Guilty pleasure: Dan Brown's Oorsprong

Dan Brown - Oorsprong (2017)
Oorspr: Origin (VS 2017)

Het zal wel erg druk worden de komende tijd bij het Guggenheim museum in Bilbao, en bij het Casa Mila in Barcelona, of de Sagrada Familia in dezelfde stad. Want die spelen allemaal een grote rol in het nieuwe boek van Dan Brown, Oorsprong.

Ja ik weet dat Dan Brown geen literatuur schrijft, en ik weet dat zijn verhalen altijd verlopen volgens een vast stramien (er wordt iemand vermoord, symbolenwetenschapper Robert Langdon is daar op de één of andere manier bij betrokken, samen met een schone dame. Met die dame moet hij op de vlucht en samen moeten ze uitzoeken waarom die persoon vermoord is).
In een boek van Brown moet je ook geen verrassende plotwendingen verwachten.
Maar ik houd erg van de manier waarop Dan Brown kunst, wetenschap, architectuur, literatuur en cultuur met elkaar verweeft en dat verpakt in een raadsel. Het getuigt toch ontegenzeggelijk van creativiteit, hoe zo'n raadsel in elkaar gezet is, welke complotten er zijn verzonnen, de race tegen de tijd en hoe het uiteindelijk allemaal weer in elkaar past. En altijd ook met een heerlijke afsluiter.

In Oorsprong (nee ik ga niets verklappen!) speelt Artificiële intelligentie een belangrijke rol. Edmond Kirsch, een samenraapsel van Raymond Kurzweil en Steve Jobs, heeft een belangrijke wetenschappelijke ontdekking gedaan die antwoord geeft op de vragen: waar komen wij vandaan, en waar gaan we heen. Een antwoord dat, zoals hij zelf zegt, de religies zal doen verdwijnen. Maar net voordat hij zijn grote onthulling wil presenteren in het Guggenheim museum, wordt hij voor het oog van de tv-camera's vermoord.
En ja, onze symbolenspecialist en held Robert Langdon is erbij betrokken, evenals de directeur van het museum, de schone dame Ambra Vidal, niet toevallig ook nog de verloofde van de aanstaande koning van Spanje.  Wat volgt is een zenuwslopende achtervolging naar Barcelona waarbij Robert en Ambra als doel hebben de presentatie van Kirsch alsnog 'viral' te laten gaan en onderwijl te achterhalen wie hun vriend Edmond heeft vermoord.

Ik heb weer heel wat opgestoken, over Gaudi, over architectuur, over artificiële intelligentie, over quantumcomputing, de Palmaritanen, Paul Gaugain, Winston Churchill, William Blake, de Shakespeare-tuinen, natuurkundige principes, de evolutie en ga zo nog maar een tijdje door.
Ik heb ook heel veel nagezocht, kunstwerken bekeken, gebouwen bekeken, theorieën gecheckt (en ja, het klopte echt).

Ik heb dit boek niet beoordeeld op zijn literaire waarde, maar puur op mijn eigen lees-en puzzelplezier, en dat was groot. Zo groot, dat ik het uiteindelijk toch 4 sterren heb toegekend!








Het feestje van Philip Pullman; Het boek van stof

Het boek van Stof; deel I La belle sauvage
Oorspr: The Book of Dust, La belle sauvage 
(UK, 2017)

Morgen, 19 oktober, wordt wereldwijd het nieuwe boek van Philip Pullman gelanceerd: The book of dust, La belle sauvage. Het eerste deel (La belle sauvage) in een nieuwe trilogie (The book of dust) die speelt in dezelfde wereld als de beroemde Noorderlicht trilogie (His Dark Materials).

Helaas heeft de nederlandse uitgever het feestje voortijdig verstierd door het boek al op 4 oktober te publiceren, zodat ik het nu al een weekje geleden heb uitgelezen. Ik las op de site van de Guardian, waar lezers zich beklaagden over het feit dat het boek bij ons al uit was, dat de uitgever alle boeken die al waren gedistribueerd had teruggehaald en het wel bijna zeker was dat niemand het boek al gelezen had.......haha! Ik had het boek ruim voor 4 oktober al besteld bij mijn plaatselijke boekjuwelier, en kon het dus meteen op 4 oktober ophalen, en ik zal vast niet de enige geweest zijn......en verder zag ik het boek gewoon een tijdje te koop bij BOL. Maar om het feestje niet nog verder te bederven, heb ik toch maar even gewacht met deze blogpost.

Het is al een eeuw geleden dat ik deze trilogie las, maar ik weet nog dat ik het echt een fantastische, spannende serie vond en een paar kreten schoten door mijn hoofd: Lyra, de Noordpool, dieren op schouders. Maar verder?
Het maakte niet uit, het wordt allemaal snel genoeg weer duidelijk. Want La belle sauvage is een prequel van Het Noorderlicht. Lyra is nog maar een baby, waarvan men al snel doorheeft dat zij bijzonder is (waarom wordt in dit boek nog niet duidelijk). Niet alleen bij de 'goeden' (de regering van Engeland en haar afgevaardigden) maar ook de 'slechten': het Magisterium, een religieuze groepering die een bedreiging vormt voor de democratie.
Maar niet Lyra is in dit boek de hoofdpersoon, maar een jochie van 11, Malcolm, wiens ouders een herberg in Oxford hebben. Lyra is ondergebracht bij de nonnen in een klooster tegenover de herberg, en Malcolm voelt veel genegenheid voor dat kleine meisje.

Ik ga er verder niet te veel over vertellen,  want voor ik het weet vertel ik te veel en verpest ik een deel van het plezier van het langzaam ontdekken wat hier aan de hand is.
Ik begon me wel weer dingen te herinneren: de 'dieren op schouders' zijn daemons, verbonden met de ziel van de mens waar ze bij horen. Er zijn alethiometers (waarheidsmeters) die in verkeerde handen destrastreuze gevolgen kunnen hebben. Er zijn paralelle werelden, die worden verbonden door iets wat Stof wordt genoemd.

La belle sauvage is een retespannende, fascinerende page-turner. Net zoals bij de Noorderlicht-trilogie heb ik weer op het puntje van mijn stoel gezeten.
De vraag is natuurlijk: moet je de Noorderlicht-trilogie gelezen hebben, danwel is het handig om voordat je aan dit boek begint de Noorderlicht-trilogie te herlezen. Ik heb op engelstalige blogs veel mensen gezien die aan het herlezen waren. Maar kennis van de Noorderlicht-trilogie is niet nodig. Ik denk dat nadien herlezen net zo leuk is als vooraf.
Ikzelf ben nu wel van zins de Noorderlicht-trilogie te herlezen. En zeer benieuwd hoe de nieuwe trilogie verder gaat, immers de Noorderlicht-trilogie is eigenlijk het vervolg op La belle sauvage. Dus wat brengt het tweede deel ons?

Voor zover het nog nodig nodig is: een zeer warme aanbeveling!