen. En ook al doe je er niets mee, het 'simpeler, minder, makkelijker' blijft toch in je achterhoofd doorsudderen.

Het andere boek dat ik van haar las, Rijkdom van de eenvoud (1996), gaat nog een stukje verder en hierin zijn ook reacties van lezers op het eerste boek verwerkt. Ik las het in een middag, maar echt iets nieuws stond hier niet in.

Al met al ben ik wel gaan nadenken over hoe ik mijn leven kan versimpelen en hoe ik meer in het nu kan leven. Aha, hoor ik jullie denken. Leven in het NU: Eckhart Tolle! Dat is dan ook het volgende boek wat op stapel staat (De kracht van het NU), want het onderwerp boeit me nog genoeg om verder uit te diepen.

En nu ga ik heel mindful genieten van een rondje door het bos!

4 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de tips. Ik probeer ook simpelder te leven, maar ik vind dat niet altijd zo simpel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeer herkenbaar. Ik heb al jaren hetzelfde streven, maar vind het net als Sandra niet altijd even gemakkelijk om er naar te leven. Ik ga in ieder geval de titels die je noemt eens nakijken. Wie weet word ik er ook door geïnspireerd.
  Mauro wil tenslotte graag weten wie de beeldschone cyperse poes op de foto is. Is dat Lotje? Wat een schattig snuitje! Mauro stuurt een nat neusje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sandra en Anna: ik ga nog wel wat 'tips uit de praktijk' geven, want ik ben al aardig op weg naar een simpel leven!
  De poes is inderdaad de fotogenieke, oude dame Lotje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bednakt voor deze leestips, ook echt iets voor mij. Ik ben ondertussen redelijk goed geworden in het beperken van mijn nieuwsbronnen: enkel de papieren krant! Die lees ik graag en als er verder iets gebeurt, dan hoor ik het wel. Brengt rust. Een smartphone kopen was niet zo'n goed plan, maar ik heb er stoicijns al een flink aantal apps afgegooid. Ik kijk al uit naar je volgende tips.

  BeantwoordenVerwijderen