Tip: online cursus Moraal in het dagelijks levenGeinteresseerden in moraal en hoe die tot stand komt, wil ik graag wijzen op een nieuwe (engelstalige) online cursus op Coursera.org: “Moralities of everyday life.” Deze cursus wordt georganiseerd door Yale university, in de persoon van professor Paul Bloom. Het gaat over moraal op het snijpunt van psychologie en filosofie en behandelt vragen als: worden mensen geboren met een moreel geweten? Waar komen onze morele oordelen vandaan? Hoe kan het dat twee mensen zulke verschillende morele oordelen kunnen hebben? Maar ook meer to-the-point vraagstukken, zoals over het fenomeen van iemand die iemand anders iets heeft aangedaan en vervolgens door een massa hem totaal onbekenden wordt bedreigd (de zgn. volksgerichten).  Hoe werkt dat, waarom doet die massa dat?

De hoofdmoot bestaat uit video-lezingen, aangevuld met interessante stukken over moraal in diverse kranten en tijdschriften, TED talks en interviews met belangrijke ‘spelers’ in het veld.
Ik heb al enkele video's gezien, het belooft een zeer interessante cursus te worden. De cursus is gisteren begonnen en duurt 7 weken dus nu is het moment om in te stappen. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden.

Paul Bloom is auteur van o.a. Just Babies; the origins of good and evil. Dit boek wordt ook gebruikt bij de cursus maar het is geen must dat je ‘m aanschaft. Het grootste deel van dit boek wordt gedekt door de video's.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten