Gabrielle Zevin - The storied life of A.J. Fikry

4-7-2014: dit boek is zojuist vertaald als De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar

Ik las dit boek ter ontspanning, tussen de non-fictie door. Het bleek een ware traktatie! Het is een heerlijke 'feel-good' roman over een boekhandelaar en doordrenkt van boekenliefde (en echte liefde). Een must voor iedere boekenliefhebber!

Het verhaal is tamelijk stereotiep: weduwnaar en boekhandelaar A.J. (Ajay) Fikry heeft 2 jaar geleden zijn vrouw verloren door een verkeersongeluk. De boekhandel bevindt zich op Alice Island (voor de kust van Boston) waardoor de klandizie zich vooral zomers meldt in de vorm van toeristen. 's Winters is het eenzaam en drinkt A.J. zich in zijn appartement boven de boekwinkel regelmatig een stuk in de kraag om de nacht in vergetelheid door te brengen. Hij is een wat bittere man die zich slecht gedraagt als de nieuwe sales rep Amelia van uitgeverij Knightly hem bezoekt met de nieuwe catalogus.

Tijdens één van de in een half coma doorgebrachte nachten wordt zijn kostbaarste boek, Tamerlane van Edgar Allen Poe, gestolen. Het boek was zijn verzekering voor een onbezorgd leven. Nu dit weg is, hoeft de deur niet meer op slot, er is toch niets meer van waarde. Een paar dagen later treft hij bij thuiskomst een vondelingetje in de winkel aan. Het is de 2-jarige Maya, en het briefje wat op haar pop gespeld zit luidt dat de moeder wenst dat A.J. dit slimme en leesgrage kind zal opvoeden.
Als het lijk van de moeder aanspoelt op het strand, adopteert A.J. het kind,  als Maya Tamerlane Fikry en wordt een ander mens (en verliefd op Amelia). Er zijn allerlei verwikkelingen en romances en uiteraard worden aan het eind wat onthullingen gedaan, bijvoorbeeld over de afkomst van Maya en de diefstal van Tamerlane. Maya is de eigenlijke hoofdpersonage, ze is niet alleen slim maar ook erg grappig en dat maakt dat het verhaal geen sentimentele draak wordt maar een erg fijn, warm en humorvol verhaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten