Wat is een goed boek?

Iedereen die in een leesclub zit, en trouwens ook iedereen die een boekenblog heeft, weet hoe moeilijk het is om aan te geven waarom je een boek goed vindt. Veel moeilijker nog dan uitleggen waarom je het niks vindt. Ja, je wordt er door geraakt, het doet je wat. Maar in een leesclub (of blog, of wanneer je het boek zomaar aan iemand wilt aanraden) wil je je criteria toch wat meer formaliseren.

Onze leesclub Doornroosje was daarom op zoek naar iets wat ons zou kunnen helpen bij de discussie over het boek. We kwamen terecht bij Literair bureau Marlene Lunter. Zij kon voor ons een workshop 'Hoe beoordeel ik een roman' verzorgen. Dat leek ons precies wat we zochten. Dus hebben we afgelopen zomer Marlene uitgenodigd om deze workshop aan onze leesclub te geven.
Na eerst wat algemene zaken te hebben besproken over het lezen en herlezen van een boek (alleen of in een leesclub) hebben we een aantal aspecten behandeld waarop je een boek zou kunnen beoordelen. Marlene had een shopper vol boeken meegenomen om deze aspecten toe te lichten, ook moesten we zelf nadenken over voorbeelden in wat we gelezen hadden. Dat alleen al was heel erg leuk. We zijn ook zelf aan de slag geweest met het lezen van kleine stukjes tekst en het beoordelen hiervan.
We ontdekten dat we het in de leesclub niet handig aanpakken, want we beginnen altijd met een rondje 'wat vond je van het boek' terwijl het juist de bedoeling is je oordeel zo lang mogelijk uit te stellen, zodat je objectief over een boek kunt praten. En dat het bij echt literaire boeken (bijna kwamen we hier in een discussie terecht over wat literair is, maar dat is een cursus op zich!) loont om het boek na eerste lezing  een beetje te laten sudderen, en het daarna te onderwerpen aan een tweede lezing, omdat je beoordeling dan veel meer vorm kan aannemen.
Kortom het was een inspirerende en gezellige avond, en ik kan elke leesclub (of eigenlijk elke lezer) aanraden iets dergelijks te ondernemen. Voor ons was het de eerste aanzet tot een diepere en veel wezenlijker discussie en voor mezelf heb ik er ook veel van opgestoken.
Overigens is het uitstellen van je oordeel ook in 'gewone' gesprekken een kunst die het gesprek heel erg ten goede komt!

Wil je meer weten over bovengenoemde workshop, neem dan eens een kijkje op de site van Marlene. Je kunt haar ook mailen: info@marlenelunter.nl.  Ook Literalinea organiseert regelmatig workshops, zowel voor leesclubs als individuele geinteresseerden.


7 opmerkingen:

 1. Klinkt alsof jullie een bijzonder interessante middag achter de rug hebben, leuk!. Het is inderdaad heel moeilijk om aan te geven waarom je een boek wel of niet goed vind, vaak een heel geworstel om de juiste woorden te vinden.

  (één vraagje, waarom heet jullie leesgroep Doornroosje? Zoveel las zij toch niet?)

  groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nee ik geloof niet dat Doornroosje een boekenwurm was....eigenlijk zou het Doornroosjes moeten zijn; de roosjes uit Doorn!

   Verwijderen
 2. Wat een geweldig leuk idee om zo'n workshop als leesclub binnen te halen! Aanstaande donderdag heb ik weer voor de eerste keer in het nieuwe seizoen een bijeenkomst van mijn leesclub en ik ben al enige tijd aan het nadenken hoe we daar een nieuwe impuls aan kunnen geven. Dit idee neem ik zeker mee in de overwegingen. Dank je wel voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan! Het is echt een oppepper voor je leesclub...

   Verwijderen
 3. Wat goed dat jullie zoiets hebben georganiseerd!
  De aanbeveling om je oordeel zo lang mogelijk uit te stellen spreekt mij ook aan. Niet omdat ik in een leesclub (zit ik niet), maar omdat ik dat voor mezelf doe sinds ik aan het bloggen ben geslagen. Door het boek eerst nog even na te laten sudderen, zoals jij het zo mooi noemt, kan ik uiteindelijk veel beter voor mezelf erachter komen wat me aansprak in het boek of wat juist niet. Indirect ben ik daardoor ook een betere lezer geworden.
  Meteen herlezen doe ik zelden, maar favorieten van vroeger aan een tweede lezing onderwerpen doe ik tegenwoordig wel en dat levert altijd weer nieuwe inzichten op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat herken ik, het nasudderen. Ik geef ook pas na een paar dagen een waardering, omdat die, zoals jij ook al een keer beschreef, nogal eens kan afwijken van wat ik meteen na lezing zou geven.
   Meteen herlezen doe ik ook nog niet echt hoor, meestal ligt er al een ander boek te popelen om opengeslagen te worden...

   Verwijderen