Guy Delisle - Birma

Na het fantastische 'Jerusalem', dat ik hier niet heb besproken, was het nu tijd voor Birma van dezelfde auteur/tekenaar. Het is net als Jerusalem een graphic novel.

De (franse) Canadees Delisle is getrouwd met een medewerkster van Artsen zonder Grenzen en in die hoedanigheid kwam hij in 2005 in Myanmar (of gewoon Birma volgens de Fransen) terecht.
Delisle doet in dit boek hetzelfde als wat ik ook in 'Jerusalem' zag: zich als een schijnbaar onnozele ziel onder de bevolking begeven om er zo achter te komen wat er in het land gaande is en hoe de gewone mensen dat ervaren. Toen hij naar Jerusalem ging (2009) was hij inmiddels vader van 2 kleine kinderen, in Birma is zijn eerste kind Louis nog maar een baby. Een baby blijkt, net als honden, een probaat middel om in contact te komen met de medemens. Elke Birmees die Delisle tegenkomt is verzot op de kleine Louis en neemt dan maar de vader op de koop toe.
Deslisle tekent op een geweldige manier, heel lichtvoetig en simpel, met een lekker luchtige humor, maar ondertussen kaart hij wel serieuze zaken zijn, zoals het dictatoriaal regime en de manier waarop de bevolking onderdrukt wordt. 'Birma' is dan ook niet zomaar een grappige strip, maar een zeer effectief middel om een complex verhaal te vertellen.

Niet alleen politiek komt voorbij maar ook alle leuke en minder leuke, rare en ongewone dingen uit het dagelijks leven; de hitte, de regentijd, de rituelen van de monniken die dagelijks langs de deur komen bedelen, de censuur op internet, de gebrekkige internetverbindingen, basisbehoeften zoals melk die plotseling voor lange tijd uit de schappen verdwijnen, zwerfhonden, de vorm van de huizen, de gebrekkige elektriciteitsvoorziening etc.

Hoewel 'Jerusalem' nog net een tikkeltje beter was, heb ik ook aan dit boek weer ontzettend veel plezier beleefd en af en toe hardop zitten grinniken (wat voor mij tamelijk bijzonder is)  maar ik heb er ook weer veel van opgestoken. Het visuele aspect heeft, juist omdat het hier gaat om een ons doorgaans onbekend land, een enorme toegevoegde waarde.



Doe eens gek, probeer eens een graphic novel en begin dan met deze geweldige tekenaar!





Met dank weer aan Erik voor de geweldige tips op graphic novel gebied

2 opmerkingen:

  1. Hoi Joke, wat een geweldige bespreking! Ik zie het boek weer helemaal voor me. Je hebt nu in mijn ogen de twee beste boeken van Guy Delisle gehad, maar "Gids voor slechte vaders" is ook een leuk tussendoortje van hem, daarin beschrijft hij de alledaagse gebeurtenissen die spelen bij het opvoeden van 2 kleine kinderen. Groetjes, Erik

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Erik, de Gids voor slechte vaders ga ik zeker nog een keer lezen!

      Verwijderen