Louise Doughty - Apple Tree Yard

Vertaald als: Laat me niet los

Gelukkig had ik de engelstalige reviews eerder gelezen en op basis daarvan het engelstalige (e)boek aangeschaft. Pas later zag ik dat het vertaald was en onder welke titel; wat bezielt de uitgever om het boek eruit te laten zien als een flutromannetje en het een titel mee te geven die dat nog eens bevestigt en ook totaal niet op de inhoud slaat?  Ik zou dit boek echt nooit gelezen hebben, zelfs niet hebben opgepakt in de boekhandel.

Het boek wordt gepresenteerd als een thriller, wat het in mijn optiek niet is. Ik zou het karakteriseren als een spanningsvolle, donkere psychologische roman.

Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon Yvonne Carmichael. Ze is een 52-jarige genspecialist, getrouwd met Guy (ook een genspecialist) en moeder van twee volwassen kinderen, waarvan de zoon Adam een bipolaire stoornis heeft. Woont aan de buitenrand van Londen.
Ik las een volstrekt geloofwaardig verhaal wat ons allemaal had kunnen overkomen. Eén moment, één zwak moment in je leven en alles kan anders worden, op een manier die je nooit had kunnen bedenken. Het is lastig om hierover te schrijven zonder iets van het plot te vertellen, maar ik doe mijn best want de plot maakt het verhaal nu juist zo meesterlijk.
In het begin van het boek staat Yvonne terecht en alles wat we weten is dat er samen met haar nog iemand terecht staat en dat er iets gebeurd is in "Apple Tree Yard", een steegje in Londen.

Het boek is opgebouwd uit drie delen; in deel één wordt beschreven hoe Yvonne zich laat verleiden door een iets jongere, geheimzinnige man die spannende sex met haar heeft, waar ze min of meer verslaafd aan raakt. Hij doet geheimzinnig over zijn beroep en hij wil altijd sex met Yvonne op openbare plekken. Het donkere van het boek wordt voor een deel door deze, voor de lezer bezoedelende, sex bepaald (en voor een andere deel door de donkere krochten van de geest van onze vertelster). Verder spelen hun levens zich onafhankelijk van elkaar af. Je zit steeds maar te denken: wat is er dan toch gebeurd waardoor ze voor de rechter terechtkomen?
Dan maakt het verhaal in deel twee door een onverwachte gebeurtenis een kanteling van 360 graden en wordt het opeens een heel ander verhaal. Uiteindelijk kom je er na een aantal plotwendingen en twisten achter wat er nu precies is gebeurd en hoe. Het derde deel is het rechtbankdeel, maar geenszins saai want steeds veranderen de advocaten van tactiek en steeds weer levert dat nieuwe verrassingen op en tot het laatste moment weet je niet hoe dit af gaat lopen. Een laatste verrassing wordt nog gepresenteerd aan het eind van het boek, in een sterk geschreven soort van epiloog.
Ik vond dit een erg goed boek dat diep afdaalt in de krochten van de geest, het is erg goed geschreven en laat je nadenken over je eigen zwakke momenten, hoe het leven zo maar opeens anders kan worden; de morele overwegingen, hoe zou je zelf reageren, wat zou je doen. Doughty geeft steeds een soort kleine aanwijzinkjes die dan toch weer net niet zijn wat je denkt waardoor ze de vaart er goed in houdt.
Een meeslepend leesavontuur!
1 opmerking:

  1. Toch elke keer weer bijzonder om te merken hoeveel invloed een cover en een titel kunnen hebben. Ik ben blij met jouw leeservaring over de inhoud.

    BeantwoordenVerwijderen