Sarah Waters - Vingervlug (Fingersmith)
Dit boek stond al jaren in de kast te wachten, en de reden dat het uit de kast kwam was de BBC Night of the book. Daarin was dit één van de 25 'best of' boeken die gratis werden weggegeven en ik hoorde naar aanleiding daarvan zoveel enthousiaste lezers vertellen waarom je dit boek vooral zou moeten lezen.

Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Het verhaal speelt zich af in de eerste helft van de 19e eeuw, in de armste wijk van Londen: de Borough, en in de landelijke omgeving van Londen. Het doet erg Dickensiaans aan, niet alleen qua sfeer maar ook de manier waarop de karakters worden getekend, met een hele fijne pen. Het gaat over een meisje, Susan Triners, dat als weeskind opgroeit bij een vrouw en een man die een beetje rommelen in de marge van de criminaliteit. Als één van de criminele vrienden van dit stel, Gentleman, een plan heeft om een rijke vrouw te verleiden om zo haar geld te kunnen inpikken, wordt Susan ingezet om de vrouw, Maud Lilly, een handje te helpen om op de avances van Gentleman in te gaan. Maud woont bij haar oom in een aftands landhuis en wordt daar door haar oom gebruikt als 'secretaresse' om zijn grote boekenverzameling te catalogiseren. Dat dit pornografische literatuur betreft, geeft een pikant tintje aan het hele verhaal.

Er ontwikkelt zich een ingenieus plot met een paar fantastische plotwendingen, waardoor bleek dat ik compleet op het verkeerde been had gestaan, en dat niet één keer maar wel drie keer.
Het boek had wel iets dunner gekund, sommige scenes worden wel heel erg uitgekauwd. Maar de spanning en de verrassing van de plotwendingen maakten dat meer dan goed.
Het heeft me menig uurtje op het puntje van m'n stoel gehouden. Ik ben erg benieuwd geworden naar haar andere boeken.

2 opmerkingen:

 1. Dan kom ik ook even bij jou aanwippen!

  Ja, dit boek vond ik ook erg mooi. Alweer een hele tijd geleden gelezen maar het klopt precies wat je zegt, Dickensiaans.

  Ken je ook Scharlakenrood (en nog wat) van Michel Faber? Dat heeft zo'n zelfde sfeertje vind ik. Maar dat is een nog dikker boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh, gezellig!:-)
  Ik heb Lelieblank, scharlaken rood wel in de kast staan..maar nog niet gelezen. Heb al op meerdere plekken gelezen dat dat ook een erg goed boek is. Het staat op de TBR lijst.

  BeantwoordenVerwijderen