Gelezen in januari en februari

Aan het begin van dit jaar werd ik overvallen door een ongekende leeshonger, ik las de afgelopen maanden dan ook veel meer dan ik kon schrijven. Ik kocht overigens ook erg veel (vooral gebonden boeken) waardoor ik het boekenbudget van het komende halfjaar nu al heb opgemaakt. De aankoop waar ik het meest blij van werd was een set (in drie banden) van het complete verzameld werk van Shakespeare in Nederlandse vertaling. Ik heb meestal nogal wat moeite met het engels van Shakespeare, zodanig dat het mijn leesplezier behoorlijk vergalt. Deze vertaling is van de Vlaming Willy Courteaux, die er maar liefst 16 jaar over deed. Maar daarover later meer.

Het overzicht van gelezen boeken:

Elena Ferrante - De nieuwe achternaam; zie hier. Ik ben er overigens nog niet toe gekomen het derde deel (in de engelse vertaling) te lezen, dus misschien wacht ik nu toch wel op de nederlandse vertaling.

Jenny Erpenbeck - Een handvol sneeuw; zie hier

Virginia Baily - Op een ochtend; historische roman over een Italiaanse vrouw die in WOII een joodse jongen redt van de kamptransporten, terwijl ze toekijken hoe de rest van zijn familie afgevoerd wordt. De jongen die niet gered wilde worden begint op latere leeftijd volledig te ontsporen en de vrouw raakt het contact met hem kwijt, tot zijn dochter zich meldt.  Aardige roman maar enigszins vlak, met een voorspelbaar, nogal gemakkelijk eind

Tanya Commandeur - De man die alles achterliet; historische roman over een man uit Rotterdam die rond 1900 zijn gezin verlaat en in de VS zijn toekomst zoekt. Na enkele jaren gaat zijn zoon hem achterna. Niet elke emigrant is in staat een succesvol nieuw leven op te bouwen, zo blijkt. Geen literair werk maar wel een mooie en boeiende roman over (nederlandse) emigratie. Ooit waren wij ook gelukzoekers.

Sylvain Tesson - Berezina; zie hier

Mary Costello - Academy Street; zie hier

Fons Dellen - Echte vrienden; geslaagde debuutroman van Fons Dellen over een vriendengroepje waarvan er één op het slechte pad raakt, waardoor de anderen wel of niet bewust meegezogen worden. Sex, drugs en rock & roll, maar ook spanning en een klein moralistisch vingertje. Leuk boek.

Donald Niedekker - Als een tijger, als een slak; zeer literair boek dat ik las voor Tzum.
Erg mee geworsteld maar die worsteling leverde wel iets op. Een boek dat ik normaal gesproken niet zo snel op zou pakken.

Margot Vanderstraeten - Het Vlindereffect; zie hier

Carel Helder - C.V.; bonte verzameling van reportages, 'stukkies', lijstjes en interviews van deze journalist. Als kind kreeg ik in elke kerstvakantie steevast het Winterboek, een jaarlijkse uitgave vol verhalen, spelletjes etc. Dit is ook zoiets, maar dan voor volwassenen. Lekker bladerboek met aardige stukken, onder andere over Martin Ros en Theo Sontrop.

Alex Boogers - De lezer is niet dood; belangwekkend pamflet over lezen, zie hier

Simone van der Vlugt - Nachtblauw; geromantiseerd verhaal spelend in de 16e eeuw over boerenmeisje dat na een rampzalig huwelijk vlucht naar Amsterdam en uiteindelijk in Delft terechtkomt en Delfts aardewerk gaat beschilderen. Niet literair maar Van der Vlugt weet altijd op een prettige manier feit en fictie te vermengen en het boek geeft een mooi inkijkje in de geschiedenis van het Delfts aardewerk. Aanrader voor wie zich niet ergert aan wat romantisch getinte fictie.

Barbara Stok - Lang zal ze leven; verzamelde strips van deze striptekenares die zo prettig relativerend kan tekenen en schrijven over de alledaagse frustraties van het leven.

Filip Rogiers - Verman je; zeer vlaamse roman die ik las voor Tzum.
Onbekende literatuur verdient een kans, maar deze beviel mij slecht

Vesna Goldsworthy - Gorski; zie hier

Matthias Rozemond - De Duivelskunstenaar; historische roman over Jeroen Bosch. Omdat er maar weinig feiten bekend zijn over het leven van de schilder die nu zo in de belangstelling staat, heeft Rozemond zijn fantasie kunnen uitleven om te bedenken hoe het geweest zou kunnen zijn. Interessante basis die tot een heel boeiend verhaal had kunnen leiden, maar slecht uitgewerkt want Rozemond heeft een romance verzonnen tussen Jeroen en de vrouw van zijn broer Goessen, Kathelijne. Daar heeft hij (in dit boek) een zoon, Jan, verwekt maar is daarna min of meer op de vlucht geslagen, vader Bosch heeft de zwangere Kathelijne vervolgens aan Goessen gekoppeld. Jeroen komt na jaren in het buitenland, waaronder 3 jaar in Venetië, terug in Den Bosch en Kathelijne wil de romance weer opstarten maar Jeroen heeft er geen zin meer in. Dit romantische gedoe is de kern van de roman waarin Jeroen en Kathelijne ombeurten aan het woord zijn, die voor mij geen enkel moment boeiend werd. Saai en vlak, wat een gemiste kans!
4 opmerkingen:

 1. Hoi Joke, de vertaling van William Shakespeare door Willy Courteaux heb ik ook in huis staan, maar ik heb er nog geen letter van gelezen. En Barbara Stok, het boek dat je nu van haar hebt gelezen is wel haar beste vind ik, maar haar boek "Vincent" over het leven van Vincent van Gogh is ook de moeite van het lezen waard. Groetjes, Erik
  ps: Ik heb je niet meer gehoord over Knausgaard, ben jij in deel 6 blijven steken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met die vertaling heb je een goudmijntje in huis staan, Erik. Snel gaan lezen, in dit Shakespeare-jaar!
   Haha Knausgard...ja ik ben er voorlopig mee gestopt, niet om door te komen. Misschien pak ik het later wel weer op.
   Vincent staat nog op mijn lijstje!

   Verwijderen
 2. Diverse lijst, Joke, leuk! Als ik het goed lees, doe ik er goed aan om het boek van Simone van der Vlugt links te laten liggen aangezien ik me daar altijd wel aan erger, zeker als het een historische roman is! :-)

  Berezina vond ik prachtig, daar volgt ergens in de komende weken mijn bespreking van. Nog bedankt voor die tip!!

  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad niet dat Van der Vlugt voor jou is Bettina. Ja, Berezina was een mooi boek he, de juiste mix van geschiedenis en een soort egodocument, heerlijk. Ik zou wel meer van dit soort boeken willen lezen, dus als je nog tips hebt....

   Verwijderen